
A tojásos laska-tojásos nokedli igazi böjti étel – feltéve, ha olajjal készítik. Bolti tésztából elkészítve a laska is gyors étel, a nokedli meg alapból.
Ha házitésztából készítjük a laskásat, akkor még olcsóbbá is varázsolhatjuk ezt a fogást.
Házitésztát 2 kisebb tojásból is csinálhatunk, az nagyjából 15 dkg liszthez elegendő is.
Összegyúrjuk, cipót csinálunk, lerakjuk kicsit pihentetni, aztán lisztezett deszkán nyújtjuk. Ha nem lesz kerek nem dől össze a világ, senki sem látja, miből vágjuk laskává mi, vagy a gépünk.
Ha kézzel vágjuk, akkor a kinyújtott tésztát pár perc szikkadás után felsodorjuk a nyújtófára, végig vágjuk egy késsel, aztán felénél keresztbe, egymásra rakjuk az összes lapot, aztán egyenletes csíkokat vágunk. Néhány vágás után fellazítjuk a szálakat.
A tojásos laska-tojásos nokedli hozzávalói –
- Egy 20 dekás laskára vágott száraztészta, vagy saját készítésű, esetleg 2 tojásból, és nagyjából 15 dkg lisztből készített nokedli
- 3 db nyers tojás
- 1-2 kanálnyi zsiradék
- só ízlés szerint
- bors szintén ízlés szerint
Elkészítési módja a következő –
- A tésztát kibontjuk, vagy elkészítjük a nokedlit – a lisztet a tojásokkal, pici sóval, pici vízzel kikavarva, esetleg tésztát gyúrunk.
- Egy fazékba sóval vizet rakunk fel forrni, aztán a tésztát abban kifőzzük, majd leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel. Az egészet egy lábasba öntjük, amibe zsiradékot raktunk.
- A nyers tojásokat sóval és borssal kikeverjük, jól felverjük. Nem kell hozzá habverő, elég ha villával jól eldolgozzuk.
- Ezt a tojáslét öntjük a még meleg tésztára, amit közben már felraktunk melegedni a tűzhelybe a zsiradékkal.
- Átkeverjük az egészet, hogy a tojás kicsit megdermedjen rajta.
- Ehetjük édesen is, de akkor kevesebb só kell bele, és bors egy szem sem. Sőt, akár tejfölt is rakhatunk rá, de ez már teljesen rajtunk áll.
Fotó: Thomas Sternberg