
A tarhonyás káposzta egy kifejezetten olcsó étel, persze nem véletlen mert színhúst nem tartalmaz. Ellenben dúsíthatjuk maradékkal.
Ugyanez az étel elkészíthető természetesen nokedlivel is, ha valaki azt jobban szereti. Annyi a különbség, hogy a galuskát természetesen nem pirítjuk meg.
A savanyú káposztát – ha házit használunk – nem szükséges kimosni, általában úgy jó ahogy van. Ha piacon vesszük, nem árt a mosás – általában nagyon savanyú.
Ha kevésnek tartjuk a tésztaféle, a káposzta, a szalonna, és a tejföl tápanyag tartalmát, akkor esetleg karikázhatunk a legvégén bele egy kis száraz füstölt kolbászt.
De enélkül is meglepően finom az íze – nem véletlenül, hisz a füstölt szalonna tesz az ízletességéről.
A tarhonyás káposzta hozzávalói –
- 1 kanál zsír
- 1/2 kg apró savanyú káposzta
- egy szép fej hagyma
- teáskanálnyi fűszerpaprika – elhagyható
- só
- bors
- 15-20 dkg füstölt szalonna
- 3 tojás
- 30 dkg liszt
- 2 dl tejföl
Az étel elkészítésének módja –
- A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra vágjuk. A zsírt felhevítjük egy lábosban, és a hagymát megpirítjuk rajta, megsózzuk, megszórjuk paprikával ha szeretjük.
- A kicsavart savanyú káposztát hozzáadjuk a hagymás zsírhoz, megkavarjuk benne, majd egy kis vizet adunk hozzá. Nem kell sok, csak annyi, amennyi félig ellepi. Lefedjük, és pároljuk.
- Míg a káposzta elkészül, addig elővesszük a szalonnát, felszeleteljük, csíkozzuk, majd kockázzuk, és egy lábasban kiolvasztjuk. Az apró pörcöket kiszedjük, hogy meg tudjuk pirítani kicsit a tarhonyát.
- Ha már szép piros, akkor megsózzuk, borsozzuk, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, és nagyjából puhára főzzük.
- Mikor a káposzta is, és a tarhonya is már majdnem teljesen puha, akkor összekeverjük őket, és készre főzzük.
- Ellenőrizzük közben, hogy valami nem kell-e bele még, majd rakjuk hozzá a szalonnakockákat, s öntsük nyakon tejföllel. Összekeverjük, és már fogyaszthatjuk is.
- Amennyiben nokedlivel készítjük, akkor az elkészült tésztát pusztán belekeverjük a már lényegében megpuhult káposztába, rottyan egy-kettőt, belekeverjük a szalonnát és a tejfölt – és el is készült.