Tejfölös sült nyúl

Tejfölös nyúl sült

A tejfölös sült nyúl készíthető házinyúlból, és vadnyúlból is. De az biztos, hogy vadnyúlból az igazi. Sajnos – átlagember ritkán jut hozzá – sokan sajnálják is, ezért inkább meg sem kóstolják.

De aki evett már az tudja, hogy az óvatoskodó nem tudja mit szalajt el….

Tejfölös sült nyúl hozzávalói 4-5 személyre:

  • 1 egész nyúl,
  • 30 dkg vegyes zöldség,
  • 8 dkg liszt,
  • 5 dkg kapri,3 deci tejfel,
  • 10 dkg füstölt szalonna,10 dkg zsír,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,1 db citrom,
  • evőkanál ecet,kávéskanál cukor,
  • két szál babérlevél.

És most jön – hogy is fogjunk hozzá….

  1. Ha vadnyulat kaptunk akkor van bonyolultabb dolgunk, vagy esetleg vettünk nem előkészítve házinyulat. Ez esetben a nyúl bőrét lenyúzzuk, a combokat, a lapockát levágjuk, a gerincről a nyakat, a mellet, hasaaljával együtt.
  2. A gerincről, combról és lapockáról a hártyát jól le kell fejteni, füstölt szalonnával megtűzdelni, megsózni és borssal meghinteni.
  3. Vastag szeletekre vágjuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és hagymát, zsírral bekent tepsibe tesszük, a nyúlról levágott nyak, mellkashártya részeket összedaraboljuk, a zöldségre szórjuk, azután ráhelyezzük a nyúl részeket s forró sütőben hirtelen sütjük.
  4. Ha az egész már bámulni kezd, (közben a nyulat többször öntözzük), a nyúl darabokat kiszedjük, lábosba tesszük, a tepsit a zöldséggel a tűzhelylapra. Hozzárakjuk a lisztet, a babérlevelet, pár szem egész borsot, a cukrot és folytonos keverés közben lepirítjuk az egészet világosbarnára.
  5. Azután felengedjük kb. 1 liter vízzel, ráöntjük a nyúlra. Beletesszük még a mustárt, a szeletekre vágott citromot, finomra vágott kaprit, kakukfüvet és felét a tejfelnek, ezután lefedjük és a sütőben puhára pároljuk.
  6. Először a gerincet vesszük ki, mivel az előbb puhul meg. . Ha már a többi rész is kezd megfőni kiszedjük másik edénybe a mártást, szitán, vagy szűrőn a húsra rászűrjük, a zöldséget nem kell átnyomni.
  7. Hozzákeverjük a maradék tejfölt, az ecetet, esetleg még sót és 5—10 percig forrni hagyjuk.
  8. Tálaláskor lehet a nyúl részeket felszeletelni, leönteni a mártással, vékonyra vágott citromszeleteket rárakni és mindegyik szelet citromra pár szem kaprit szórni. Köretnek adhatunk zsemlyegombócot, makarónit, vagy végső esetben nokedlit.