Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Szatmári káposztaleves

A szatmári káposztaleves a keleti részeken ismert, a határ mindkét oldalán. Húsgombóccal készül, a levesbe is főztek húst – feltéve ha volt. Ha kevés volt a háznál, akkor megelégedtek a gombóckészítéssel, azzal is tartalmas volt a leves.

A leves savanyúkáposztás, s bár a recept nem tartalmaz tejfölt – ennek ellenére sokan azzal fogyasztják. Hisz valahogy a káposzta és hús elegye, frigye – tökéletesebb lesz általa, s a káposzta savanyúságát is tompítja.

A szatmári káposztaleves hozzávalói –

60 dkg sertéshús

ugyanannyi savanyú aprókáposzta, vagy egy kis fej savanyúkáposzta vékonyra vágva

1 szál petrezselyemgyökér

2 db sárgarépa

1 kisebb vöröshagyma

Gombóc betét összetétele –

1 kisebb pohárnyi rizs 30 dkg sertéshús darálva

1 tojás

2 gerezdnyi fokhagyma összetörve

bors mokkáskanálnyi

só ízlés szerint

A leves elkészítésének módja –

A húst megmossuk, felkockázzuk, majd a káposztát – ha fejest használunk hozzá – akkor szépen felvágjuk vékony szeletekre, szálára. Ezután a húst, a káposztával felrakjuk főni annyi vízzel, hogy rendesen ellepje. Nem kell zubogtatni, csendesen forraljuk.

Közben összeállítjuk a gombócot.

Elővesszük a darált húst, hozzáadjuk az összenyomott, vagy lereszelt fokhagymát, mehet bele a bors, a só, a megmosott rizs, majd a tojás is. Az egészet jól összedolgozzuk, majd nem túl nagy gombócokat készítünk belőle, hisz át kell főniük majd.

Ezután a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret is megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk, aztán a hagymával együtt felrakjuk kb.1,5 liter vízzel főni. Ha a zöldségek már majdnem megpuhultak, akkor belefőzzük a gombócokat is óvatosan, hogy nehogy szétessenek.

Ha már a gombócok, meg a káposztával együtt fővő hús is megpuhult, akkor összeöntjük őket, és együtt főzzük tovább még pár percig. Amennyiben nem elég savanyú a leve, akkor tölthetünk hozzá egy kis káposztalét is.

Van, aki a végén egy maréknyi rizst is főz bele – de enélkül is elég tartalmas.

Ha tetszett a szatmári káposztaleves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük