2024-07-12

Székely béles-erdélyi lapótya

Székely béles

A székely béles legjobban a lapótyánkra hasonlít. Mind kinézetre, mind elkészítési módja nagy rokonságot mutat, de ez kicsit összetettebb.

Ezt a tésztafélét kisülés után elnegyedelték, s úgy fogyasztották, lényegében kenyér helyett ették.

Jó hidegen is, melegen is, igazán kellemes csemege főleg frissen, de hidegen sem megvetendő fogás.

A székely béles hozzávalói a következők –

  • 1 kg liszt
  • 3 dl tejföl – nem frissföl és társai
  • 1 dl fehérbor
  • 3 db tojás
  • 1 kanál só
  • 1 evőkanálnyi zsír (púposan)
  • és egy kis víz, hogy összeálljon a tészta.
  • zsiradék a sütéshez

A lángosféle elkészítésének módja –

  1. A liszt közepébe beleöntjük a tejfölt, bort, tojást, sót és a zsírt, és elkezdjük összedolgozni. Annyi langyos vizet adagolunk hozzá, hogy ne túl puha tésztánk legyen.
  2. Jól kigyúrjuk, majd 12 részre osztjuk. Kis cipókat készítünk belőle, majd lisztezett deszkán nyújtófával jó tányérnyira sodorjuk sorban őket.
  3. Mikor ez megvan, akkor megkenjük zsírral, felsodorjuk, mint a beiglit, a kapott rudat pedig csigaalakba feltekerjük, mint a darázsfészket. Ezt aztán ismét lisztezett deszkán tányér méretűre nyújtjuk. Nem lesz vastag, nagyjából 2-3 mm. 
  4. Olajozott, vagy zsírozott serpenyőben sütjük, ha pirult, akkor megforgatjuk, kiszedjük – rakhatjuk bele a következőt.
  5. Frissen kifejezetten finom. Egy pohár teával jó kis vacsora.