Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Százéves tojás szendvicsre, díszítésnek

Persze koránt sem százéves a tojás, pusztán fél nappal „idősebb”, mint egy átlag főtt tojás – amit felhasználhatunk szendvicsre, vagy hidegtálra, esetleg töltött-, vagy kaszinó tojásnak.

Ezzel a módszerrel – ha csak vendégeink nem ismerik ezt a trükköt – elismeréseket arathatunk, s jót mulathatunk – amikor megpróbálják kitalálni, hogy lett az a tojás ilyen hálós.

Mert hogy nem mindennapi, az biztos.

Fontos, hogy százéves tojás készítésénél a főzővízbe tegyünk egy kis ecetet –

Ízében mit sem változik, ellenben gyönyörűen lejön majd a héja. Márpedig ennél a feltétnél rendkívül fontos, hogy szép, egészséges, teljes felületünk legyen.

A százéves tojás hozzávalói –

néhány darab nyers tojás

pici só

1-2 kanálnyi ecet

víz a főzéshez

2 filter ízesítetlen teafű

Elkészítésének módja a következő –

A tojásokat annyi vízben, amennyi ellepi őket megfőzzük. Főzés előtt pici sót, és egy-két kanálnyi ecetet adunk a főzővízbe. 8-10 percig forraljuk felfővés után.

Ezután a tojásokat lehűtjük. Közben pedig erős teát főzünk – annyit, hogy a tojások gond nélkül belesüppedjenek, ne látszódjanak ki belőle.

Ha a tea elkészült, akkor a tojások héját kocogtatással hálósan betörjük, de nem szedjük le róla, az összes rajtamarad. Az összetört héjú tojásokat belerakjuk a sötét teába óvatosan, hogy a héj ne véljék le róla.

Lerakjuk hideg helyre, de nem fagyosra.

Legalább egy éjszakát álljon a lében, de jobb, ha egy egész napot. Mikor az idő letelt, akkor letisztítjuk róluk a héjat, leöblítjük, és olyan „megjelenésű” tojásokat kapunk, mint ami a képen is látható.

Ezek aztán nagyon jól mutatnak szendvicsen, vagy hideg tálon is – az ízén pedig a díszítés semmi nyomot nem hagy. Érdemes kipróbálni!

Ha tetszett a százéves tojás recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük