Szalagos fánk sok tojással

Ez a fánk sok tojással készül. Van aki erre a receptre esküszik, más a tojás nélkülire. Ízlése válogatja.

Mutatós, tartalmas, finom

Sokféle fánk recept van, ez egy sok tojásos szalagos fánk variáció. Van aki ezt kedveli, van aki a tojás nélküli verziót.
Egy próbát mindenképp megér – hisz csak kóstolással lehet eldönteni, hogy nekünk mi a jó.

Hozzávalók

  • élesztő 3 dkg,
  • tej 1 dl,
  • cukor 2 dkg,
  • liszt 6 dkg, – az élesztő futtatásához
  • tojás sárgája 6 db,
  • vaj 10 dkg,
  • cukor 5 dkg,
  • só 1 csipetnyi
  • liszt 0.5 kg,
  • tej 3 dl.

Szalagos fánk hogy lesz belőle?

  1. Sok munkával, odafigyeléssel. Élesztővel, a deci tejjel, 2 dkg cukorral, 6 dkg liszttel kovászt készítünk. Meleg helyre állítjuk, megvárjuk míg felfut.
    Míg ez kel, 6 tojás sárgáját 10 dkg vajjal 3 dkg cukorral, jó késhegynyi sóval habosra keverünk.
  2. Hozzáteszünk fél kg lisztet, a megkelt élesztőt és 3 dl tejet. Mindezeket jól kidolgozzuk, mégpedig fakanállal. Addig kell dagasztani, míg az edényről, és még a fakanálról is le nem kezd válni a tészta, szálasan válik az edénytől, szép sima lesz, és matt, hamvas színű.
  3. Az edény alját kilisztezzük, és tetejét is megszórjuk kicsit a liszttel.
  4. Ekkor lerakjuk kelni meleg helyre. Régen dunyha közé rakták, vagy tollpárnák között pihent, esetleg a kályha mellé állított székre várták a tésztát. Le is takarták először konyharuhával, aztán meg kispárnával.
  5. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk lazán, de legjobb ha kézzel nyújtjuk.
  6. Közepes méretű fánkszaggatóval kiszúrjuk, deszkára rakjuk, majd meleg ruha alatt újra kelni hagyjuk nagyjából 20 percet.
    Bő forró zsiradékban sütjük, de egyszerre csak pár darabot, mert másképp lehűtené a sok tészta, s lassú lenne a sülése.
  7. Első oldalát fedő alatt süssük, viszont ahogy az elkészült – fordítás után már letakaratlanul.
  8. Fontos, hogy a tészta ahogy a deszkán kelt ne az alja, hanem először a teteje kerüljön a zsírba. Így a megnyomódott alsó rész sütés közben szépen megkél.
  9. Közepes lángon kell sütni – ezt úgy ellenőrizhetjük hogy süt dobunk az olajba – ha gyöngyözik, akkor jó.
  10. Ha jól dolgoztunk, akkor fordítás után már látszódik a kis csík a szalagos fánk derekán. Ehhez persze lényeges, hogy elegendő zsiradékkal dolgozzunk, ne feküdjön meg a tészta az edény alján.

Fotó: Pixabay