Tojásos galuska

Tojásos galuska

A galuska szinte alapételnek számít hazánkban. A tojásos galuska pedig egy finom változat, amit aztán a magyar még tovább variál.

Fűszerrel, plusz fűszerek nélkül, paprikával megszórva, tojást rántottaként elkészítve, úgy bekeverve, vagy csak a nyers, felvert tojást a forró nokedlire keverve, esetleg tejföllel is megbolondítva….

No és ha arra gondolunk, hogy még ezt is turbózni lehet egy kis sült szalonna töpörtyűvel…. Főleg ha füstölt az a szalonna, jó esetben húsos is.

Komplett ételt rittyenthetünk ily módon, szinte pillanat alatt.

Nézzük a tojásos galuska hozzávalóit!

  • 1/2 kg finomliszt, de egy része lehet akár Graham-liszt
  • 1 kiskanál só
  • 2 szép, nagy tojás
  • 4 dl víz
  • 5 dkg vaj

hozzá

  • 6 tojás
  • 1-1,5 dl tejföl
  • ízlés szerinti csipet só

Hogy készül a nokedli?

  1. A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, majd a tojásokat hozzákeverjük. Utána annyi vízzel dolgozzuk, kavarjuk ki, hogy a tészta se
    túl lágy, se túl kemény ne legyen.
  2. Egy nagyobb lábasba vizet töltünk, megsózzuk és fölforraljuk.
  3. A galuskát szaggathatjuk egy nyeles vágódeszkáról, vízbe mártott kássel, de akár galuskaszaggatóval is. Így is jó, úgy is jó – nem kell problémázni rajta.
  4. Közben a vizet többször megkavarjuk így a szaggatott galuskák nem ragadnak össze. Akkor készül el, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 1 -2 percig főtt. Utána a nokedlit leszűrjük, majd jól lecsöpögtetjük.

  5. Egy nagyobb lábasban a vajat fölolvasztjuk és a galuskát beleforgatva megforrósítjuk
  6. . Aztán a tojásokat egy tálban kissé fölverjük, a tejföllel simára keverjük, csipetnyit sózzuk, akár borsozzuk is – majd a galuskára öntjük.
  7. Néhányszor megkeverve addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik, de az sem baj, ha kissé megsül.
  8. Persze van, lágyan szereti. A tetejét apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk. De általában a pirított szalonnakockákat sem szokta senki visszautasítani….
  9. A galuskatésztát ne dolgozzuk ki túlságosan, mert magunkkal tolunk ki – nehezebb utána szaggatni. És nem kell előre dolgozni. Akkor készítsük elő, amikor már szaggatni akarjuk.