
A szűzpecsenye a sertés egyik legfinomabb, legporhanyósabb része. Tésztában, zöldségekkel elkészítve finom szaftos, fenséges…
Ez a húsrész a rövidkaraj oldalában található – eredetileg erről ismerhetnéd fel, hogy valóban rövidkarajjal van dolgod, hisz a hosszúhoz nem tartozik.
Csakhogy mostanság már a hentesek ezt a finomságot lefejtik, és külön árulják.
Lényegében bármire felhasználhatjuk, mert mindennek tökéletes – csak sok dologra vétek elővenni ezt a tökéletességet.
Mindenesetre elkészíthetjük magyarosan, ki is ránthatjuk (vastagabb szeleteket vágunk – legalább kétujjnyit, és azt verjük ki.
Pillanat alatt fog menni, és az íze fenomenális lesz), és sorolhatnánk napestig, mit készíthetünk belőle.
A tésztában sült szűzpecsenye hozzávalói –
- 1 kg sertés szűzpecsenye
- só
- őrölt bors
- 4 evőkanál olaj, vagy zsír
- 1 kisebb zellergumó
- 2 sárgarépa
- fél szál póréhagyma
- 15 dkg gomba
- 10 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- egy tojás
- 1 csomag (35 dkg) vajastészta a tészta
- nyújtásához: egy kevés liszt
- megkenéséhez: 1 tojás
- a salátához: 50 dkg tisztított karfiol
- 30 dkg zöldbab
- 30 dkg kukorica
- só
- 30 dkg konzerv vörösbab
- fél csomó petrezselyem
- citromlé
- 4 dl kész tartármártás
És most nézzük, hogy állítjuk össze!
- A szűzpecsenyét lehártyázzuk, a húst besózzuk, borsozzuk, és egy kevés forró olajon, vagy zsíron nagy lángon körös-körül szépen, egyenletesen megpirítjuk, vagyis elősütjük.
- Utána előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal, 200 fokon 8-10 percig sütjük. – A lényeg, hogy belül rózsaszínű maradjon.
- Ezután letesszük hűlni.
- Közben a zellert, a répát, a póréhagymát, a gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk vagy durvára reszeljük.
- A vajon megpároljuk, zsírjára sütjük, sózzuk, borsozzuk. Liszttel meghintjük, rövid ideig pirítjuk, majd a tojást is belekeverjük. Amint megkocsonyásodott, lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
- A vajastésztát lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk.
- A kihűlt hús tetejét meg oldalát a zöldségpürével egyenletesen bekenjük, a tésztára fektetjük és belecsomagoljuk.
- Kikent tepsibe tesszük, előmelegített sütőben ° 230 fokon kb. 15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
A salátához a karfiolt rózsáira szedjük és enyhén sós vízben puhára főzzük, és a zöldbabot is. (természetesen, ha konzerv akkor erre nincs szükség)- A kukoricát leszűrjük, ha konzerv, a babot lecsöpögtetjük. A főtt zöldségeket leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd az összes hozzávalót összekeverjük.
- Fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, enyhén megsózzuk, citromlével ízesítjük.
- Szeletelve szokás tálalni, tál közepén a pecsenye, a saláta körülötte. Ellenben a tartárt nem keverjük a salátához, hanem a sült mellé adjuk. Mindenki annyit szed belőle, amennyi jó.
- A sültet gombával is készíthetjük. Hagymásan megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Zsemlemorzsa kell bele, és két tojás felverve. Addig sütjük, míg a tojás meg nem kocsonyásodik. Ekkor adjuk hozzá a felvágott petrezselymet.
Fotó: Magyar Konyha – Budai