Tartósítjuk a napfényt – ételízesítő recept

Házi ételízesítő recept

Egy ételízesítő recept hasznos társunk lehet, hogy fogásainkat saját ízlésünk szerint alakíthassuk, de egyen aromák szerint.

És az a legjobb, hogy sok munka sincs vele, még a legbonyolultabb módszerrel is pár óra alatt összehozható.

Készíthetünk ételízesítő eceteket is

Ilyenek például a tárkonyos, kapros, fokhagymás, paprikás, olajok, ecetek. Az aromájuk szerinti mennyiségű ízesítő anyagokat beletesszük az üvegbe, felöntjük 10%-os ecettel és két-, három nap után már használhatjuk is.

Nagyon jó ételízesítő a házilag készített pritamin, mely paradicsompaprikából, cseresznyepaprikából és sóból áll.

Én 2/3 rész paradicsompaprikából és 1/3 rész cseresznyepaprikából csinálom. Kicsumázom a paprikaféléket, majd a húsdarálón ledarálom.

Egy kilónyi péphez 20 dkg sót teszek, összekeverem, majd 24 órai „pihentetés” után kis üvegekbe teszem. Ez a friss, télen is nyári ízű fűszer a megkezdett üvegekben is eláll a hűtőszekrényben.

És íme – házi ételízesítő recept

 1. – Menjünk ki a piacra és vásároljunk össze annyiféle zöldséget, zöldség zöldet és zöld fűszert, amennyit csak tudunk.
 2. Sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, paprikát, brokkolit, karfiolt, paradicsomot, zellert, karalábét, káposztát, kelkáposztát, hagymát, fokhagymát, petrezselyem-, zeller- és lestyánzöldet, zsályát, tárkonyt, bazsalikomot – vagy amit szeretünk.
 3. Mossuk, tisztítsuk meg őket, és daráljuk át az egészet. Hol ezt daráljuk, hol azt, váltogassuk szépen sorban, hogy későbbiekben tökéletesen keveredjenek.
 4. Amennyiben kézi darálót használunk a zöldség zöldeket csokorba fogva, a szárával előre nyomjuk a darálóba és akkor az gyakorlatilag behúzza az egész csokrot. És rakjunk utána egy paprikát, paradicsomot, ami aztán átviszi az egészet.
 5. Miután mindent összedaráltunk tegyünk bele sót, egy kiló zöldséghez 20 dekát, jól kavarjuk össze és hagyjuk levet ereszteni.
 6. Ha valaki üvegben rakja el, akkor már pakolhatja is be, jól zárja le, s mehet is a kamrapolcra.
 7. Ha viszont szárítani akarja, akkor egy jó nagy darab gézt előveszünk és kétmaroknyi adagokban csavarjuk jól ki. a masszát.
 8. Egyengessük el a sütő tepsijében, akár két részre osztva, és tegyük be az 50 fokra melegített sütőbe. Többször átforgatva jó néhány óra alatt megszárad az őrlemény. Mikor száraz, az egészet őröljük le kávédarálóval és tegyük jól lezárható üvegekbe.
 9. De őrlés nélkül is jó levesbe, akkor anyagában érezhetők a zöldségek.
  Ha elegendő mennyiséget készítünk egy évre való tartósítószer mentes ételízesítőt kapunk.
 10. Végül kedvenc savanyúságom receptje. A szép, egészséges paradicsompaprikákat alapos lemosás után kicsumázzuk. Széles szájú üvegekbe lyukas felükkel felfelé berakosgatjuk, mindegyikbe egy gerezd fokhagymát és egy kis zellerlevelet teszünk, majd felforralt, és lehűtött salátalevet öntünk rá úgy, hogy a lé ellepje.
 11. A tetejére 1 cm-nyi réteg finom étolajat öntünk. Mindenféle téli húsos vacsorához vagy gránátos, káposztás kockához igen jó. Sőt vajas-, vagy zsíros kenyérhez is ajánlom. Nemcsak finom, mutatós is….

Fotó: Pixabay