
Ez a szerelmeslevél recept nem az a szerelmeslevél recept, amelyiket általánosan ismerünk. Frőhlich György receptje még a múlt századból. 2000-ben Dob utca 22. szám alatt működött Kelet-Közép-Európa egyetlen kóser cukrászdája.
A recept így különleges, a végeredmény pedig különlegesen finom.
A Frőhlich-féle szerelmeslevél hozzávalói a következők –
- 1,6 kg vajastészta (mélyhűtött is megfelel)
- töltelékhez:
- 5 db tojásnak a fehérje
- 20 dkg cukor
- 10 dkg finomra őrölt dió
- 15 dkg durvára vagdalt dió
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
kenéshez, illesztéshez:
- 5 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 5 dkg porcukor (szóráshoz)
A tészta összeállítása a következő –
- A vajastésztát kinyújtjuk (ha mélyhűtve vettük, akkor hagyjuk felolvadni), legalább kétszer hajtogatjuk még (közben pihentetve).
- Ezután a hajtogatott vajastésztát 20 db téglalapra felosztjuk. Bekenjük a téglalapok széleit tojássárgájával.
- Elkészítjük a tölteléket oly módon, hogy a tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a diót, a cukrot, a fahéjat és a mézet lazán összekeverjük.
- A masszát habzsákba rakjuk, vagy vékonyan kanállal óvatoskodunk majd – és rátöltjük a téglalap alakú tészta felső harmadára.
- Úgy, hogy felül még hagyunk egy ujjnyi üres sávot. Az üresen hagyott felső résznél fogva óvatosan felgöngyölítjük a tésztát, közben vigyázunk, hogy a hab össze ne törjön.
- Az összegöngyölített tészták két vége nyitott marad. A tészták tetejét tojássárgájával vékonyan megkenjük, sütőlemezre helyezzük őket, és
40 percig sütjük. - Nagy lángon kezdjük a sütést, s ha a tészta színt kapott, a hőmérsékletet 160 fokra állítjuk.
- A sütőből kivéve porcukorral meghintjük, majd 10 dkg cukrot olajon karamellizálunk, s a folyékony karamellel vékony csíkokat húzunk a tésztára. (Fröhlich György receptje)
Fotó: Magyar Konyha 2000.március 1.)