
A tarhonyaleves egykor akár hetente is készült a konyhákban. Volt, hogy zöldségesen, volt hogy zöldség nélkül, pusztán petrezselyemzölddel ízesítve.
A régiek valahogy úgy tudtak ízesíteni, hogy kevés hozzávalóból rendkívül finom ételeket tudtak „rettyinteni”.
Tartalmasabbá inkább akkor tették, mikor a második, fő fogás gyengébb volt az átlagosnál. Tarhonyát viszonylag keveset raktak bele, inkább a pirított íz, ami vitte a levest.
Az viszont kifejezetten jót tesz az ételnek, ha a tarhonyát felkockázott füstölt szalonna kisütött zsírján pirítjuk meg….
Manapság szokás tejföllel is enni – ám ez nem tartozik az eredeti recept hozzávalóiba. Tarhonyalevest inkább télen készítjük, íze majdnem ugyanaz, mint a lebbencs levesé.
Érdekes módon, van aki tejfölösen fogyasztja, tálaláskor rakják bele a tejfölt, van, aki krumpli nélkül készíti. De ha van benne: tartalmasabb.
A tarhonyaleves hozzávalói:
- 6-8 dkg tarhonya
- 1 kanálnyi zsiradék (vagy pár deka füstölt szalonna felkockázva, kisütve – zsírját felhasználva)
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- pici bors
- 1 liter víz
- 1-2 szem burgonya
- esetleg tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
- A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk.
- A zsiradékot egy kis fazékba rakjuk melegíteni (vagy felkockázzuk a szalonnát, kisütjük, tepertőt kis tányérba kiszedjük),
- aztán beledobjuk a tarhonyát és szép, egyenletesre pirítjuk, de nem sötétre.
- Lehúzzuk, rászórjuk a paprikát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, ha szeretjük akkor borsozzuk, fölengedjük a vízzel, és visszarakjuk a tűzhelyre.
- Ekkor belerakjuk a felkockázott burgonyát, megkeverjük.
- Ha netán zöldséggel készítjük – most rakjuk bele a vékonyra karikázott sárgarépát, petrezselymet – de enélkül is finom.
- Ha puha a tarhonya, és a krumpli is – akkor el is készültünk.
- Amennyiben tejfölt rakunk hozzá – azt csak tálaláskor egy kanálnyit, több nem kell.