
A galuska szinte alapételnek számít hazánkban. A tojásos galuska pedig egy finom változat, amit aztán a magyar még tovább variál.
Fűszerrel, plusz fűszerek nélkül, paprikával megszórva, tojást rántottaként elkészítve, úgy bekeverve, vagy csak a nyers, felvert tojást a forró nokedlire keverve, esetleg tejföllel is megbolondítva….
No és ha arra gondolunk, hogy még ezt is turbózni lehet egy kis sült szalonna töpörtyűvel…. Főleg ha füstölt az a szalonna, jó esetben húsos is.
Komplett ételt rittyenthetünk ily módon, szinte pillanat alatt.
Nézzük a tojásos galuska hozzávalóit!
- 1/2 kg finomliszt, de egy része lehet akár Graham-liszt
- 1 kiskanál só
- 2 szép, nagy tojás
- 4 dl víz
- 5 dkg vaj
hozzá
- 6 tojás
- 1-1,5 dl tejföl
- ízlés szerinti csipet só
Hogy készül a nokedli?
- A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, majd a tojásokat hozzákeverjük. Utána annyi vízzel dolgozzuk, kavarjuk ki, hogy a tészta se
túl lágy, se túl kemény ne legyen. - Egy nagyobb lábasba vizet töltünk, megsózzuk és fölforraljuk.
- A galuskát szaggathatjuk egy nyeles vágódeszkáról, vízbe mártott kássel, de akár galuskaszaggatóval is. Így is jó, úgy is jó – nem kell problémázni rajta.
- Közben a vizet többször megkavarjuk így a szaggatott galuskák nem ragadnak össze. Akkor készül el, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 1 -2 percig főtt. Utána a nokedlit leszűrjük, majd jól lecsöpögtetjük.
Egy nagyobb lábasban a vajat fölolvasztjuk és a galuskát beleforgatva megforrósítjuk- . Aztán a tojásokat egy tálban kissé fölverjük, a tejföllel simára keverjük, csipetnyit sózzuk, akár borsozzuk is – majd a galuskára öntjük.
- Néhányszor megkeverve addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik, de az sem baj, ha kissé megsül.
- Persze van, lágyan szereti. A tetejét apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk. De általában a pirított szalonnakockákat sem szokta senki visszautasítani….
- A galuskatésztát ne dolgozzuk ki túlságosan, mert magunkkal tolunk ki – nehezebb utána szaggatni. És nem kell előre dolgozni. Akkor készítsük elő, amikor már szaggatni akarjuk.