Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Tojásos nokedli – egyszerű és finom

A tojásos nokedli egy rendkívül egyszerű étel, mely mégis laktat, és persze tápláló is. Márpedig egykor ez volt a két legfontosabb szempont. Manapság sajnos a tojás ára az egekben, de a nokedlinél takarékoskodhatunk vele. S végtére is semmi se kerül semmibe – valamiből főzni kell.

Egy kis húsos szalonnával nagyon tartalmas finomságot varázsolhatunk az ebédlő asztalra, s nem marad senki éhesen. Készíthetjük jó fűszeresen, s van olyan is, aki pirított hagymával is felturbózza. Nem rontja el – azt állíthatom biztosan….

A tojásos nokedli hozzávalói a következők –

fél kiló liszt  

3-4 db tojás  

egy jó csipet só  

víz a a nokedlihez  

25 dkg húsos szalonna 

12 db tojás  

csapott kávéskanál só- mi többet használunk ekkora mennyiséghez

esetleg 2-3 fej hagyma 

bors mokkáskanálnyi, vagy több – ízlés szerint 

A nokedlinél tejjel is pótolhatunk egy-két tojást, sőt ha a rántottát készítjük ott is megtehetjük ugyanezt, annyi történik, hogy krémesebb lesz a rántotta. Kevesebb tojásra lesz szükségünk.

A tojásos nokedli elkészítési módja –

A lisztből, tojásból, só és víz hozzáadásával nekünk tetsző keménységű nokedli tésztát készítünk.  

Felteszünk egy nagy fazékban vizet, sózzuk, majd ha felforrt, akkor beleszaggatjuk a nokedlit. Lehet deszkáról késsel is, de megteszi a nokedli szaggató is.Nem ettől függ a sikeresség.

Felkockázzuk a szalonnát, és kisütjük a zsírját. Nem feltétlenül kell húsos szalonna, de ha kicsit füstölt, az egyáltalán nem baj.

Közben a hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, és átpirítjuk a szalonna zsírjában. Csak szép világosra, ne barnítsuk meg, mert úgy nehezebben emészthető lesz.

Fűszerezzük sóval-borssal, kóstoljuk meg, mert csak mi tudjuk eldönteni, hogy mennyi fűszerre lesz szükség ízlésünk szerint.

Felütjük a tojásokat felverjük kicsit, aztán ráöntjük a hagymás zsírra. Ha tejet is rakunk hozzá, akkor olyan mennyiségű tejjel pótolunk, mint amennyi tojással takarékoskodtunk.

Nem kell megsütni teljesen keményre mint a normál rántottát, lágyra kell hagyni. Már csak ezért is jó a tejjel pótolás.

Ha gyorsan dolgozunk, akkor a nokedli még úgyis meleg lesz… Keményedik a tojás vele.

Mikor kifőtt a nokedli, akkor leszűrjük, leöblítjük, hirtelen lecsurgatjuk, majd belekeverjük a fűszerezett tojásba. Ha felkavartuk egy cseppet átpirítjuk, így még finomabb lesz. Savanyúsággal tálaljuk.

Ha tetszett a tojásos nokedli recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Ligeti K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük