Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Tarhonyás hús

A tarhonyás hús alapételnek számított. Hús általában volt a ház körül – télen biztos. Tarhonyát minden háznál készítettek az asszonyok. Manapság a hozzávalókhoz már lényegesen könnyebben hozzájuthatunk, házi tarhonya viszont kevés készül manapság, így meg kell elégedni a boltokban kínál gépivel, ami ugyan kicsit más – de elkészítve finom lesz az étel „vele” is.

A tarhonyás hús hozzávalói a következők –


2 jókora fej hagyma

zsír nagyjából 4 kanállal

1 kg sertéshús

só ízlés szerint

1 evőkanálnyi fűszerpaprika

50 dkg tarhonya

1 db szép zöldpaprika, – nagyon feldobja az ízeket…

Az ételt az alábbi módon állítjuk össze –


A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, és zsíron szép üvegesre pároljuk.

A húst megmossuk, felkockázzuk, és a hagymához adjuk. Szép fehérre pirítjuk, majd rárakjuk a fűszereket, összekeverjük – lefedjük és tovább pároljuk. Nem kell sok vízzel felengedni, csak ami feltétlen fontos ahhoz, hogy puhára főjön. Így sokkal erőteljesebb lesz az íze a pörköltnek.

Minél kevesebb vizet adunk hozzá, annál erőteljesebb lesz az íze a szartnak, és sűrűbb is lesz. Amíg a pörkölt párolódik, addig egy lábasban zsiradékot hevítünk, és szép világosbarnára pirítjuk a tarhonyát. Beledobjuk az apróra vágott zöldpaprikát, és felöntjük a tarhonya mennyiségét kétszer meghaladó vízzel. Ez is fűszerezzük, mehet rá só-bors, aztán pedig készre főzzük.

Amikor már puha, akkor hozzáadjuk a pörköltöt, óvatosan átkeverjük, majd pár percig még rotyogtatjuk a tűzön, így az ízek jól összeérnek.

Ha tetszett a tarhonyás hús recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük