Tojásos laska-tojásos nokedli

tojásos laska

A tojásos laska-tojásos nokedli igazi böjti étel – feltéve, ha olajjal készítik. Bolti tésztából elkészítve a laska is gyors étel, a nokedli meg alapból.

Ha házitésztából készítjük a laskásat, akkor még olcsóbbá is varázsolhatjuk ezt a fogást.

Házitésztát 2 kisebb tojásból is csinálhatunk, az nagyjából 15 dkg liszthez elegendő is.

Összegyúrjuk, cipót csinálunk, lerakjuk kicsit pihentetni, aztán lisztezett deszkán nyújtjuk. Ha nem lesz kerek nem dől össze a világ, senki sem látja, miből vágjuk laskává mi, vagy a gépünk.

Ha kézzel vágjuk, akkor a kinyújtott tésztát pár perc szikkadás után felsodorjuk a nyújtófára, végig vágjuk egy késsel, aztán felénél keresztbe, egymásra rakjuk az összes lapot, aztán egyenletes csíkokat vágunk. Néhány vágás után fellazítjuk a szálakat.

A tojásos laska-tojásos nokedli hozzávalói –

 • Egy 20 dekás laskára vágott száraztészta, vagy saját készítésű, esetleg 2 tojásból, és nagyjából 15 dkg lisztből készített nokedli
 • 3 db nyers tojás
 • 1-2 kanálnyi zsiradék
 • só ízlés szerint
 • bors szintén ízlés szerint

Elkészítési módja a következő –

 1. A tésztát kibontjuk, vagy elkészítjük a nokedlit – a lisztet a tojásokkal, pici sóval, pici vízzel kikavarva, esetleg tésztát gyúrunk.
 2. Egy fazékba sóval vizet rakunk fel forrni, aztán a tésztát abban kifőzzük, majd leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel. Az egészet egy lábasba öntjük, amibe zsiradékot raktunk.
 3. A nyers tojásokat sóval és borssal kikeverjük, jól felverjük. Nem kell hozzá habverő, elég ha villával jól eldolgozzuk.
 4. Ezt a tojáslét öntjük a még meleg tésztára, amit közben már felraktunk melegedni a tűzhelybe a zsiradékkal.
 5. Átkeverjük az egészet, hogy a tojás kicsit megdermedjen rajta.
 6. Ehetjük édesen is, de akkor kevesebb só kell bele, és bors egy szem sem. Sőt, akár tejfölt is rakhatunk rá, de ez már teljesen rajtunk áll.

Fotó: Thomas Sternberg