2024-05-21

Tésztagyúráshoz miért kell levenni a gyűrűt?

Hogy miért kell levenni tésztagyúráshoz a gyűrűt?

Alapvetően ugyanaz az ok, amiért megmosod a kezed, bekötöd, vagy összefogod a hajad.

Hát persze, hogy a tisztaságért.

Senki sem szereti, ha az ételébe hajszál, szőrszál, vagy más szennyeződés kerül. Márpedig az ilyen baleseteket könnyedén el lehet kerülni, egy csapp odafigyeléssel.

Nemcsak sütés, főzés előtt is az alap, hogy hajat összefogjuk, lehetőleg kötényt, vagy konyhában használatos ruhát öltünk. Ezt nem csak az étel, hanem a ruhánk megóvása miatt is.

Kéz, köröm tiszta – utóbbi tésztagyúrásnál alapkövetelmény.

Ha a kézen gyűrű van, akkor azt lehúzzuk, biztos helyre rakjuk – igazándiból ezt kézmosás előtt kell megejteni.

Mert igaz, hogy az arany alapból tiszta, hisz antibakteriális tulajdonságokkal bír, ám alatta a szennyeződések összegyűlhetnek.

Ráadásul a tészta azért tészta, hogy ragadjon eleinte. Nem biztos, hogy pont arra van szükségünk, hogy a köves, vagy karikagyűrűből piszkálgassuk a tésztamaradványokat.

A pedánssághoz hozzátartozik az is, hogyha tésztát gyúrunk, akkor a deszkát, nyújtófát tisztántartjuk. Ha eleve rendben rakjuk el, akkor használatkor csak át kell törölni.

Egykor volt egy szokás – idősebb férfiak azzal a jótanáccsal indították leánynézőbe az ifjoncokat, hogy nyissák ki jól a szemüket a konyhai munkáknál, hogy a nyújtódeszka tiszta-e. Mert ha nem, akkor meneküljenek.

Hisz aki a saját készítésű ételére igénytelen, az minden szinten az.

A világ legtermészetesebb dolga, hogy használat után a tésztamaradványokat lekapargatták, szükség esetén átsúrolták a deszkát, és megszárították.

Így következő alkalomkor nem ezzel kellett kezdeni a munkát.

Márpedig egy elhanyagolt használati tárgyat rendbe hozni sokkal nehezebb, mint egyszerűen tisztántartani.

A lényeg az, hogy aki gyúráskor, dagasztáskor leveszi a gyűrűt, az esélyesen minden téren gondos házitündér. Figyel magára, a környezetére, a munkamenetre, bátran falatozhatunk a főztjéből.