2024-07-12

Tejbeleves – gyerekek, idősek kedvence

Tejbeleves

A tejbelevest főleg gyerekeknek készítették, de sokszor az asszonyok is éltek vele. És idős korukra a férfiak „kedvencévé” is vált.


Tésztát bele sokan reszeltet tesznek, nálunk jobban bejött a laskatészta, szélesmetélt, melyik területen hogy mondják, ez abszolút változhat. Van, aki rizst tesz bele – ezt én nem tudom elképzelni, de van tejberizs is, akkor meg miért ne?

Hozzávalók: 

  • 1,5 liter tej
  • 2-3 kanál cukor – ízlés szerint
  • 2-3 csomag vaníliás cukor, vagy 1 pudingpor
  • 10-15 dkg metélt, vagy reszelt tészta

A tejbeleves elkészítése:

A tejes lábost kiöblítjük vízzel, aztán megy bele a tej, elkezdjük forralni. Ha felforrt, akkor beleszórjuk a cukrot, vaníliás cukrot, sót, mikor már ismét elég meleg mehet bele a tészta, és főzzük.

Abszolút takarékon persze, hogy ne fusson ki a tej. Ha a tészta megfőtt, akkor elkészült.


A pudingporos változat annyiban különbözik, hogy a cukrot nem rakjuk bele a tejbe, hanem mikor már majdnem kész a tészta, puha a pudingport összekeverjük a cukorral, bele egy kis tej, simára keverjük, majd hőkiegyenlítünk.

Egy kis forró tejet kiveszünk és a cukros masszához keverjük, majd az egészet óvatosan, kevergetés mellett belecsurgatjuk a  forró levesbe. 


Ha ismét felforrt, akkor levesszük – elkészültünk az étellel.