
A tepsis krumpli egy régi étel, amit egykor főleg esténként készítettek, hisz a mezei, vagy otthoni kinti munka után könnyen elkészíthették. Gyors ételnek számít – krumpli mosás, tisztítás, feldarabolás, tepsi kizsírozás, burgonya belerakás. Fűszerezés, szalonna a tetejére, aztán be a sütőbe. Mennyire egyszerű, mennyire gyors, és mégis mennyire finom!
Egykor a legtöbb falusi étel olyan alapanyagokból készült, amihez minden adott volt a ház körül. Nem kellett boltba menni, maximum a kamrába. Egy csupor tea hozzá, és már telt is a pocak. Olcsó volt, és mégis rendkívül laktató – no meg – főleg ha füstölt volt a szalonna, márpedig télen az volt – fölöttébb finom.
A tepsis krumpli hozzávalói az alábbiak –
- 2 kg krumpli
- esetleg – 0,5 kg lángolt kolbász, de enélkül is jó
- 30 dkg húsos szalonna, a legjobb a bacon
- 2 szép fej hagyma
- só,
- bors
- eredetileg zsír
Összeállítása pedig így történik –
- Megtisztítjuk a krumplit, és közepes vékonyan felkarikázzuk, a kolbászról lehúzzuk a bőrt, azt is felkarikázzuk.
- A hagymát felvágjuk apróra, de karikázhatjuk is, ahogy kedvünk tartja – és kibéleljük vele a tepsit, rárakjuk a kolbász karikákat( feltéve, ha rakunk bele, mert füstölt szalonnával anélkül is tökéletes lesz az étel), erre pedig a krumplit az egészet megsózzuk, és töltünk rá pár deci vizet. 1-2 deci elegendő is.
- A krumplira ráfektetjük a szépen felvágott szalonna szeletkéket.
- Ezután lefóliázzuk, és előmelegített sütőbe rakjuk. 180-200 fokon készítjük, kb. háromnegyed órába telik, hogy teljesen megpuhuljon.
- (régen nyilván nem fóliázták)
Ha már puha, akkor levesszük a fóliát és nagyjából negyedórát pirítjuk, hogy a krumpli, és a szalonna is szép színt kapjon.