Tárkonyos bárány
A tárkonyos bárány egy különlegesen finom húsétel, mely akár az ünnepi asztalok fő fogása is lehet. Ráadásul savanykás íze különleges.
A tárkonyos bárány hozzávalói a következők –
1 kiló bárány eleje és lapockája,
2 kis fej vöröshagyma,
kevés só,
7 deka vaj,
4 deka liszt,
másfél deci tejföl,
1 deci tejszín,
egy átlagos tojássárgája,
1 evőkanál finomra vágott tárkonylevél (vagy csapott evőkanál szárított tárkony),
tárkonyecet
Az étel készítésének menete –
A csontokról lefejtünk egy kilót húst, a csontokból csontlét főzünk. Eközben a bárányhúst pörkölt nagyságú darabokra vágjuk.
A felkockázott húst jó alaposan megmossuk, és annyi csontlében amennyi jól ellepi, feltesszük főni. Ha már felforrt megsózzuk, a hagymákat megtisztítjuk, a megtisztított hagymákat egészben belerakjuk, majd lefedve együtt főzzük. Ha a hús már majdnem puha, a nagyon apróra vágott tárkonylevelet hozzáadjuk.
Ekkor a hagymákat kivesszük.
Most a felforrósított vajban a lisztet megfuttatjuk, vízzel óvatosan felengedjük, a levet állandó keverés mellett a bárányhúshoz adjuk. Egészen sűrűsödésig kis lángon főzzük, és óvatosan, legalább alá-alányúlva kavargatjuk.
Ha besűrűsödött – belekeverjük a tejfölt, citromlével, tárkonyecettel ízesítjük, jól átkeverjük és még egyszer felforraljuk.
Közben a tejszínt és a tojássárgáját habverővel simára kavarjuk, a tárkonyos léből apránként egy keveset hozzáadunk, megkavarjuk, majd vékony sugárban csorgatva, állandóan most is kevergetve a húshoz adjuk, de már nem forraljuk. Lehúzzuk a tűzről, elkészültünk. A végén aprózott tárkonylevéllel is megszórhatjuk.
Nagyon jó köret hozzá a petrezselymes krumpli, vagy a petrezselymes rizs.
Ha tetszett a tárkonyos bárány recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!