2024-05-23

Szilveszteri lencseleves

szilveszteri lencseleves

A szilveszteri lencseleves recept különleges, már csak bortartalmánál fogva is. Nem a mindenki által megszokott, hanem egy kicsit ünnepélyessé tett előétel, ami Szilveszterkor, vagy újév napján esélyesen „meghozza a szerencsét”:

Hisz régen úgy tartották, hogy Újévkor mindenképpen apró szemű hüvelyesből kell főzni levest, vagy főzeléket – mert csak ez esetben lesz szerencsés a következő év.

Nálunk még nem jött be ez a babona, sokszor elmaradt már a bab, lencsefőzés, mégsem történt szerencsétlenség az évben, de volt olyan hogy megfőztük a szokás kedvéért, és nem lettünk  gazdagabbak, de még egészségesebbek sem.

Persze attól még másnál működhet. 🙂

A szilveszteri lencseleves hozzávalói:
  • 35 dkg lencse
  • 10 dkg gomba
  • 1 evőkanál méz
  • citromlé
  • 3 evőkanál olaj vagy zsír
  • 3 evőkanál grízes liszt
  • 2 dl vörösbor,
  • cukor,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 1 szál fehérrépa,
  • zöldség zöldje,
  • negyed zeller,
  • hagyma.
A lencseleves elkészítésének módja a következő

A lencsét átválogatjuk, megmossuk, ezután feltesszük főzni. Áztatásra nincs szükség, ugyanis könnyen puhul, legrosszabb esetben is egy óra alatt teljesen kész.
Ha hígabb levest szeretjük, akkor több vizet adjunk hozzá.

Ez az arány két liter, átlagosan sűrű levesre elég.
A gombát megmossuk, megtisztítjuk,  ha szükséges felvágjuk és megpároljuk. Kicsit fűszerezzük is.

A sárgarépát, fehérrépát megtisztítjuk, apróbb darabokra vágva a fél hagymával és az alaposan aprózott petrezselyem zölddel a levesbe tesszük.
Mikor a lencse már majdnem puha, hozzátesszük a gombát, a mézet és megsózzuk.

Ekkor az olajból vagy zsírból és a lisztből sötétebb rántást pirítunk, s amikor a lencse már puha, belefőzzük a levesbe, magyarul berántjuk.

Elővesszük a két deci bort, s hozzáadjuk az ételhez. Hagyjuk egyet forrni, citromlével, esetleg ecettel savanyítjuk, pici cukrot is adhatunk hozzá, ha úgy szeretjük.

Egy tojásból, pici liszttel csipetkét gyúrunk, s beleszaggatjuk. A végén pedig tejföllel dúsítjuk.

Főzhetünk bele apróra vágott húst, vagy sonkát – de akkor a gomba fölösleges bele. Ez esetben először a húst tegyük fel, félfővésében hozzáadjuk a lencsét, a többi meg már megy recept szerint.

Fotó: Pixabay