2024-05-23

Tojásos nokedli – egyszerű és finom

Tojásos nokedli

A tojásos nokedli egy rendkívül egyszerű étel, mely mégis laktat, és persze tápláló is. Márpedig egykor ez volt a két legfontosabb szempont.

Manapság sajnos a tojás ára az egekben, de a nokedlinél takarékoskodhatunk vele. S végtére is semmi se kerül semmibe – valamiből főzni kell.

Egy kis húsos szalonnával nagyon tartalmas finomságot varázsolhatunk az ebédlő asztalra, s nem marad senki éhesen. Készíthetjük jó fűszeresen, s van olyan is, aki pirított hagymával is felturbózza. Nem rontja el – azt állíthatom biztosan….

A tojásos nokedli hozzávalói a következők –

 • fél kiló liszt  
 • 3-4 db tojás  
 • egy jó csipet só  
 • víz a a nokedlihez  
 • 25 dkg húsos szalonna 
 • 12 db tojás  
 • csapott kávéskanál só- mi többet használunk ekkora mennyiséghez
 • esetleg 2-3 fej hagyma 
 • bors mokkáskanálnyi, vagy több – ízlés szerint 

A nokedlinél tejjel is pótolhatunk egy-két tojást, sőt ha a rántottát készítjük ott is megtehetjük ugyanezt, annyi történik, hogy krémesebb lesz a rántotta. Kevesebb tojásra lesz szükségünk.

A tojásos nokedli elkészítési módja –

 1. A lisztből, tojásból, só és víz hozzáadásával nekünk tetsző keménységű nokedli tésztát készítünk.  
 2. Felteszünk egy nagy fazékban vizet, sózzuk, majd ha felforrt, akkor beleszaggatjuk a nokedlit. Lehet deszkáról késsel is, de megteszi a nokedli szaggató is.Nem ettől függ a sikeresség.
 3. Felkockázzuk a szalonnát, és kisütjük a zsírját. Nem feltétlenül kell húsos szalonna, de ha kicsit füstölt, az egyáltalán nem baj.
 4. Közben a hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, és átpirítjuk a szalonna zsírjában. Csak szép világosra, ne barnítsuk meg, mert úgy nehezebben emészthető lesz.
 5. Fűszerezzük sóval-borssal, kóstoljuk meg, mert csak mi tudjuk eldönteni, hogy mennyi fűszerre lesz szükség ízlésünk szerint.
 6. Felütjük a tojásokat felverjük kicsit, aztán ráöntjük a hagymás zsírra. Ha tejet is rakunk hozzá, akkor olyan mennyiségű tejjel pótolunk, mint amennyi tojással takarékoskodtunk.
 7. Nem kell megsütni teljesen keményre mint a normál rántottát, lágyra kell hagyni. Már csak ezért is jó a tejjel pótolás.
 8. Ha gyorsan dolgozunk, akkor a nokedli még úgyis meleg lesz… Keményedik a tojás vele.
 9. Mikor kifőtt a nokedli, akkor leszűrjük, leöblítjük, hirtelen lecsurgatjuk, majd belekeverjük a fűszerezett tojásba. Ha felkavartuk egy cseppet átpirítjuk, így még finomabb lesz. Savanyúsággal tálaljuk.

Fotó: Ligeti K.