Százéves gesztenye torta recept

Százéves gesztenyetorta recept

A százéves gesztenye torta recept alapján készülő sütemény valóban annyira régi fajta édesség, hogy fotót sem lehet találni róla szerte a neten. Én meg nem fogom azt füllenteni, hogy minden receptet elkészítek…

Viszont azt gyakorlatból meg tudom állapítani, hogy a recept valóban használható-e. Ez biztos, hogy igen. Már csak azért is, mert valamikor a dédi korában ismert sütemény volt.

Azóta drágultak a dolgok, s az emberek nem is szeretnek annyira szöszmötölni egy süteménnyel. Szívesebben veszik a gyors recepteket. Erre jó példák a szórós sütemények, amik nagyon jópofák, és úgy néz ki, mintha milyen gyors lenne – közben legalább annyit vacakol velük az ember, mint egy átlag recepttel.


No de térjünk vissza a gesztenyés süteményre. Bár a recept arról szól, hogy megfőzzük a gesztenyét – természetesen helyette gesztenyepürét is használhatunk. Azért ennyire ne legyünk autentikusak…. 🙂

Gesztenye torta recept szerint a hozzávalók:

  • 7 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg édes morzsa
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg vaj
  • 16 dkg áttört gesztenye, vagy jó minőségű gesztenyemassza
  • 4 dl tejszín
  • 2 kávéskanál rum, vagy rumaroma
  • fahéj
  • citromhéj

Most nézzük, mi a pontos készítési mód…

  1. Hét tojás sárgáját kikeverjük az összes cukor negyedrészével körülbelül 10—15 percig. (mixerrel rövidebb)
  2. Közben a gesztenyét megfőzzük, ketté vágjuk, a belső részt kávéskanállal kiszedjük – s melegen finom szitán áttörjük.
  3. Kihűlni hagyjuk, de csak langyosra, lemérünk 8 dekát és a tojáshoz hozzákeverjük.(Nem kell grammra méricskélni, hisz ez a felhasznált mennyiség fele.
  4. Még hozzákeverünk negyed citrom reszelt héját, kevés törött fahéjat, egy kávéskanál rumot, vagy aromát.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és lassan hozzákeverjük a maradék háromnegyedrész cukrot (a cukor vaníliás legyen).
  6. Manapság ez könnyen megoldható, ha adunk hozzá egy-két csomag bourbon vaníliás cukrot, de a sima is megteszi) Hozzákeverjük továbbá a morzsát is, aztán fakanállal a habot a bekevert masszához dolgozzuk – lazán, óvatosan, mint a piskótánál.
  7. Utoljára még a lisztet és a vajat is olvasztva hozzáadjuk. Lisztet fokozatosan, szórva.

  8. Egy megfelelő tepsit vagy torta-formát kibélelünk vékony papirossal (manapság sütőpapírral). A masszát beleöntjük és igen gyenge tűzön – 160-170 fokon – 30-40 percig sütjük.
  9. Egy deszkát vagy gyúródeszkát gyengén meglisztezünk. A tészta szélét körülvágjuk, vagy lepattintjuk a peremet és kiborítjuk a deszkára.
    Egy-két perc múlva óvatosan lehúzzuk az aljáról papirost.
  10. Ha a tészta jól kihűlt, hosszában tenyérnyi szélességre vágjuk, három lapra. Ha tortaformában készítjük, akkor pedig azt szeleteljük fel.
  11. A tejszínhabot keményre felverjük, 5 deka áttört gesztenyét és egy kávéskanál rumot, vagy rumaromát tetszés szerint vaníliás cukrot, porcukrot is belekeverünk.
    Az első lapra ujjnyi vastagra kenjük a tejszínhabot, a másik lapot rátesszük, azután megint.
  12. Rátesszük a harmadik lapot, arra is tejszínhab megy. Nem árt inkább 5 deci tejszínnel dolgozni, hogy az oldalára is jusson a tortának.
  13. Utoljára még a maradt gesztenyepürét a tésztára átnyomjuk – ha nincs krumplitörő, akkor ráreszeljük. Vékony éles késsel körülbelül 2 cm. széles szeleteket vágunk.
    Ha tortaformában sütjük, Ugyanúgy töltjük a tejszínhabbal, mint a szeleteket. Aki szereti az alapos munkát – az a tésztáját három részletben sütheti tortaformában.