Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Szilveszteri kocsonyák

Hogy miben különböznek a szilveszteri kocsonyák a hagyományostól, a bármikor megfőzhetőtől? Esélyesen annyiban, hogy felturbózzuk. Megpróbáljuk kicsit ünnepélyessé tenni, s olyan hozzávalókból is főzzük – ami egyébként nem kocsonya alapanyagként él emlékezetünkben.


Az óév utolsó napjára a vacsora egyik fő fogása a hagyományos kocsonya. Legalábbis hagyományosan. Persze a hagyományok arra jók, hogy idővel átlépjünk rajtuk, vagy megújítsuk őket.

Ettől függetlenül még a legtöbb háztartásban él a szokás, és bizony az ország lakóinak nagy része valamilyen kocsonyát falatozik az év vége környékén.

Alapanyagától függően sokféle formában készíthető — mi ezúttal Pelle Józsefné receptgyűjteményének három darabját ajánljuk a házitündérek figyelmébe.

Szilveszteri kocsonyák közül jöjjön a sertéskocsonya – a legismertebb –

Hozzávalók:

1 kg kocsonyahús (fej,láb, farok és sok bőr),

20 dkg nyers füstölt hús,

egy kis fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

kávéskanál só,

pár szem egész bors,

2 cseresznyepaprika

és 10-15 dkg vegyeszöldség

Elkészítésének módja –

A kocsonyahúst daraboljuk fel és alaposan tisztítsuk meg: ha kell, perzseljük le a szőrszálakat és kefével is súroljuk át. Néhány perc áztatás után tiszta vízben ismét mossuk le.

Tegyük nagy fazékba, adjunk hozzá kb. 2,5 liter vizet. Ha felforrt, szedjük le a habját, s tegyük bele a többi hozzávalót. Addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik a hús.

A főtt húst csontozzuk ki. Várjuk meg, míg a lé kihűl, majd tegyük hűtőbe, hogy tetejéről le tudjuk szedni a zsírt. Ezután sűrű szűrőn szűrjük át a levet; a hús-, fül-, farok- és bőrkedarabokat osszuk szét tányérokba és merjük rá a kocsonyalevet. Tegyük hideg helyre, hogy megdermedjen.. Tálaláskor pirospaprikával díszíthetjük, de van aki borsot is szól rá. Igazán különleges lesz az íze, ha fogyasztáskor kis citromlevet facsarunk rá.


Szárnyasaprólék kocsonya –

Hozzávalók:

1 kg nem zsíros aprólék,

20 dkg vegyeszöldség,

1 kis fej vöröshagyma,

szemes bors,

só,

főtt tojás.

Elkészítésének módja –

Az aprólékot mossuk meg, készítsük elő, majd a tisztított, fölszeletelt zöldséggel, az egészben hagyott vöröshagymával, borssal, valamint a sóval együtt tegyük föl főni az aprólékot. Mintegy másfél liter vízzel, lassú tűzön legalább 2 órán át főzzük – ez alatt a lé fele elforr.

Szűrjük le és pár perces állás után papírszalvétával, vagy papírtörlővel szedjük le a zsírt. A használható húsrészeket szedjük le a csontról, a zúzát, a nyakát, a húsdarabkákat rakjuk tálakba, mellé zöldségszeleteket s egy-két karika főtt tojást. Erre merjük rá a húslevet.

Finom ízt ad, ha a májat külön lesütjük és kis darabkáit a hús, illetve a zöldség mellé tesszük.

Minél több nyakat és lábat főzünk a kocsonyába, annál ízletesebb lesz.


Szilveszteri kocsonyák közül a halkocsonya a legkülönlegesebb

Hozzávalók:

60-70 dekás ponty,

1 fej vöröshagyma,

pár szem egész bors,

és 2 halászlé-kocka.

A halkocsonya elkészítésének módja –

A hal fölbontása, kibelezése és megtisztítása után a fejet, a farokrészt, az uszonyokat levágjuk. A törzsből 4 szép szeletet levágunk és félretesszük az ikrájával és tejével együtt.

A fejet, a farkat és a szeletelésből visszamaradt húst kevés sóval, borssal, vöröshagymával feltesszük főni. Lassan forraljuk, majd hozzáadjuk a szeleteket, az ikrát vagy a tejet, s néhány percig tovább forraljuk. Utána a szeleteket tálkákba elosztjuk, a hallét átszűrjük, majd a halászlékockákkal felforraljuk és a tűzről levéve pár percig állni hagyjuk.

Végül a halszeletekre öntjük, s a tálakat hideg helyen tároljuk — néhány óra alatt megdermed és tálalható.

Ha tetszett Pelle Józsefné szilveszteri kocsonyák receptje, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük