
A szilveszteri malacsült megosztó étel. Van, aki sajnálja a fiatalon leölt állatot, van aki azt mondja – nem jó az íze, nagyon „tejes”.
Mindenesetre mai napig vannak rajongói is, akik ha törik, ha szakad – ragaszkodnak ehhez a finomsághoz mindenek felett.
A szilvesztei malacsült hozzávalói –
- 3,5-5 kilós malac,
- kilónként 2 dkg só,
- 1 evőkanálnyi majoránna,
- 5 deka szalonna, vagy szalonnabőr
- 3-5 deka zsír,
- 1—2 deci sör
Elkészítési módja –
A legfinomabb pecsenye a fiatal, 6 hetes malacból készül.
A malacot a sütés előtti napon tisztítsuk meg, s többszöri mosással. Sütés előtt a malac lábainak tövébevágjuk be, hogy jól rá lehessen fektetni a tepsire,
gerinccsontját a nyakánál belül mélyen hasítsuk be, s a belsejét jól dörzsöljük be sóval, hintsük meg majoránnával.
Vigyázzunk, hogy a bőrét ne sózzuk meg, mert felhólyagzik.
Sütés előtt egy órán át háttal lefelé állni hagyjuk, hogy a só átjárja a húst.
Egy megfelelő nagyságú tepsibe tegyünk néhány falécet, erre fektessük a malacot, most már háttal felfelé. Füleit és farkát csavarjuk be alufóliába,
szájába meghámozott almát tegyünk, pocakjába pedig egy szárított zsemlét, hogy elszívja a képződő nedvességet. Dörzsöljük be tetőtől-talpig zsírral.
Középerős sütőben süssük. Sütés közben sörbe mártott szalonnával kenegessük bőrét nagyjából negyedóránként, ettől szép fényt kap.
Ha észrevesszük, hogy a bőr felhólyagzik, villával szúrjuk fel.
Mikor kb. 2 órai sütés után a malac szép pirosra és ropogósra sült, a következőképpen szeljük fel:
fejét éles, nehéz késsel vágjuk le. Erre a műveletre minél gyorsabban kerítsünk sort, mert így a képződő gőz nem teszi rágóssá a malac bőrét, jó ropogós lesz tálaláskor.
Ezután a malacot vágjuk hosszában kétfelé, majd a feleket szeljük megfelelő nagyságú darabokra. Az egyes darabokat lehetőleg a malac eredeti formája szerint helyezzük tálra.
Köretnek párolt káposztát adhatunk hozzá.
Kisebb családoknál a malacsült helyett bőrös sertéskarajt készíthetünk. Elkészítési módja lényegében azonos a malacsültéhez.
Sütés előtt a bőrt éles késsel kockázzuk be, mivel ez a bőrös hús már esélyesen nem pár hetes malacból van…. Sütés közben ugyancsak sörbe mártott szalonnával kenegessük.