Tarhonyás káposzta

tarhonyás káposzta

A tarhonyás káposzta egy kifejezetten olcsó étel, persze nem véletlen mert színhúst nem tartalmaz. Ellenben dúsíthatjuk maradékkal.

Ugyanez az étel elkészíthető természetesen nokedlivel is, ha valaki azt jobban szereti. Annyi a különbség, hogy a galuskát természetesen nem pirítjuk meg.

A savanyú káposztát – ha házit használunk – nem szükséges kimosni, általában úgy jó ahogy van. Ha piacon vesszük, nem árt a mosás – általában nagyon savanyú.

Ha kevésnek tartjuk a tésztaféle, a káposzta, a szalonna, és a tejföl tápanyag tartalmát, akkor esetleg karikázhatunk a legvégén bele egy kis száraz füstölt kolbászt.

De enélkül is meglepően finom az íze – nem véletlenül, hisz a füstölt szalonna tesz az ízletességéről.

A tarhonyás káposzta hozzávalói –

  • 1 kanál zsír
  • 1/2 kg apró savanyú káposzta
  • egy szép fej hagyma
  • teáskanálnyi fűszerpaprika – elhagyható
  • bors
  • 15-20 dkg füstölt szalonna
  • 3 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tejföl

Az étel elkészítésének módja –

  1. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra vágjuk. A zsírt felhevítjük egy lábosban, és a hagymát megpirítjuk rajta, megsózzuk, megszórjuk paprikával ha szeretjük.
  2. A kicsavart savanyú káposztát hozzáadjuk a hagymás zsírhoz, megkavarjuk benne, majd egy kis vizet adunk hozzá. Nem kell sok, csak annyi, amennyi félig ellepi. Lefedjük, és pároljuk.
  3. Míg a káposzta elkészül, addig elővesszük a szalonnát, felszeleteljük, csíkozzuk, majd kockázzuk, és egy lábasban kiolvasztjuk. Az apró pörcöket kiszedjük, hogy meg tudjuk pirítani kicsit a tarhonyát.
  4. Ha már szép piros, akkor megsózzuk, borsozzuk, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, és nagyjából puhára főzzük.
  5. Mikor a káposzta is, és a tarhonya is már majdnem teljesen puha, akkor összekeverjük őket, és készre főzzük.
  6. Ellenőrizzük közben, hogy valami nem kell-e bele még, majd rakjuk hozzá a szalonnakockákat, s öntsük nyakon tejföllel. Összekeverjük, és már fogyaszthatjuk is.
  7. Amennyiben nokedlivel készítjük, akkor az elkészült tésztát pusztán belekeverjük a már lényegében megpuhult káposztába, rottyan egy-kettőt, belekeverjük a szalonnát és a tejfölt – és el is készült.