
A tojáskrokett egy húspótló étel. Főzelékek mellé tökéletes, de egy mártás mellé is kellemes csemege. No és hát néha simán el is lehet ropogtatni.
Olcsó ételnek számít, persze nem fillérekből állíthatjuk elő, de nem kerül annyiba, mint egy hús alapanyagú fogás.
Fűszerezése rajtunk múlik – az ilyesmi úgy jó, ha karakteres – bátran használhatjuk a sót-borsot.
A keményre főtt tojást legjobb, ha nagyon apróra összetörjük, vagy lereszeljük, mert úgy könnyebb a dolgunk. Hisz masszát kell majd készíteni, és hengereket formálni belőle.
Egy sima masszát pedig könnyebb formálni, no meg zsemlemorzsába forgatni is.
A tojáskrokett hozzávalói –
- 5 dkg vaj, vagy margarin
- 5 dkg liszt
- 4 dl tej
- pici só
- 2 db egész tojás
- egy evőkanálnyi zsemlemorzsa
- törött bors
- 3 db keménytojás
- ha panírozzuk rendesen, akkor liszt-tojás-zsemlemorzsa
- vagy csak zsemlemorzsa
- és zsiradék a kisütéshez
Az étel elkészítésének módja –
- Az 5 dkg vajból 5 dkg liszttel világos rántást készítünk.
- Ezután feleresztjük 4 dl tejjel, majd jól felforraljuk, sűrítünk rajta. Ha levettük a tűzről kicsit hűtünk rajta, majd hozzáadunk két egész tojást, és egy csapott kanál zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a keményre főtt 3 tojást, amit alaposan összetörtünk.
- Rakhatunk bele egy-két szál petrezselymet alaposan összevágva.
- Az egészet jól elkeverjük, majd hengert formálunk belőle apránként, és a hengereket vagy panírozzuk, vagy simán zsemlemorzsába forgatjuk kicsit átsodorva rajta, hogy rátapadjon rendesen.
- Forró zsiradékban kisütjük – és főzelékekhez, mártásokhoz fogyasztjuk.
Fotó: Pixabay