Szerelmeslevél recept

Szerelmeslevél recept

Ez a szerelmeslevél recept nem az a szerelmeslevél recept, amelyiket általánosan ismerünk. Frőhlich György receptje még a múlt századból. 2000-ben Dob utca 22. szám alatt működött Kelet-Közép-Európa egyetlen kóser cukrászdája.

A recept így különleges, a végeredmény pedig különlegesen finom.

A Frőhlich-féle szerelmeslevél hozzávalói a következők –

  • 1,6 kg vajastészta (mélyhűtött is megfelel)
  • töltelékhez:
  • 5 db tojásnak a fehérje
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg finomra őrölt dió
  • 15 dkg durvára vagdalt dió
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj


kenéshez, illesztéshez:

  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 5 dkg porcukor (szóráshoz)

A tészta összeállítása a következő –

  1. A vajastésztát kinyújtjuk (ha mélyhűtve vettük, akkor hagyjuk felolvadni), legalább kétszer hajtogatjuk még (közben pihentetve).
  2. Ezután a hajtogatott vajastésztát 20 db téglalapra felosztjuk. Bekenjük a téglalapok széleit tojássárgájával.
  3. Elkészítjük a tölteléket oly módon, hogy a tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a diót, a cukrot, a fahéjat és a mézet lazán összekeverjük.
  4. A masszát habzsákba rakjuk, vagy vékonyan kanállal óvatoskodunk majd – és rátöltjük a téglalap alakú tészta felső harmadára.
  5. Úgy, hogy felül még hagyunk egy ujjnyi üres sávot. Az üresen hagyott felső résznél fogva óvatosan felgöngyölítjük a tésztát, közben vigyázunk, hogy a hab össze ne törjön.
  6. Az összegöngyölített tészták két vége nyitott marad. A tészták tetejét tojássárgájával vékonyan megkenjük, sütőlemezre helyezzük őket, és
    40 percig sütjük.
  7. Nagy lángon kezdjük a sütést, s ha a tészta színt kapott, a hőmérsékletet 160 fokra állítjuk.
  8. A sütőből kivéve porcukorral meghintjük, majd 10 dkg cukrot olajon karamellizálunk, s a folyékony karamellel vékony csíkokat húzunk a tésztára. (Fröhlich György receptje)

Fotó: Magyar Konyha 2000.március 1.)