Tárkonyos bárány

Tárkonyos bárány

A tárkonyos bárány egy különlegesen finom húsétel, mely akár az ünnepi asztalok fő fogása is lehet. Ráadásul savanykás íze különleges.

A tárkonyos bárány hozzávalói a következők –

  • 1 kiló bárány eleje és lapockája,
  • 2 kis fej vöröshagyma,
  • kevés só,
  • 7 deka vaj,
  • 4 deka liszt,
  • másfél deci tejföl,
  • 1 deci tejszín,
  • egy átlagos tojássárgája,
  • 1 evőkanál finomra vágott tárkonylevél (vagy csapott evőkanál szárított tárkony),
  • tárkonyecet

Az étel készítésének menete –

  1. A csontokról lefejtünk egy kilót húst, a csontokból csontlét főzünk. Eközben a bárányhúst pörkölt nagyságú darabokra vágjuk.
  2. A felkockázott húst jó alaposan megmossuk, és annyi csontlében amennyi jól ellepi, feltesszük főni. Ha már felforrt megsózzuk, a hagymákat megtisztítjuk, a megtisztított hagymákat egészben belerakjuk, majd lefedve együtt főzzük.
  3. Ha a hús már majdnem puha, a nagyon apróra vágott tárkonylevelet hozzáadjuk.
  4. Ekkor a hagymákat kivesszük.
  5. Most a felforrósított vajban a lisztet megfuttatjuk, vízzel óvatosan felengedjük, a levet állandó keverés mellett a bárányhúshoz adjuk. Egészen sűrűsödésig kis lángon főzzük, és óvatosan, legalább alá-alányúlva kavargatjuk.

  6. Ha besűrűsödött – belekeverjük a tejfölt, citromlével, tárkonyecettel ízesítjük, jól átkeverjük és még egyszer felforraljuk.
  7. Közben a tejszínt és a tojássárgáját habverővel simára kavarjuk, a tárkonyos léből apránként egy keveset hozzáadunk, megkavarjuk, majd vékony sugárban csorgatva, állandóan most is kevergetve a húshoz adjuk, de már nem forraljuk.
  8. Lehúzzuk a tűzről, elkészültünk. A végén aprózott tárkonylevéllel is megszórhatjuk.
  9. Nagyon jó köret hozzá a petrezselymes krumpli, vagy a petrezselymes rizs.