2024-05-23

Táskaleves

táskaleves

A táskaleves tájjellegű étel. Szinte mindenki ismeri, csak más-más néven. Ha azt mondom: kötözött tésztaleves, vagy kötözöttleves, görcsleves, görcsös galuska leves…. akkor már sokan felkapják a fejüket.

Ám nem csak nevében más ez az étel tájegységenként, vagy akár háztartásonként is, hanem összetétele is kicsit más. Van, aki zöldségesen készíti, van, aki anélkül.

Olyan is, aki töltelékét hagymásan-paprikásan, de ismert a csak hagymás-borsos ízesítés is.

És persze formájában is van különbség. Főleg a csomók méretében. Néhol aprókat kötnek, máshol pedig szép, testeseket. Ezek valójában teljesen át sem főnek, a tésztája legbelül már-már roppanósnak számít.

És van olyan fajta is, amibe egy kis búzadarát is szórnak, hogy biztosabb legyen – a tészta nem ázik el.

Ám Szatmárban láttam olyat is, amikor a kifőtt tésztát tálba szedték, s letakarva tárolták – étkezéskor szedték csak bele a levesbe.

Ahány ház – annyi szokás. A végeredmény azonban azonos, de legalábbis nagyon-nagyon hasonló – a reszelt tészta leveshez, vagy a lebbencsleves ízéhez hasonló finomság.

Ha éhes az ember mennyei eledel, s bizony nagy szegénységek idején mezei munkák idején is fogyasztották.

A tésztaleves hozzávalói a következők –

 • 2 tojás,
 • nagyjából 15-20 dkg liszt,
 • szóráshoz búzadara,
 • 1 szép nagy vöröshagyma,
 • zsír,
 • 1/2 evőkanálnyi fűszerpaprika
 • bors ízlés szerint
 • só ízlés szerint – de kicsit a megkent tésztát sem árt megpergetni. Csak leheletnyit.
 • Ezen kívül 1-2 sárgarépa
 • 1 petrezselyem
 • esetleg egy burgonya

Elkészítési módja a következő –

 1. Először is elkészítjük a zöldséglevest (ha zöldségesen készítjük. Ha nem, akkor majd mikor a tésztát már kinyújtottuk, akkor forrni teszünk fel leves mennyiségű vizet)
 2. Megmossuk a répát és a petrezselymet, letisztítjuk, leöblítjük, félbevágjuk, szeleteljük, majd esetleg egy megtisztított, és felkockázott krumplival felrakjuk főni.
 3. A hagymának alját levágjuk, lehúzzuk külső leveleit, megmossuk, majd felkockázzuk. Zsiradékban felrakjuk pirulni. Amint már jó, akkor lehúzzuk, és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, borsot, esetleg a sót is hozzákeverhetjük. Átkavarjuk – ezzel fogjuk bekenni a tésztát.
 4. Most a lisztet tálba rakjuk, hozzáadjuk a tojást, és kigyúrjuk.Utána pár perc pihenő következik, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.
 5. Az egészet megkenjük a paprikás-hagymás zsírral, megszórjuk egy kis búzadarával, majd alulról kezdve elkezdjük föltekerni.
 6. Amint kisujjnyi vastagságú a csík, akkor hosszában elvágjuk – és csomókat kötünk belőle. Tetejüket picit megnyomjuk.
 7. Így járunk el mindaddig, míg az összes tészta el nem fogy. Utána beledobjuk a forró levesbe, amiben már esélyesen megpuhult a zöldség, és nagyjából tíz percig hagyjuk forrni.
 8. Utána elzárjuk, tálalásig majdnem lefedve tároljuk.
 9. Nem fog elázni, mivel a tésztát tiszta tojással készítettük. (Készíthetjük úgy is, hogy a kinyújtott tésztából téglalapokat formálunk, egyik felébe rakjuk a fűszeres hagymát. Másik felét ráborítjuk, és széleit lenyomkodjuk.
 10. De valamiért az első variáció tésztája ízletesebb. Esélyesen azért, mert az ízek nem főnek ki teljesen a vastag rétegezés miatt)
 11. Megkóstoljuk a levest, ha szükséges adunk hozzá sót-borsot. De ha jó, erőteljes ízesítéssel készítettük a hagymás tölteléket, akkor erre nem lesz szükség, mert egy része kifő.