2024-05-23

Szendvicstorta vendégeknek

Szendvicstorta recept

A szilveszteri vendéglátás szinte elmaradhatatlan kelléke a szendvics. Miért ne készíthetnénk belőlük egy szendvicstortát is?

Hisz úgy még mutatósabb, különlegesebb, akár a legegyszerűbb összetevőkből összedobva is.

Ráadásul könnyebb frissen tartani, hisz nagy tömegben nem szárad ki. És úgy díszíthetjük, ahogy kedvünk tartja.

Akár mesterszakács színvonalon, akár egyszerűen, háziasan, ahogy a kép mutatja.

Készítésénél az a lényeg, hogy minden szeletben legyen minden. És akkor már nagy hiba nem lehet. 🙂

Nézzünk egyet mutatóba!

A szendvicstorta hozzávalói –

  • egy csomag toast kenyér
  • 10 dkg Pannónia sajt, 10 dkg vaj
  • 10 dkg trappista sajt – de jó minőségű, nem gumi jellegű, 10 dkg vaj
  • 5 dkg füstölt sajt, 5 dkg vaj
  • 4 db tojás, só, bors, 5 dkg vaj
  • 5 db ecetes uborka
  • 20 dkg jó minőségű szalámi, de persze akár parizerből is elkészíthető, ha arra futja
  • Díszítéshez paradicsom, paprika, uborka, retek, saláta levél – amit akár a lapok közé is rakhatunk…. Ami épp kapható, és finom, és számunkra megfizethető.

Piros Arany, gulyás krém, majonézes torma, vagy házilag készített ízesítők, krémek

Elkészítésének módja a következő –

Ha sok embert várunk készíthetjük nagyobb adagból is, akár két-három kenyeret, és ugyanannyiszor több tölteléket felhasználva.

Lehetőleg akkor is kötésben dolgozzunk. Ilyenkor fél szelettel mindig arrább kezdjük a lerakást, pont úgy, ahogy a kőműves rakja a téglát… 🙂

Előveszünk egy akkora tálcát, ami kicsit nagyobb, mint toast kenyerünk hossza. Az alsó sor kenyerét elkezdjük megkenni a fele van, egyik fajta sajt reszelékének keverékével. 🙂

De ha nem akarunk bajlódni, akkor vegyünk sajtkrémet, úgy pillanat alatt összedobható.

Megszórjuk apróra vágott szalámival, és apróra vágott uborkával, aztán jöhet a következő sor, ezeknek a kenyereknek mindkét oldalát megkenjük.

Alját sajtkrémmel, aztán rárakjuk az előző sorra, mégpedig kötésben.

Ez azt jelenti, hogy ha az első sor egész kenyér darabokból áll, akkor most fél darabbal kezdjük, és fél darabbal fejezzük be.

Így stabil lesz a szendvicstortánk, ha nem használunk túl sok tölteléket egy sorban, akkor nem dől meg.

És tovább hogy készül a szendvicstorta?

Ha végigfektettük a kenyereket, akkor megkenjük a szeleteket tojáskrémmel, amit a 3 tojásból, sóval, borssal, vajjal csináltunk /tojást apróra szeletelni, vagy villával összetörni, hozzávalókkal összekeverni/

Kenjük a lapra az összes krémet, majd rakjuk rá a következő sort, de figyeljünk, hogy kötésben rakjuk.

Ha előző sor fél kenyérrel kezdődött, akkor most egészt rakunk végig. Tetejét megkenjük a másik fajta sajtból készült sajtkrémmel, rászórjuk a maradék apróra vágott szalámit, és uborkát, aztán zárjuk az utolsó sorral.

A lap alsó felét bekenjük az ennél a sornál használt sajtkrémmel, tetejére szintén azt teszünk, most a füstölt sajtosat, a maradék krémekkel pedig bekenjük az oldalát.

Díszíthetjük is, akár reszelt sajttal, retek karikákkal, uborka karikával, ha szeretjük a régi időkben szendvicsekhez használt krémeket, mint Piros aranyt, vagy Gulyás krémet egy egy sort, vagy akár a tetejét bepöttyözhetjük vele.

Nem kell félni, kizárt, hogy nyakunkon maradjon!

Ha maradt még krém, vagy kenyér, és magasabbra akarjuk készíteni, nyugodtan, semmi gond nincs vele, csak vigyázzunk, hogy kötésbe rakjuk, így sokkal könnyebb szeletelni is.

Természetesen saját ötlet szerint is dolgozhatunk – sőt, az az igazi. Hisz ahogy szendvicset bármilyen összetevőkkel készíthetünk, így a szendvicstorta sem előre pontosan, változtathatatlanul megírott valami.

Mi tudjuk mit szeretünk, mit szeret a család, mivel akarunk kedveskedni a meghívottjainknak. Ezen belül akármilyen alapanyagot feldolgozhatunk. A lényeg, hogy a torta összetevői harmonizáljanak egymással, és emeljék ki a használt ízeket.