
A tarhonyás hús alapételnek számított. Hús általában volt a ház körül – télen biztos. Tarhonyát minden háznál készítettek az asszonyok.
Manapság a hozzávalókhoz már lényegesen könnyebben hozzájuthatunk, házi tarhonya viszont kevés készül manapság, így meg kell elégedni a boltokban kínál
gépivel, ami ugyan kicsit más – de elkészítve finom lesz az étel „vele” is.
A tarhonyás hús hozzávalói a következők –
- 2 jókora fej hagyma
- zsír nagyjából 4 kanállal
- 1 kg sertéshús
- só ízlés szerint
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
- 50 dkg tarhonya
- 1 db szép zöldpaprika, – nagyon feldobja az ízeket…
Az ételt az alábbi módon állítjuk össze –
- A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, és zsíron szép üvegesre pároljuk.
- A húst megmossuk, felkockázzuk, és a hagymához adjuk. Szép fehérre pirítjuk, majd rárakjuk a fűszereket, összekeverjük – lefedjük és tovább pároljuk.
- Nem kell sok vízzel felengedni, csak ami feltétlen fontos ahhoz, hogy puhára főjön. Így sokkal erőteljesebb lesz az íze a pörköltnek.
- Minél kevesebb vizet adunk hozzá, annál erőteljesebb lesz az íze a szartnak, és sűrűbb is lesz.
- Amíg a pörkölt párolódik, addig egy lábasban zsiradékot hevítünk, és szép világosbarnára pirítjuk a tarhonyát.
- Beledobjuk az apróra vágott zöldpaprikát, és felöntjük a tarhonya mennyiségét kétszer meghaladó vízzel. Ez is fűszerezzük, mehet rá só-bors, aztán pedig készre főzzük.
- Amikor már puha, akkor hozzáadjuk a pörköltöt, óvatosan átkeverjük, majd pár percig még rotyogtatjuk a tűzön, így az ízek jól összeérnek.