2024-05-23

Tökbélleves

tökbélleves

A tökbélleves egy különleges zöldségleves. Különlegesnek összetevői miatt mondható – valahogy a tökbélre nem gondolunk étel alapanyagként.

Pedig rengeteg, számunkra nélkülözhetetlen ásványi anyagot – no meg a mag olajat – tartalmaz. Tehát tápláló, egészséges.

Több féle módja van, hogy levest készítsünk belőle.

Lehet csak a tökbélből – természetesen maggal együtt levest főzni, de adhatunk hozzá zöldséget is.

Ha zöldséggel főzzük, akkor azt a végén vagy kivesszük belőle hagymával együtt, vagy összetörjük a leves leszűrése után, esetleg mixeljük, és az alapanyaggal együtt elfogyasztjuk.

Ehetjük a levest pirított zsemlekockával, vagy galuskával, grízgaluskával, de magában is, ahogy nekünk tetszik.

És persze a zöldséget is átszűrés, vagy mixelés után vissza is rakhatjuk felkarikázva. Ez már rajtunk múlik.

A tökbélleves hozzávalói –

 • 1 darab tök maggal együtt, vagy nyáron egy átlagos méretű spárgatök
 • 1 szép vöröshagyma
 • 2-3 sárgarépa
 • 1-2 petrezselyem gyökér
 • mehet bele esetleg kis darab zeller
 • zsír egy evőkanálnyi

A leves készítési módja –

 1. A tököt megmossuk, felvágjuk – ha sütőtökkel dolgozunk, akkor nyilván csak egy részét használjuk fel – elég belőle nagyjából egy kiló. Ha spárgatököt főzünk, akkor egy közepes tököt válasszunk.
 2. Kiszedjük a belét maggal együtt, és sós vízben felrakjuk főzni. Hozzáadunk egy szép, megtisztított vöröshagymát is egészben.
 3. Míg fő a tök, addig megtisztítjuk a sárgarépát, petrezselymet, esetleg zellert, megmossuk, és karikára vágva, vagy kockára darabolva egy kanál zsírban megpirítjuk.
 4. Erőteljesebb lesz így az íze, és a levesnek is szebb színe lesz. Erre főleg akkor van szükség, ha spárgatökkel dolgozunk.
 5. Ha a tök megfőtt, akkor átszűrjük az egészet, át is törjük, majdcsak a tökmag marad majd a szűrőben. Amúgy nem kell hosszú ideig főzni, nagyjából félóra alatt megpuhul rendesen.
 6. Ha átszűrtük, akkor a levet ráöntjük a zöldségre és együtt főzzük tovább, immár a pirított zöldségekkel. Hogy aztán a zöldséget egyben hagyjuk, vagy áttörjük azt is a végén, esetleg mixeljük – ez már a mi dolgunk.
 7. A végén kóstoljuk meg, s ha úgy érezzük hogy kell bele só sózzuk. Ha szeretjük, akkor egy kis őrölt borsot is rakhatunk bele.
 8. Mint ahogy az is, hogy milyen tésztát főzünk bele. De akár levesgyönggyel is fogyaszthatjuk.
 9. Egyszerűsége ellenére igen tápláló – ugyanakkor viszonylag alacsony kalóriatartalmú leves.