2024-05-27

Szatmárcsekei – szatmári tepsis hús

Szatmári tepsis hús étel

Hasonló ételt az egész országban készítenek, de az igazi – az a szatmári tepsis hús…. Esélyesen sokan emlékeznek még rá, mikor annak idején az Ízőrzők bemutatta elkészítését.

Két idős nénike mondta el, és mutatta be annak mikéntjét. Bár a videót ide nem fogom behozni, mert akkor nem sokáig lenne fenn a Youtube-n – törölnék – de ha ellátogatnak a Youtube.com-ra, és beírják a keresőbe:

Ízőrzők, Szatmárcseke, akkor az egész adást meg tudják nézni. (Legalábbis jelenleg) Maga a tepsis hús készítése kb. 18 percnél kezdődik.

A hozzávalók rendkívül egyszerűek, ettől függetlenül ez az étel egykor inkább ünnepinek számított.

A szatmári tepsis hús hozzávalói a következők:

  • 1,2 kg sertéskaraj,
  • egy evőkanál só,
  • egy mokkáskanálnyi bors,
  • 3-4 fej vöröshagyma,
  • 2-3 paprika
  • 1 szép nagy csokor petrezselyemzöld,
  • 1,5-2 kg krumpli,
  • 3-4 db szép paradicsom,
  • fél liter tejföl,
  • 4.5 kanálnyi liszt,
  • 25-30 dkg füstölt szalonna,
  • egy evőkanálnyi paprika

Az étel összeállítása a következő módon történik:

A krumplit mosás után felrakjuk főni, aztán még melegében meghámozzuk.
Közben a szalonnát felkockázzuk és kisütjük.

A karajból szép, centis szeleteket vágunk és klopfoljuk.

Aztán jön a fűszerezés, só, bors, majd mindkét oldalát belisztezzük, a abban a zsírban amiben a szalonna kisült megsütjük hirtelen.

Sülés után szépen kiszedjük a húsokat, a zsír egy részét a tepsi aljára rakjuk, közben kihűlt krumplit karikára vágjuk és a felét a tepsi aljába rakjuk,

aztán mehet rá a sült hús fele szépen sorban, aztán a paprika, paradicsom, 2 hagyma karikázva, a petrezselymet felaprózzuk és belekeverjük a kisült szalonnába,

és ebből a keverékből rakunk a húsok tetejére egyenlően.

Rárakjuk a karajszeleteket, ami még maradt krumpli azt meg ráreszeljük.

Ami még van szalonnazsír abban a maradék hagymát megpároljuk, beleszórjuk a paprikát, és felöntjük 2-3 dl vízzel.

A tejfölt a liszttel szép simára keverjük, hozzáadjuk a paprikás-hagymás zsírhoz, megsózzuk, rakhatunk bele borsot is, és óvatosan összeforraljuk.
Ha maradt egy kicsi a petrezselymes masszából azt is adjuk hozzá.

Picit óvatosan főzünk rajta, aztán pedig leöntjük az egész tepsiben lévőt. Előmelegített sütőben sütjük 180-200 fokon, jó félóra alatt elkészül, hisz csak jó alaposan össze kell rottyannia, és pirulni egyet.