
A szuszogó egyfajta népi étel, krumpliból készült és lisztből – tehát az egyik, lehető legegyszerűbb eledel. Amit kicsit megpirítva is fogyaszthatunk, vagy kicsit szikkasztva. Ehetjük sósan, édesen, kinek hogy tartja kedve.
Nevét onnan kapta, hogy a tűzön főzve a sűrű massza furcsa szuszogásba kezd.
A szuszogó hozzávalói a következők –
- 1 kg krumpli – a legjobb a sárga
- só
- 16 dkg grízes liszt, vagy 18-20 dkg finomliszt
- zsiradék a tál megkenésére
- tetejére való pedig kedvünk szerint
Az étel elkészítésének módja a következő –
- A krumplit megmossuk, megtisztítjuk, leöblítjük, majd felvágjuk, daraboljuk. Ezután feltesszük főni annyi sós vízben, hogy éppen ellepje.
- Ha puhára főtt, akkor nagyjából egy pohárnyi főzővizet rajta hagyunk, a többit leöntjük róla.
- Ezzel a főzőlével törjük össze a megfőtt krumplit. Kicsit megsózzuk, majd visszarakjuk a tűzre, kavargatjuk.
- Amikor aztán elkezd szuszogni – innen a neve – akkor hozzákavarjuk, törjük apránként a 8 evőkanálnyi grízes lisztet, vagy egy kicsivel több sima lisztet.
- Állandóan kavargatni kell közben, és óvatosan adagolni a lisztet, hogy nehogy megcsomósodjék közben.
- Amikor aztán megfőtt a massza, akkor kiveszünk belőle mindig egy adagot, aztán késsel galuskákat szaggatunk egy tál, vagy tányér szélére, amit bezsíroztunk.
- (olvasztott zsír, vagy olaj kell rá) Szépen, körberakjuk a galuskával a tálat, majd ha körbeértünk, akkor berázzuk a tál belsejébe a készeket, s kezdjük elölről a műveletet. Addig folytatjuk, míg tart a masszából.
- Ez azért fontos, mert mire körbe érünk a szaggatással, addigra az eleje már masszívabb lesz.
- Finom pirítva – ha berakjuk még a sütőbe – ilyenkor jó hozzá a sült hagyma, pirított káposzta, vagy savanyúkáposzta. De a gyerekek szeretik lekvárosan, túrósan.