
A szatmári káposztaleves a keleti részeken ismert, a határ mindkét oldalán.
Húsgombóccal készül, a levesbe is főztek húst – feltéve ha volt. Ha kevés volt a háznál, akkor megelégedtek a gombóckészítéssel, azzal is tartalmas volt a leves.
A leves savanyúkáposztás, s bár a recept nem tartalmaz tejfölt – ennek ellenére sokan azzal fogyasztják.
Hisz valahogy a káposzta és hús elegye, frigye – tökéletesebb lesz általa, s a káposzta savanyúságát is tompítja.
A szatmári káposztaleves hozzávalói –
- 60 dkg sertéshús
- ugyanannyi savanyú aprókáposzta, vagy egy kis fej savanyúkáposzta vékonyra vágva
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 2 db sárgarépa
- 1 kisebb vöröshagyma
- Gombóc betét összetétele –
- 1 kisebb pohárnyi rizs 30 dkg sertéshús darálva
- 1 tojás
- 2 gerezdnyi fokhagyma összetörve
- bors mokkáskanálnyi
- só ízlés szerint
A leves elkészítésének módja –
- A húst megmossuk, felkockázzuk, majd a káposztát – ha fejest használunk hozzá – akkor szépen felvágjuk vékony szeletekre, szálára. Ezután a húst, a káposztával felrakjuk főni annyi vízzel, hogy rendesen ellepje. Nem kell zubogtatni, csendesen forraljuk.
- Közben összeállítjuk a gombócot.
- Elővesszük a darált húst, hozzáadjuk az összenyomott, vagy lereszelt fokhagymát, mehet bele a bors, a só, a megmosott rizs, majd a tojás is. Az egészet jól összedolgozzuk, majd nem túl nagy gombócokat készítünk belőle, hisz át kell főniük majd.
- Ezután a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret is megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk, aztán a hagymával együtt felrakjuk kb.1,5 liter vízzel főni. Ha a zöldségek már majdnem megpuhultak, akkor belefőzzük a gombócokat is óvatosan, hogy nehogy szétessenek.
- Ha már a gombócok, meg a káposztával együtt fővő hús is megpuhult, akkor összeöntjük őket, és együtt főzzük tovább még pár percig. Amennyiben nem elég savanyú a leve, akkor tölthetünk hozzá egy kis káposztalét is.
- Van, aki a végén egy maréknyi rizst is főz bele – de enélkül is elég tartalmas.