2024-07-12

Szatmári káposztás bab füstölt csülökkel

Káposztás bab füstölt csülökkel

12 adag, hisz régen nem aprózták el az étel készítést, meg ilyesmit nem minden héten készít az ember

Hozzávalók:

 • 1 db füstölt csülök
 • 1 kg tarka bab
 • 1 kg  apró savanyú káposzta
 • 3-4 átlagos fej hagyma
 • 1 fej fokhagyma, persze megtisztítva 🙂
 • 2-3 evőkanál disznózsír
 • 3 púpozott evőkanálnyi liszt
 • 6 dl 20 %-os tejföl
 • 1 maréknyi köménymag
 • fekete bors ízlés szerint
 • 2 evőkanálnyi fűszerpaprika
 • 4 babérlevél

A káposztás bab elkészítése:

A babot és a füstölt csülköt beáztatjuk, majd ha  eljön a másnap leöntjük az áztató vizet, és ráöntünk nagyjából 4 liter friss vizet, ezzel felrakjuk főni. Eredetileg gézbe kötve rakták a fűszereket az ételbe, manapság már van őrölt kömény, a bors is mehet bele őrölve, de hagyományosan is csinálhatjuk persze.

Hozzáadjuk a babérlevelet. Ha hagyományos a csülök, akkor keveset kell sózni, ha nem, akkor biztos, hogy nem lesz elég sós, de ezt az elején nem lehet eldönteni, mivel a bab sok sót fel fog venni. Majd ha majdnem kész lesz, akkor megkóstoljuk, és utánaízesítjük. 


45-50 perc után kivesszük a csülköt, és feldaraboljuk. Le kell vágni, fejteni a csontról, a csontot akár vissza is lehet tenni, levágjuk a bőrét, majd a hús tetszés szerint felvágjuk, de talán a legjobb kockázni, és úgy visszarakni főni. 


Félfővésében hozzáadjuk a savanyú káposztát. Van, aki a legvégén, pár perccel a tűz elzárása előtt rakja hozzá, mert sokan azt szeretik, ha még szinte ropog, de ez a gyomornak rendkívül megterhelő, főzzük meg, mert épp elég nehéz étel a füstölt csülök és a bab, nem kell még egy félig nyert savanyú káposztával is erőltetni a gyomrot.

Sokan attól félnek, hogyha sokáig főzzük a káposztát, akkor szétfő, ez nem történhet meg, a savanyú káposztának rendkívül sok idő kellene a szétfővéshez. 


Elkészítjük a hagymás rántást, üvegesre pirítjuk a hagymát, amit előtte szép apróra vágtunk, a már majdnem teljesen jó, hozzáadjuk a finomra vágott, tört fokhagymát, mikor már jó, szép üveges, akkor megszórjuk a liszttel és aranybarnára pirítjuk, legyen egy kis színe.

Ha kész, akkor levesszük, és hozzákavarjuk a fűszerpaprikát, majd lassan, közben kevergetve hozzáadjunk nagyjából fél liternyi vizet, ezzel is elkeverjük addig, míg ki nem simul, majd a már majdnem kész káposztás babhoz adjuk, közben persze azt is kavargatva.

Még főzzük egy 10-15 percet. Közben elővesszük a tejfölt, kiveszünk belőle 3-4 evőkanálnyit, ahhoz hozzámerünk a levesből egy kis levet, és azzal kikeverjük, majd belecsurgatjuk a tűzön lévő levesbe. Éppen csak forralunk rajta egyet, majd befejezzük a főzést.

Tejfölt mindenki annyit szed még hozzá, amennyi ízlése szerint megfelelő.  Ha gézben raktuk bele a fűszereket, ne felejtsük el kivenni még a berántás előtt!


Van, aki csípősen szereti, adjunk hozzá csípős csőpaprikát, ha az egész család úgy szereti, akkor még a fűszerek, zöldségek  hozzáadásakor azt is a levesbe rakjuk, a végén pedig kiszedjük. 


Frissen is finom, de az igazi másnapra lesz, addigra veszi át a bab a káposzta pici savanyúságát, érnek össze az ízek. Így aztán mintha csak az Úr is arra teremtette volna, hogy még az óévben megfőzzük, hogy Újév napján betartva a szokásokat – nem dolgozva – ételt rakhassunk az asztalra. 

Ráadásul ott van benne a disznóhús, és a bab is, mindkét élelmiszer a néphiedelem szerint szerencsét hoz az egész családra.  Fotó: Balogh Tamás