2024-02-23

Tojáskrém, körözött, májas krém vacsorára, reggelire egy pillanat alatt

Tojáskrém

Vannak olyanok napok, amikor az ember nem akar sokat vacakolni a konyhában, legalább reggel, vagy este takarékoskodni akar az erejével. Ilyenkor jó elővenni a régi, elfeledett recepteket, amik ráadásul finomak is, és nagyon-nagyon egyszerűek.

Hozzávalók:

  • tojás egy emberre számítva 2 db, persze étvágytól függ 🙂
  • margarin, vagy vaj, hogy kenhető állagot kapjunk
  • só, ízlés és mennyiség szerint
  • bors szintén kóstolás szerint

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük 8-10 perc alatt. Mikor nagyjából kihűltek, akkor megtisztítjuk – nem árt előtte hideg vízbe rakni – összetörjük villával, nem fontos hogy teljesen pépes legyen.

Hozzáadjuk a margarint, vagy vajat, annyit csak, hogy kenhető állagúvá váljék, aztán egy csipet sót, meg egy kis borsot. Meg kell kóstolni, hogy elég-e, ha nem, akkor pótolni és összekeverni.

Be kell számolni, hogy kenyérre kenjük, a kenyér elvesz valamennyit a sósságából.  És kész is….

Aztán ott a körözött, amihez kell

  • negyed kiló túró, 
  • néhány kanálnyi tejföl, 
  • egy hagyma apróra vágva, vagy lereszelve, 
  • mokkáskanálnyi köménymag esetleg őrölve, 
  • pici bors, 
  • egy kávéskanálnyi só,  
  • és egy kis mustár,  ízlés szerint


Ezeket jól összekeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges még hozzá só, akkor pótoljuk. Nem árt egy kicsit állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek, de nagyon finom vacsora kerekíthető belőle.

A májas krém még ennél is egyszerűbb. Kell hozzá

  • egy családi májkrém, amilyet szeretünk, vagy valamilyen kenőmájas,
  • vaj, vagy margarin a kikeveréshez,
  • rakhatunk bele hagymát teljesen apróra vágva,
  • esetleg majorannát, 
  • snidlinget,
  • borsot,
  • sót ízlés szerint

Összekeverjük, és már kész is. Ezeknél gyorsabb nem kell… 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*