Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Tarhonya leves

A tarhonya leves egykor akár hetente is készült a konyhákban. Volt, hogy zöldségesen, volt hogy zöldség nélkül, pusztán petrezselyemzölddel ízesítve.

A régiek valahogy úgy tudtak ízesíteni, hogy kevés hozzávalóból rendkívül finom ételeket tudtak „rettyinteni”. Tartalmasabbá inkább akkor tették, mikor a második, fő fogás gyengébb volt az átlagosnál. Tarhonyát viszonylag keveset raktak bele, inkább a pirított íz, ami vitte a levest.

Az viszont kifejezetten jót tesz az ételnek, ha a tarhonyát felkockázott füstölt szalonna kisütött zsírján pirítjuk meg….

Manapság szokás tejföllel is enni – ám ez nem tartozik az eredeti recept hozzávalóiba. Tarhonyalevest inkább télen készítjük, íze majdnem ugyanaz, mint a lebbencs levesé.
Érdekes módon, van aki tejfölösen fogyasztja, tálaláskor rakják bele a tejfölt, van, aki krumpli nélkül készíti. De ha van benne: tartalmasabb.

A tarhonyaleves hozzávalói –

6-8 dkg tarhonya
1 kanálnyi zsiradék (vagy pár deka füstölt szalonna felkockázva, kisütve – zsírját felhasználva)
1/2 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanálnyi fűszerpaprika
só ízlés szerint
pici bors
1 liter víz
1-2 szem burgonya
esetleg tejföl a tálaláshoz
A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk.

A zsiradékot egy kis fazékba rakjuk melegíteni (vagy felkockázzuk a szalonnát, kisütjük, tepertőt kis tányérba kiszedjük), aztán beledobjuk a tarhonyát és szép, egyenletesre pirítjuk, de nem sötétre.

Lehúzzuk, rászórjuk a paprikát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, ha szeretjük akkor borsozzuk, fölengedjük a vízzel, és visszarakjuk a tűzhelyre. Ekkor belerakjuk a felkockázott burgonyát, megkeverjük.

Ha netán zöldséggel készítjük – most rakjuk bele a vékonyra karikázott sárgarépát, petrezselymet – de enélkül is finom.
Ha puha a tarhonya, és a krumpli is – akkor el is készültünk.
Amennyiben tejfölt rakunk hozzá – azt csak tálaláskor egy kanálnyit, több nem kell.

Ha tetszett a tarhonya leves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük