Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Tarhonyás káposzta

A tarhonyás káposzta egy kifejezetten olcsó étel, persze nem véletlen mert színhúst nem tartalmaz. Ellenben dúsíthatjuk maradékkal. Ugyanez az étel elkészíthető természetesen nokedlivel is, ha valaki azt jobban szereti. Annyi a különbség, hogy a galuskát természetesen nem pirítjuk meg.

A savanyú káposztát – ha házit használunk – nem szükséges kimosni, általában úgy jó ahogy van. Ha piacon vesszük, nem árt a mosás – általában nagyon savanyú.

Ha kevésnek tartjuk a tésztaféle, a káposzta, a szalonna, és a tejföl tápanyag tartalmát, akkor esetleg karikázhatunk a legvégén bele egy kis száraz füstölt kolbászt. De enélkül is meglepően finom az íze – nem véletlenül, hisz a füstölt szalonna tesz az ízletességéről.

A tarhonyás káposzta hozzávalói –

1 kanál zsír

1/2 kg apró savanyú káposzta

egy szép fej hagyma

teáskanálnyi fűszerpaprika – elhagyható

bors

15-20 dkg füstölt szalonna

3 tojás

30 dkg liszt

2 dl tejföl

Az étel elkészítésének módja –

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra vágjuk. A zsírt felhevítjük egy lábosban, és a hagymát megpirítjuk rajta, megsózzuk, megszórjuk paprikával ha szeretjük. A kicsavart savanyú káposztát hozzáadjuk a hagymás zsírhoz, megkavarjuk benne, majd egy kis vizet adunk hozzá. Nem kell sok, csak annyi, amennyi félig ellepi. Lefedjük, és pároljuk.

Míg a káposzta elkészül, addig elővesszük a szalonnát, felszeleteljük, csíkozzuk, majd kockázzuk, és egy lábasban kiolvasztjuk. Az apró pörcöket kiszedjük, hogy meg tudjuk pirítani kicsit a tarhonyát.

Ha már szép piros, akkor megsózzuk, borsozzuk, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, és nagyjából puhára főzzük.

Mikor a káposzta is, és a tarhonya is már majdnem teljesen puha, akkor összekeverjük őket, és készre főzzük. Ellenőrizzük közben, hogy valami nem kell-e bele még, majd rakjuk hozzá a szalonnakockákat, s öntsük nyakon tejföllel. Összekeverjük, és már fogyaszthatjuk is.

Amennyiben nokedlivel készítjük, akkor az elkészült tésztát pusztán belekeverjük a már lényegében megpuhult káposztába, rottyan egy-kettőt, belekeverjük a szalonnát és a tejfölt – és el is készült.

Ha tetszett a tarhonyás káposzta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük