
A szilvás gombóc régen főleg az ősz tésztaféléje volt, mára egész évben elkészíthetővé vált.
És készítjük is – bár sok munka van vele. Ám annyira finom, annyira eteti magát – hogy időről-időre rászánja magát az ember.
Egykor inkább friss gyümölcsből készítették, a házi befőtteket ritkán szánták ilyesmire.
Aztán hogy megjelentek a fagyasztók – és már a boltban is lehet kapni jó pár évtizede szilvabefőttet – megváltozott a helyzet.
A szilvás gombóc hozzávalói a következők –
- 1 kg krumpli
- jó csipet só
- 50 dkg liszt
- tojásra nincs szükség – tökéletesen összeáll a nélkül –
- szilva 1/2 kg – vagy egy üveg szilvabefőtt
- 2 evőkanál zsiradék
- 15 dkg zsemlemorzs
- 5 dkg cukor
- fahéj
és búzadara, vagy zsemlemorzsa alászórni
A gombócokat az alábbiak szerint készítjük –
- A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, felvágjuk, és enyhe sós vízben megfőzzük.
- Még melegen megtörjük, aztán lerakjuk hűlni.
- Melegen ne kezdjünk neki a gombóckészítésnek, mert nyúlós lesz a tészta.
- Ha eléggé kihűlt összegyúrjuk a liszttel. Ha még nem sima a tésztánk, hanem kicsit rücskös, az azt jelenti, hogy liszt kell még hozzá.
- A tészta akkor lesz jó, ha már éppen nem ragad, és szép sima. Fél centi vastagságúra kisodorjuk.
- Kisebb négyzeteket vágunk belőle, majd mindegyik közepébe rakunk egy fél magozott szilvát, vagy akár egészet.
- A szilvák alá jó, ha teszünk egy kicsi búzadarát, mert a képződő nedvességet felszívja. megszórjuk pici cukorral, de ezt akár el is hagyhatjuk, és egy kis fahéjjal.
- Összegömbölyítjük, és lobogó, forró vízben kifőzzük.
- Addig kell főzni, amíg fel nem jön a víz színére, aztán leszűrjük, majd leöblítjük.
- A zsemlemorzsát megpirítjuk szép aranybarnára, aztán a picit hűlt gombócokra szórjuk rétegenként, és összerázzuk vele. Így nem törődnek a szemek.
- Egyszerre túl sok gombócot ne főzzünk, mert könnyebben letapadhatnak.