2024-05-21

Szultán tekercs

Szultán tekercs

A szultán tekercs egy sütés nélkül készülő laza, kellemes, különleges finomság. Belül fehércsokis és narancsos, kívül csábítóan kókuszos.

A neten több recept is található hasonló témában, de azok tejszínhabos töltelékűek, gyümölccsel turbózva.

Ez viszont fehércsokis-narancsos-kókuszos, csábítóan tökéletes.

Mivel egyik összetevője a keményítő – valahogy felkínálja magát a gondolat, hogy ne azt használjunk, hanem a nagyjából azonos mennyiségű pudingport, mondjuk vanília ízesítéssel, hisz ez az íz fel sem tűnik a narancs karakteres finomsága mellett.

—- Előre jelzem – nem jó ötlet, nem lehet majd feltekerni, törni fog.

Érdekes módon, a keményítővel viszont simán megoldható a dolog, nem lesz probléma vele. A recept mennyisége egy 40-45 cm-es gáztepsi adag.

A szultán tekercs összetevői a következők –

 • 1 liter tej
 • 16,5 dkg liszt
 • 20 dkg cukor
 • 1 teáskanál vaj
 • egy 10 dekás tábla fehér csokoládé
 • 6 dl narancslé (ha frissen facsart tökéletes, de ugyanúgy a száz százalékos is megteszi
 • 4 dkg kukoricakeményítő
 • 1-2 kanál cukor – ízlés szerint
 • kókuszreszelék 15 dkg

Elkészítése a következő módon történik –

 1. A tepsi aljára egyenletesen leszórjuk a kókuszreszeléket.
 2. Ezután a a tejet sűrűre főzzük a liszttel, majd hozzáadjuk a vajat – természetesen nem tűzforrón, majd a fehércsokit is, és az egészet teljesen simára keverjük.
 3. Még melegen a kókuszra borítjuk. Lehetőleg ne egyszerre, hanem egy kis türelemmel kanalanként rakjuk szép sorjában, így egyenletes lesz, és mindenütt marad alatta reszelék.
 4. Hagyjuk hűlni. Ha van a hűtőben hely – tökéletes közeg neki.
 5. Közben a narancslevet sűrűre főzzük a keményítővel és a cukorral.
 6. Ehhez felrakjuk főni a gyümölcslevet, abból egy picit hozzáadva a keményítőhöz és a cukorhoz simára keverjük, és ezt a keveréket adjuk hozzá állandó kutyulás mellett a narancsléhez.
 7. Ha már jól besűrűsödött, akkor langyosra hűtjük, de még véletlenül sem teljesen hűtjük ki. Ráöntjük ugyanazzal a technikával a tejes krémre, mint ahogy azt a kókusznál tettük.
 8. Szépen elsimítjuk, aztán ismét mehet ejtőzni a hűtőbe.
 9. Amikor teljesen kihűlt, akkor a tepsi tartalmát hosszában egyenletesen kettévágjuk, így lesz 2 db 20 x 40-es lapunk. Ezeket aztán 8-8 részbe vágjuk.
 10. Ne ijedjünk meg, nem kell méricskélni. Elvágjuk őket félbe, aztán ezeket a darabokat is félbe, és még egyszer.
 11. Így lesz 16, nagyjából egyforma téglalapunk. Óvatosan feltekerjük őket tészta spatula, vagy plexi lapocska segítségével.
 12. Ha raktunk elegendő kókuszt alá, akkor kívülről nagyon mutatós lesz. Az elkészített tekercseket pár órára hűtőbe rakjuk, hogy immár jól megdermedjen.

Fotó, forrás: Vankó Sándorné