2024-05-21

Szerb rakott lecsó – gyuvecs

Szerb rakott lecsó - gyuvecs

Ha valaki szereti a lecsót, akkor esélyesen a szerb rakott lecsó, vagyis a gyuvecs is egyik kedvencévé válik.

Hisz a sütés kifejezetten jót tesz neki.

Minden sült étel erőteljesebb ízű, kevesebb benne a nedvesség – ami azt jelenti, hogyha főzve jó az az étel, akkor sütve csak még jobb lehet.

Szóval egy szónak is száz a vége – legalább egyszer érdemes kipróbálni – akár úgy is, hogy ízekben magyarosítunk rajta.

Hogy mivel? Például kolbásszal, de arrafele sem vetik meg az ilyenfajta „turbózást”, füstölt hússal, kolbásszal, virslivel, akár szafaládéval is dúsítják.

A szerb rakott lecsó – gyuvecs – hozzávalói –

  • 1,2 kg zöldpaprika,
  • 1 kg paradicsom,
  • 30 dkg vöröshagyma,
  • 25 dkg húsos szalonna,
  • 8 dkg zsír,
  • 1 kg burgonya,
  • evőkanálnyi pirospaprika,
  • só.

Elkészítési módja a következő –

  1. A zöldpaprikát bő vízben megmossuk, a csutkáját, magját leisztítjuk, kiszedjük, majd vékony karikákra vágjuk.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt és megpirítjuk benne a megtisztított, s jó vékony karikára vágott vöröshagymát.
  3. Fűszerpaprikával összekeverjük és a tűzről levéve1-2 karikára vágott pardicsomot teszünk bele.
  4. Egy mély, zománcozott tepsibe, vagy tűzálló tálba először egy sor karikára vágott, héjában főtt burgonyát rakunk le, azután egy sor zöldpapikaszeletet kb. kétujjnyi magaságban.
  5. A paprikát paradicsommal takarjuk be. Ismét zöldpapikát és rá paradicsomot rakunk erre ráöntjük a pirított hagymát egyenletesen, hogy mindenhova jusson.
  6. Most az egészet megsózzuk.
  7. Tetejére néhány szelet paradicsomot és karikára vágott főtt burgonyát rakunk.
  8. A burgonya tetejére vékony szeletekre vágott húsos füstölt szalonnát hintünk, a tetejét megöntözzük néhány evőkanál vízzel, majd jó meleg sütőben legalább 35—40 ércig sütjük.
  9. A lecsóba belerakhatunk vékony karikára vágott virslit, kolbászt, szafaládét, vagy akár apró kocára vágott füstölthúst is.
  10. Köretként külön edényben főzött rizst ettek hozzá.