
A szultán tekercs egy sütés nélkül készülő laza, kellemes, különleges finomság. Belül fehércsokis és narancsos, kívül csábítóan kókuszos.
A neten több recept is található hasonló témában, de azok tejszínhabos töltelékűek, gyümölccsel turbózva.
Ez viszont fehércsokis-narancsos-kókuszos, csábítóan tökéletes.
Mivel egyik összetevője a keményítő – valahogy felkínálja magát a gondolat, hogy ne azt használjunk, hanem a nagyjából azonos mennyiségű pudingport, mondjuk vanília ízesítéssel, hisz ez az íz fel sem tűnik a narancs karakteres finomsága mellett.
—- Előre jelzem – nem jó ötlet, nem lehet majd feltekerni, törni fog.
Érdekes módon, a keményítővel viszont simán megoldható a dolog, nem lesz probléma vele. A recept mennyisége egy 40-45 cm-es gáztepsi adag.
A szultán tekercs összetevői a következők –
- 1 liter tej
- 16,5 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál vaj
- egy 10 dekás tábla fehér csokoládé
- 6 dl narancslé (ha frissen facsart tökéletes, de ugyanúgy a száz százalékos is megteszi
- 4 dkg kukoricakeményítő
- 1-2 kanál cukor – ízlés szerint
- kókuszreszelék 15 dkg
Elkészítése a következő módon történik –
- A tepsi aljára egyenletesen leszórjuk a kókuszreszeléket.
- Ezután a a tejet sűrűre főzzük a liszttel, majd hozzáadjuk a vajat – természetesen nem tűzforrón, majd a fehércsokit is, és az egészet teljesen simára keverjük.
- Még melegen a kókuszra borítjuk. Lehetőleg ne egyszerre, hanem egy kis türelemmel kanalanként rakjuk szép sorjában, így egyenletes lesz, és mindenütt marad alatta reszelék.
- Hagyjuk hűlni. Ha van a hűtőben hely – tökéletes közeg neki.
- Közben a narancslevet sűrűre főzzük a keményítővel és a cukorral.
- Ehhez felrakjuk főni a gyümölcslevet, abból egy picit hozzáadva a keményítőhöz és a cukorhoz simára keverjük, és ezt a keveréket adjuk hozzá állandó kutyulás mellett a narancsléhez.
- Ha már jól besűrűsödött, akkor langyosra hűtjük, de még véletlenül sem teljesen hűtjük ki. Ráöntjük ugyanazzal a technikával a tejes krémre, mint ahogy azt a kókusznál tettük.
- Szépen elsimítjuk, aztán ismét mehet ejtőzni a hűtőbe.
- Amikor teljesen kihűlt, akkor a tepsi tartalmát hosszában egyenletesen kettévágjuk, így lesz 2 db 20 x 40-es lapunk. Ezeket aztán 8-8 részbe vágjuk.
- Ne ijedjünk meg, nem kell méricskélni. Elvágjuk őket félbe, aztán ezeket a darabokat is félbe, és még egyszer.
- Így lesz 16, nagyjából egyforma téglalapunk. Óvatosan feltekerjük őket tészta spatula, vagy plexi lapocska segítségével.
- Ha raktunk elegendő kókuszt alá, akkor kívülről nagyon mutatós lesz. Az elkészített tekercseket pár órára hűtőbe rakjuk, hogy immár jól megdermedjen.
Fotó, forrás: Vankó Sándorné