2024-07-12

Székelygulyás – székelykáposzta receptje

székelykáposzta

Van aki székelygulyásnak, van aki – nemes egyszerűséggel – székelykáposztának hívja. A székelygulyást valahogy úgy tartjuk számon, mint egy téli ételt, pedig a savanyúsága miatt nyáron is egész jól fogyasztható. 

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg sertéshús – lapocka
  • 15 dkg vöröshagyma
  • hússal azonos mennyiségű savanyú káposzta
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 kanálnyi zsír

Elkészítése:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, aztán a zsíron üvegesre pároljuk. A húst felkockázzuk, paprikázzuk, sózzuk, pörköltöt készítünk.

Csak annyi vizet rakjunk rá, amennyi feltétlen szükséges. A káposztát ha szükséges kimossuk, és rárakjuk a pörköltre, átkeverjük.

Ha szükséges, akkor pici vizet rakunk rá.


Mikor már a káposzta is, és a hús is puha, akkor lehúzzuk, majd összekeverjük a tejföllel, utána 1-2 percig forraljuk.