
A tárkonyos bárány egy különlegesen finom húsétel, mely akár az ünnepi asztalok fő fogása is lehet. Ráadásul savanykás íze különleges.
A tárkonyos bárány hozzávalói a következők –
- 1 kiló bárány eleje és lapockája,
- 2 kis fej vöröshagyma,
- kevés só,
- 7 deka vaj,
- 4 deka liszt,
- másfél deci tejföl,
- 1 deci tejszín,
- egy átlagos tojássárgája,
- 1 evőkanál finomra vágott tárkonylevél (vagy csapott evőkanál szárított tárkony),
- tárkonyecet
Az étel készítésének menete –
- A csontokról lefejtünk egy kilót húst, a csontokból csontlét főzünk. Eközben a bárányhúst pörkölt nagyságú darabokra vágjuk.
- A felkockázott húst jó alaposan megmossuk, és annyi csontlében amennyi jól ellepi, feltesszük főni. Ha már felforrt megsózzuk, a hagymákat megtisztítjuk, a megtisztított hagymákat egészben belerakjuk, majd lefedve együtt főzzük.
- Ha a hús már majdnem puha, a nagyon apróra vágott tárkonylevelet hozzáadjuk.
- Ekkor a hagymákat kivesszük.
- Most a felforrósított vajban a lisztet megfuttatjuk, vízzel óvatosan felengedjük, a levet állandó keverés mellett a bárányhúshoz adjuk. Egészen sűrűsödésig kis lángon főzzük, és óvatosan, legalább alá-alányúlva kavargatjuk.
Ha besűrűsödött – belekeverjük a tejfölt, citromlével, tárkonyecettel ízesítjük, jól átkeverjük és még egyszer felforraljuk.- Közben a tejszínt és a tojássárgáját habverővel simára kavarjuk, a tárkonyos léből apránként egy keveset hozzáadunk, megkavarjuk, majd vékony sugárban csorgatva, állandóan most is kevergetve a húshoz adjuk, de már nem forraljuk.
- Lehúzzuk a tűzről, elkészültünk. A végén aprózott tárkonylevéllel is megszórhatjuk.
- Nagyon jó köret hozzá a petrezselymes krumpli, vagy a petrezselymes rizs.