Tésztában sült szűzpecsenye

Tésztában sült zöldséges szűzpecsenye

A szűzpecsenye a sertés egyik legfinomabb, legporhanyósabb része. Tésztában, zöldségekkel elkészítve finom szaftos, fenséges…

Ez a húsrész a rövidkaraj oldalában található – eredetileg erről ismerhetnéd fel, hogy valóban rövidkarajjal van dolgod, hisz a hosszúhoz nem tartozik.

Csakhogy mostanság már a hentesek ezt a finomságot lefejtik, és külön árulják.

Lényegében bármire felhasználhatjuk, mert mindennek tökéletes – csak sok dologra vétek elővenni ezt a tökéletességet.

Mindenesetre elkészíthetjük magyarosan, ki is ránthatjuk (vastagabb szeleteket vágunk – legalább kétujjnyit, és azt verjük ki.

Pillanat alatt fog menni, és az íze fenomenális lesz), és sorolhatnánk napestig, mit készíthetünk belőle.

A tésztában sült szűzpecsenye hozzávalói –

  • 1 kg sertés szűzpecsenye
  • őrölt bors
  • 4 evőkanál olaj, vagy zsír
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 sárgarépa
  • fél szál póréhagyma
  • 15 dkg gomba
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • egy tojás
  • 1 csomag (35 dkg) vajastészta a tészta
  • nyújtásához: egy kevés liszt
  • megkenéséhez: 1 tojás
  • a salátához: 50 dkg tisztított karfiol
  • 30 dkg zöldbab
  • 30 dkg kukorica
  • 30 dkg konzerv vörösbab
  • fél csomó petrezselyem
  • citromlé
  • 4 dl kész tartármártás

És most nézzük, hogy állítjuk össze!

  1. A szűzpecsenyét lehártyázzuk, a húst besózzuk, borsozzuk, és egy kevés forró olajon, vagy zsíron nagy lángon körös-körül szépen, egyenletesen megpirítjuk, vagyis elősütjük.
  2. Utána előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal, 200 fokon 8-10 percig sütjük. – A lényeg, hogy belül rózsaszínű maradjon.
  3. Ezután letesszük hűlni.
  4. Közben a zellert, a répát, a póréhagymát, a gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk vagy durvára reszeljük.
  5. A vajon megpároljuk, zsírjára sütjük, sózzuk, borsozzuk. Liszttel meghintjük, rövid ideig pirítjuk, majd a tojást is belekeverjük. Amint megkocsonyásodott, lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
  6. A vajastésztát lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk.
  7. A kihűlt hús tetejét meg oldalát a zöldségpürével egyenletesen bekenjük, a tésztára fektetjük és belecsomagoljuk.
  8. Kikent tepsibe tesszük, előmelegített sütőben ° 230 fokon kb. 15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

  9. A salátához a karfiolt rózsáira szedjük és enyhén sós vízben puhára főzzük, és a zöldbabot is. (természetesen, ha konzerv akkor erre nincs szükség)
  10. A kukoricát leszűrjük, ha konzerv, a babot lecsöpögtetjük. A főtt zöldségeket leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd az összes hozzávalót összekeverjük.
  11. Fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, enyhén megsózzuk, citromlével ízesítjük.
  12. Szeletelve szokás tálalni, tál közepén a pecsenye, a saláta körülötte. Ellenben a tartárt nem keverjük a salátához, hanem a sült mellé adjuk. Mindenki annyit szed belőle, amennyi jó.
  13. A sültet gombával is készíthetjük. Hagymásan megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Zsemlemorzsa kell bele, és két tojás felverve. Addig sütjük, míg a tojás meg nem kocsonyásodik. Ekkor adjuk hozzá a felvágott petrezselymet.

Fotó: Magyar Konyha – Budai