Tatár beefsteak-tatárbifsztek

tatárbeefsteak-tatárbifsztek

A tatár beefsteak-tatárbifsztek egy rendkívül megosztó fogás. Olyan, mint nálunk a hagymás vér, vagy a pacal. Vagy valaki imádja, vagy a másik oldal.

Háziasszony szemszögéből nézve kifejezetten kellemes étel, nem sok dolog van vele. Se főzni, se sütni nem kell. Befűszerezi az ember, összedolgozza – és lényegében kész is.

S bár tényleg szokatlan a gondolat, hogy egy húst nyersen fogyasztunk, ha valaki mégis bátorságot vesz, s elsőre megkóstolja – szinte biztos, hogy rabjául esik, annyira finom.

Férfiak közül imádják kóstolgatni a magyar fasírtot, vagy a készülő töltött káposzta töltelékét – pedig az sertésből készül, s nem minden veszély nélkül való. Nos – az ízélmény hasonló….

Két receptet közlünk – az egyik a magyaros, a másik a nagyjából eredeti recept.

Nézzük, miből készült a tatár beefsteak-tatárbifsztek magyarosan –

  • 60 dkg bélszín, vagy finom marhafelsál
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • egy jó evőkanálnyi mustár,
  • 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
  • 4 db tojásnak a sárgája
  • 1 evőkanálnyi olaj
  • 2 teáskanálnyi só,
  • legalább 1 mokkáskanálnyi bors
  • 1 dl ketchup,
  • 10 dkg vaj

A magyaros változat összeállítása a következő módon történik –

A húst kétszer ledaráljuk, hozzáadunk finomra vágott vöröshagymát, mustárt, nyers tojások sárgáját, csemegepaprikát, kevés olajat és ketchupot.

Sózzuk, borsozzuk. Az egészet alaposan összekeverjük és vajas pirítós kenyérre kenve fogyasztjuk.


(Közvetlenül étkezés előtt keverjük össze, mert ha hűtőben hosszú ideig áll, elveszíti élénkpiros színét.

Az eredetibb tatár beefsteak összetétele a következő –

  • 30 dkg bélszín, vagy finom marhafelsál
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanálnyi capri-bogyó apróra vágva
  • 2 jó evőkanálnyi mustár, jó minőségű
  • 3 gomba apróra vágva
  • 3 db tojásnak a sárgája
  • 2 evőkanálnyi olaj
  • 1 teáskanálnyi só,
  • legalább 1 lapos mokkáskanálnyi bors
  • lapos evőkanálnyi worchestershire szósz
  • 10 dkg vaj a kenyérhez

Elkészítése, felhasználása tökéletesen azonos a magyarossal.

Fotó: WIkipédia By insatiablemunch – Sydney Food Blog Review of Le Grande Bouffe, Rozelle: Classic Steak Tartare, $18, CC BY 2.0,