Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Tejfölös sült nyúl

A tejfölös sült nyúl készíthető házinyúlból, és vadnyúlból is. De az biztos, hogy vadnyúlból az igazi. Sajnos – átlagember ritkán jut hozzá – sokan sajnálják is, ezért inkább meg sem kóstolják.

De aki evett már az tudja, hogy az óvatoskodó nem tudja mit szalajt el….

Tejfölös sült nyúl hozzávalói 4-5 személyre:

1 egész nyúl,

30 dkg vegyes zöldség,

8 dkg liszt,

5 dkg kapri,
3 deci tejfel,

10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg zsír,

1 nagy fej vöröshagyma,
1 db citrom,

evőkanál ecet,
kávéskanál cukor,

két szál babérlevél.

És most jön – hogy is fogjunk hozzá….


Ha vadnyulat kaptunk akkor van bonyolultabb dolgunk, vagy esetleg vettünk nem előkészítve házinyulat. Ez esetben a nyúl bőrét lenyúzzuk, a combokat, a lapockát levágjuk, a gerincről a nyakat, a mellet, hasaaljával együtt.

A gerincről, combról és lapockáról a hártyát jól le kell fejteni, füstölt szalonnával megtűzdelni, megsózni és borssal meghinteni.

Vastag szeletekre vágjuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és hagymát, zsírral bekent tepsibe tesszük, a nyúlról levágott nyak, mellkashártya részeket összedaraboljuk, a zöldségre szórjuk, azután ráhelyezzük a nyúl részeket s forró sütőben hirtelen sütjük.

Ha az egész már bámulni kezd, (közben a nyulat többször öntözzük), a nyúl darabokat kiszedjük, lábosba tesszük, a tepsit a zöldséggel a tűzhelylapra. Hozzárakjuk a lisztet, a babérlevelet, pár szem egész borsot, a cukrot és folytonos keverés közben lepirítjuk az egészet világosbarnára.

Azután felengedjük kb. 1 liter vízzel, ráöntjük a nyúlra. Beletesszük még a mustárt, a szeletekre vágott citromot, finomra vágott kaprit, kakukfüvet és felét a tejfelnek, ezután lefedjük és a sütőben puhára pároljuk.

Először a gerincet vesszük ki, mivel az előbb puhul meg. . Ha már a többi rész is kezd megfőni kiszedjük másik edénybe a mártást, szitán, vagy szűrőn a húsra rászűrjük, a zöldséget nem kell átnyomni.

Hozzákeverjük a maradék tejfölt, az ecetet, esetleg még sót és 5—10 percig forrni hagyjuk.

Tálaláskor lehet a nyúl részeket felszeletelni, leönteni a mártással, vékonyra vágott citromszeleteket rárakni és mindegyik szelet citromra pár szem kaprit szórni. Köretnek adhatunk zsemlyegombócot, makarónit, vagy végső esetben nokedlit.

Ha tetszett a tejfölös sült nyúl recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retroreceptek oldalunkra, vagy Retrográd oldalunk Retro receptek menüjébe!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük