2024-04-18

Tarhonyaleves recept

tarhonya leves

A tarhonyaleves egykor akár hetente is készült a konyhákban. Volt, hogy zöldségesen, volt hogy zöldség nélkül, pusztán petrezselyemzölddel ízesítve.

A régiek valahogy úgy tudtak ízesíteni, hogy kevés hozzávalóból rendkívül finom ételeket tudtak „rettyinteni”.

Tartalmasabbá inkább akkor tették, mikor a második, fő fogás gyengébb volt az átlagosnál. Tarhonyát viszonylag keveset raktak bele, inkább a pirított íz, ami vitte a levest.

Az viszont kifejezetten jót tesz az ételnek, ha a tarhonyát felkockázott füstölt szalonna kisütött zsírján pirítjuk meg….

Manapság szokás tejföllel is enni – ám ez nem tartozik az eredeti recept hozzávalóiba. Tarhonyalevest inkább télen készítjük, íze majdnem ugyanaz, mint a lebbencs levesé.
Érdekes módon, van aki tejfölösen fogyasztja, tálaláskor rakják bele a tejfölt, van, aki krumpli nélkül készíti. De ha van benne: tartalmasabb.

A tarhonyaleves hozzávalói:

  • 6-8 dkg tarhonya
  • 1 kanálnyi zsiradék (vagy pár deka füstölt szalonna felkockázva, kisütve – zsírját felhasználva)
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • pici bors
  • 1 liter víz
  • 1-2 szem burgonya
  • esetleg tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk.
  2. A zsiradékot egy kis fazékba rakjuk melegíteni (vagy felkockázzuk a szalonnát, kisütjük, tepertőt kis tányérba kiszedjük),
  3. aztán beledobjuk a tarhonyát és szép, egyenletesre pirítjuk, de nem sötétre.
  4. Lehúzzuk, rászórjuk a paprikát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, ha szeretjük akkor borsozzuk, fölengedjük a vízzel, és visszarakjuk a tűzhelyre.
  5. Ekkor belerakjuk a felkockázott burgonyát, megkeverjük.
  6. Ha netán zöldséggel készítjük – most rakjuk bele a vékonyra karikázott sárgarépát, petrezselymet – de enélkül is finom.
  7. Ha puha a tarhonya, és a krumpli is – akkor el is készültünk.
  8. Amennyiben tejfölt rakunk hozzá – azt csak tálaláskor egy kanálnyit, több nem kell.