Szilveszteri szendvicskrémek

szilveszteri szendvicskrémek

A szilveszteri vendégeknek , vagy akár csak saját magunknak, családunknak viszonylag olcsón készíthetünk szendvicset, melynek alapja a szendvicskrém.

Ezek alapja lehet tojás, sajt, olajos- vagy paradicsomos hal, kacsa-liba-, vagy csirkemáj.

A szilveszteri szendvicskrémek hozzávalói –

Bármilyen olyan alapanyag, ami erőteljes ízt ad – lehet pár deka téliszalámi füstöl kolbász, hagyományos füstölésű sonka, olajos hal, vagy paradicsomos hal, sült

máj, vagy akár mondjuk marhamájkrém. No és vaj, vagy margarin, esetleg só, fűszerek – amik rajtunk múlnak, mit szeretünk.

Az alapok elkészítésének módja –

  1. A készen kapható olajos hal konzerv ízét változatossá tehetjük, ha egy doboz tartalmához legalább 5 deka – de inkább több – vajat, kiskanál mustárt és kevéske borsot keverünk. Mustár helyett megcsurgathatjuk egy kis citromlével.
  2. Kitűnő szendvicskrémet kaphatunk száraz füstölt kolbászból, vagy pár deka Pick szalámiból, esetleg füstölt sonkából.
  3. Az alapanyagot nagyon apróra vágjuk, vagy ledaráljuk – összekeverjük annyi vajjal, hogy kenhető krémet kapjunk. Hagyományos feltétekkel nagyon finom szendvicset kapunk.
  4. Ecetes tormát ha vásárolunk abból is nagyon finom szendvicskrémet készíthetünk. Kevés vajjal összekeverve lágyítja a torma csípősségét, mégis jó alapot ad a szendvicsnek.
  5. Pikáns ízű krémet készíthetünk a paradicsomos halból, ha ugyancsak vajjal alaposan összekeverjük. Titka, hogy egy fél kávéskanálka cukrot kell hozzáadni és villával türelmesen simára nyomkodni.

    Az apró csirkemáj kisütve nem elég ízletes, de remek pástétomot készíthetünk belőle. Ehhez bizony jól jön egy főtt tojás, de ha nincs, akkor sem kell lemondani róla.
  6. A kisütött májat melegen villával egészen simára nyomkodjuk, aztán kevéske borssal, sóval, tetszés szerint mustárral, vagy kiskanál ecetes vízzel és vajjal, esetleg zsírral összekeverjük. 20 deka májhoz 5 deka vajat, vagy kb. 3 deka zsírt vegyünk.
  7. Ezt a pástétomot is különlegesebbé teszi, ha egy késhegynyi cukrot adunk hozzá. Az igazi jó májpástétom elmaradhatatlan kelléke a hagyma. De ne vagdalva, hanem a legfinomabb reszelőn reszelve adjunk egy kisebb hagymát a 20—30 deka májhoz. (A reszelésnél keletkezett hagymálét is öntsük a masszába.
  8. Reszelt, markáns ízű sajttal és vajjal is készíthetünk szendvics alapot, és úgyszintén keményre főtt tojásból vajjal összekeverve, és sóval-borssal ízesítve. Van, aki ehhez még apróra vágott hagymát is ad – de anélkül is tökéletes.
  9. A szendvics alappal elkészített kenyerekre rakhatunk tojást, pici sajtot, felvágottat, az olajos halasra vékony karika citromot. A lényeg, hogy a feltét harmonizáljon az alapízzel. Ugyanígy járjunk el a zöldfélékkel, amivel dúsítani akarjuk.