
A székely béles legjobban a lapótyánkra hasonlít. Mind kinézetre, mind elkészítési módja nagy rokonságot mutat, de ez kicsit összetettebb.
Ezt a tésztafélét kisülés után elnegyedelték, s úgy fogyasztották, lényegében kenyér helyett ették.
Jó hidegen is, melegen is, igazán kellemes csemege főleg frissen, de hidegen sem megvetendő fogás.
A székely béles hozzávalói a következők –
- 1 kg liszt
- 3 dl tejföl – nem frissföl és társai
- 1 dl fehérbor
- 3 db tojás
- 1 kanál só
- 1 evőkanálnyi zsír (púposan)
- és egy kis víz, hogy összeálljon a tészta.
- zsiradék a sütéshez
A lángosféle elkészítésének módja –
- A liszt közepébe beleöntjük a tejfölt, bort, tojást, sót és a zsírt, és elkezdjük összedolgozni. Annyi langyos vizet adagolunk hozzá, hogy ne túl puha tésztánk legyen.
- Jól kigyúrjuk, majd 12 részre osztjuk. Kis cipókat készítünk belőle, majd lisztezett deszkán nyújtófával jó tányérnyira sodorjuk sorban őket.
- Mikor ez megvan, akkor megkenjük zsírral, felsodorjuk, mint a beiglit, a kapott rudat pedig csigaalakba feltekerjük, mint a darázsfészket. Ezt aztán ismét lisztezett deszkán tányér méretűre nyújtjuk. Nem lesz vastag, nagyjából 2-3 mm.
- Olajozott, vagy zsírozott serpenyőben sütjük, ha pirult, akkor megforgatjuk, kiszedjük – rakhatjuk bele a következőt.
- Frissen kifejezetten finom. Egy pohár teával jó kis vacsora.