
Ha valaki szereti a lecsót, akkor esélyesen a szerb rakott lecsó, vagyis a gyuvecs is egyik kedvencévé válik.
Hisz a sütés kifejezetten jót tesz neki.
Minden sült étel erőteljesebb ízű, kevesebb benne a nedvesség – ami azt jelenti, hogyha főzve jó az az étel, akkor sütve csak még jobb lehet.
Szóval egy szónak is száz a vége – legalább egyszer érdemes kipróbálni – akár úgy is, hogy ízekben magyarosítunk rajta.
Hogy mivel? Például kolbásszal, de arrafele sem vetik meg az ilyenfajta „turbózást”, füstölt hússal, kolbásszal, virslivel, akár szafaládéval is dúsítják.
A szerb rakott lecsó – gyuvecs – hozzávalói –
- 1,2 kg zöldpaprika,
- 1 kg paradicsom,
- 30 dkg vöröshagyma,
- 25 dkg húsos szalonna,
- 8 dkg zsír,
- 1 kg burgonya,
- evőkanálnyi pirospaprika,
- só.
Elkészítési módja a következő –
- A zöldpaprikát bő vízben megmossuk, a csutkáját, magját leisztítjuk, kiszedjük, majd vékony karikákra vágjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt és megpirítjuk benne a megtisztított, s jó vékony karikára vágott vöröshagymát.
- Fűszerpaprikával összekeverjük és a tűzről levéve1-2 karikára vágott pardicsomot teszünk bele.
- Egy mély, zománcozott tepsibe, vagy tűzálló tálba először egy sor karikára vágott, héjában főtt burgonyát rakunk le, azután egy sor zöldpapikaszeletet kb. kétujjnyi magaságban.
- A paprikát paradicsommal takarjuk be. Ismét zöldpapikát és rá paradicsomot rakunk erre ráöntjük a pirított hagymát egyenletesen, hogy mindenhova jusson.
- Most az egészet megsózzuk.
- Tetejére néhány szelet paradicsomot és karikára vágott főtt burgonyát rakunk.
- A burgonya tetejére vékony szeletekre vágott húsos füstölt szalonnát hintünk, a tetejét megöntözzük néhány evőkanál vízzel, majd jó meleg sütőben legalább 35—40 ércig sütjük.
- A lecsóba belerakhatunk vékony karikára vágott virslit, kolbászt, szafaládét, vagy akár apró kocára vágott füstölthúst is.
- Köretként külön edényben főzött rizst ettek hozzá.