2024-05-21

Szatmári káposztás paszuly recept

Szatmári káposztás paszuly recept

A szatmári káposztás paszuly recept valójában egyszerűen káposztás paszuly, ugyanis ez egy ízig-vérig szatmári étel.

Országosan valamikor a múlt század hetvenes éveiben kezdték megismerni. Addig máshol inkább csak a szülőföldről elkerült gazdasszonyok főzték.

Készítésénél nagyon fontos, hogy a paszuly egyféle legyen. Nem lényeges, hogy fehér babbal, tarkával, kis szeművel, nagy szeművel készítjük – a fontos az, hogy ne keveredjenek.
És lényeges még, hogy a káposzta szép, vékony szálú legyen. Egyszerűen úgy gusztusos.

Hogy füstölt hússal készítjük, vagy „csak” sima csülökkel ez rajtunk áll, a család ízlése szerint főzhetjük. Így volt ez régen is.

Ízlés szerint főztek, és persze a szerint, hogy mi volt a háznál éppen. Nem szaladgáltak, s nem szaladgálhattak mindenért a boltba, henteshez.

Nézzük akkor a szatmári káposztás paszuly recept előírásait!

 1. Fél kiló szemes babot átnézünk, aztán megmossuk, beáztatjuk, s lerakjuk legalább 6 órára. Másnap, vagy az idő letelte után felrakjuk hideg vízben főni.
 2. Egy füstölt, vagy füstöletlen csülköt megmosunk, feldarabolunk, (ha füstölt, akkor nem árt beáztatni előtte) majd azt is hozzárakjuk a babhoz.
 3. Persze ha van más füstölt csontos rész, azt is belerakhatjuk.
 4. Egy kilónyi apró, savanyú káposztát is felrakunk külön főzni, ha nem nagyon savanyú ki sem kell mosni.
 5. Ha a szárazbab és a felaprózott csülök is nagyjából megfőtt, hozzáadjuk a káposztát is levével együtt. És hagyjuk főni együtt.
  Rántást készítünk.
 6. Előtte egy jókora fej hagymát nagyon apróra vágunk.
 7. Két evőkanál zsiradékot (régen zsírt használtak) felhevítünk egy kislábasban, és hozzáadunk 4 evőkanálnyi lisztet, melyet szépen megpirítunk zsemle színűre. Mikor már majdnem elkészült, hozzáadjuk a felaprózott vöröshagymát, és azzal is pirítjuk kicsit.
 8. Lehúzzuk, belekeverünk egy kanálnyi édes fűszerpaprikát, s azonnal felengedjük hideg vízzel. Ha sima, adjunk még hozzá egy pohárnyi vizet, és rakjuk fel a „tűzre”, hogy felmelegedjék. Nem kell forrónak lenni – csak azt akarjuk elérni, hogy megtörténjék a hőkiegyenlítés.
 9. 3-4 dl tejfölt elkavarunk egy kanál liszttel, azt hozzákeverjük a rántásos léhez, és az egészet beleöntjük a levesbe. Utána az egészet felforraljuk, de csak épp hogy buggyanjon egyet, s már tálalni is lehet.
  Sokan ezt vöröshagymával ették, a mostani gyomornak épp elég a leves is….