Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Tésztában sült szűzpecsenye

A szűzpecsenye a sertés egyik legfinomabb, legporhanyósabb része. Tésztában, zöldségekkel elkészítve finom szaftos, fenséges…

Ez a húsrész a rövidkaraj oldalában található – eredetileg erről ismerhetnéd fel, hogy valóban rövidkarajjal van dolgod, hisz a hosszúhoz nem tartozik. Csakhogy mostanság már a hentesek ezt a finomságot lefejtik, és külön árulják.

Lényegében bármire felhasználhatjuk, mert mindennek tökéletes – csak sok dologra vétek elővenni ezt a tökéletességet. Mindenesetre elkészíthetjük magyarosan, ki is ránthatjuk (vastagabb szeleteket vágunk – legalább kétujjnyit, és azt verjük ki. Pillanat alatt fog menni, és az íze fenomenális lesz), és sorolhatnánk napestig, mit készíthetünk belőle.

A tésztában sült szűzpecsenye hozzávalói –

1 kg sertés szűzpecsenye

őrölt bors

4 evőkanál olaj, vagy zsír

1 kisebb zellergumó

2 sárgarépa

fél szál póréhagyma

15 dkg gomba

10 dkg vaj

1 evőkanál liszt

egy tojás

1 csomag (35 dkg) vajastészta a tészta

nyújtásához: egy kevés liszt

megkenéséhez: 1 tojás

a salátához: 50 dkg tisztított karfiol

30 dkg zöldbab

30 dkg kukorica

30 dkg konzerv vörösbab

fél csomó petrezselyem

citromlé

4 dl kész tartármártás

És most nézzük, hogy állítjuk össze!

A szűzpecsenyét lehártyázzuk, a húst besózzuk, borsozzuk, és egy kevés forró olajon, vagy zsíron nagy lángon körös-körül szépen, egyenletesen megpirítjuk, vagyis elősütjük.

Utána előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal, 200 fokon 8-10 percig sütjük. – A lényeg, hogy belül rózsaszínű maradjon.

Ezután letesszük hűlni.

Közben a zellert, a répát, a póréhagymát, a gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk vagy durvára reszeljük. A vajon megpároljuk, zsírjára sütjük, sózzuk, borsozzuk. Liszttel meghintjük, rövid ideig pirítjuk, majd a tojást is belekeverjük.

Amint megkocsonyásodott, lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.


A vajastésztát lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. A kihűlt hús tetejét meg oldalát a zöldségpürével egyenletesen bekenjük, a tésztára fektetjük és belecsomagoljuk.

Kikent tepsibe tesszük, előmelegített sütőben ° 230 fokon kb. 15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.


A salátához a karfiolt rózsáira szedjük és enyhén sós vízben puhára főzzük, és a zöldbabot is. (természetesen, ha konzerv akkor erre nincs szükség) A kukoricát leszűrjük, ha konzerv, a babot lecsöpögtetjük. A főtt zöldségeket leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd az összes hozzávalót összekeverjük. Fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, enyhén megsózzuk, citromlével ízesítjük.

Szeletelve szokás tálalni, tál közepén a pecsenye, a saláta körülötte. Ellenben a tartárt nem keverjük a salátához, hanem a sült mellé adjuk. Mindenki annyit szed belőle, amennyi jó.

A sültet gombával is készíthetjük. Hagymásan megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Zsemlemorzsa kell bele, és két tojás felverve. Addig sütjük, míg a tojás meg nem kocsonyásodik. Ekkor adjuk hozzá a felvágott petrezselymet.

Ha tetszett a tésztában sült szűzpecsenye recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Magyar Konyha – Budai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük