Retro szilvás gombóc recept

Szilvás gombóc

A szilvás gombóc régen főleg az ősz tésztaféléje volt, mára egész évben elkészíthetővé vált.

És készítjük is – bár sok munka van vele. Ám annyira finom, annyira eteti magát – hogy időről-időre rászánja magát az ember.

Egykor inkább friss gyümölcsből készítették, a házi befőtteket ritkán szánták ilyesmire.

Aztán hogy megjelentek a fagyasztók – és már a boltban is lehet kapni jó pár évtizede szilvabefőttet – megváltozott a helyzet.

A szilvás gombóc hozzávalói a következők –

  • 1 kg krumpli
  • jó csipet só
  • 50 dkg liszt
  • tojásra nincs szükség – tökéletesen összeáll a nélkül –
  • szilva 1/2 kg – vagy egy üveg szilvabefőtt
  • 2 evőkanál zsiradék
  • 15 dkg zsemlemorzs
  • 5 dkg cukor
  • fahéj

és búzadara, vagy zsemlemorzsa alászórni

A gombócokat az alábbiak szerint készítjük –

  1. A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, felvágjuk, és enyhe sós vízben megfőzzük.
  2. Még melegen megtörjük, aztán lerakjuk hűlni.
  3. Melegen ne kezdjünk neki a gombóckészítésnek, mert nyúlós lesz a tészta.
  4. Ha eléggé kihűlt összegyúrjuk a liszttel. Ha még nem sima a tésztánk, hanem kicsit rücskös, az azt jelenti, hogy liszt kell még hozzá.
  5. A tészta akkor lesz jó, ha már éppen nem ragad, és szép sima. Fél centi vastagságúra kisodorjuk.
  6. Kisebb négyzeteket vágunk belőle, majd mindegyik közepébe rakunk egy fél magozott szilvát, vagy akár egészet.
  7. A szilvák alá jó, ha teszünk egy kicsi búzadarát, mert a képződő nedvességet felszívja. megszórjuk pici cukorral, de ezt akár el is hagyhatjuk, és egy kis fahéjjal.
  8. Összegömbölyítjük, és lobogó, forró vízben kifőzzük.
  9. Addig kell főzni, amíg fel nem jön a víz színére, aztán leszűrjük, majd leöblítjük.
  10. A zsemlemorzsát megpirítjuk szép aranybarnára, aztán a picit hűlt gombócokra szórjuk rétegenként, és összerázzuk vele. Így nem törődnek a szemek.
  11. Egyszerre túl sok gombócot ne főzzünk, mert könnyebben letapadhatnak.