
A szatmári káposztás paszuly recept valójában egyszerűen káposztás paszuly, ugyanis ez egy ízig-vérig szatmári étel.
Országosan valamikor a múlt század hetvenes éveiben kezdték megismerni. Addig máshol inkább csak a szülőföldről elkerült gazdasszonyok főzték.
Készítésénél nagyon fontos, hogy a paszuly egyféle legyen. Nem lényeges, hogy fehér babbal, tarkával, kis szeművel, nagy szeművel készítjük – a fontos az, hogy ne keveredjenek.
És lényeges még, hogy a káposzta szép, vékony szálú legyen. Egyszerűen úgy gusztusos.
Hogy füstölt hússal készítjük, vagy „csak” sima csülökkel ez rajtunk áll, a család ízlése szerint főzhetjük. Így volt ez régen is.
Ízlés szerint főztek, és persze a szerint, hogy mi volt a háznál éppen. Nem szaladgáltak, s nem szaladgálhattak mindenért a boltba, henteshez.
Nézzük akkor a szatmári káposztás paszuly recept előírásait!
- Fél kiló szemes babot átnézünk, aztán megmossuk, beáztatjuk, s lerakjuk legalább 6 órára. Másnap, vagy az idő letelte után felrakjuk hideg vízben főni.
- Egy füstölt, vagy füstöletlen csülköt megmosunk, feldarabolunk, (ha füstölt, akkor nem árt beáztatni előtte) majd azt is hozzárakjuk a babhoz.
- Persze ha van más füstölt csontos rész, azt is belerakhatjuk.
- Egy kilónyi apró, savanyú káposztát is felrakunk külön főzni, ha nem nagyon savanyú ki sem kell mosni.
- Ha a szárazbab és a felaprózott csülök is nagyjából megfőtt, hozzáadjuk a káposztát is levével együtt. És hagyjuk főni együtt.
Rántást készítünk. - Előtte egy jókora fej hagymát nagyon apróra vágunk.
- Két evőkanál zsiradékot (régen zsírt használtak) felhevítünk egy kislábasban, és hozzáadunk 4 evőkanálnyi lisztet, melyet szépen megpirítunk zsemle színűre. Mikor már majdnem elkészült, hozzáadjuk a felaprózott vöröshagymát, és azzal is pirítjuk kicsit.
- Lehúzzuk, belekeverünk egy kanálnyi édes fűszerpaprikát, s azonnal felengedjük hideg vízzel. Ha sima, adjunk még hozzá egy pohárnyi vizet, és rakjuk fel a „tűzre”, hogy felmelegedjék. Nem kell forrónak lenni – csak azt akarjuk elérni, hogy megtörténjék a hőkiegyenlítés.
- 3-4 dl tejfölt elkavarunk egy kanál liszttel, azt hozzákeverjük a rántásos léhez, és az egészet beleöntjük a levesbe. Utána az egészet felforraljuk, de csak épp hogy buggyanjon egyet, s már tálalni is lehet.
Sokan ezt vöröshagymával ették, a mostani gyomornak épp elég a leves is….