
Mutatós, tartalmas, finom
Sokféle fánk recept van, ez egy sok tojásos szalagos fánk variáció. Van aki ezt kedveli, van aki a tojás nélküli verziót.
Egy próbát mindenképp megér – hisz csak kóstolással lehet eldönteni, hogy nekünk mi a jó.
Hozzávalók
- élesztő 3 dkg,
- tej 1 dl,
- cukor 2 dkg,
- liszt 6 dkg, – az élesztő futtatásához
- tojás sárgája 6 db,
- vaj 10 dkg,
- cukor 5 dkg,
- só 1 csipetnyi
- liszt 0.5 kg,
- tej 3 dl.
Szalagos fánk hogy lesz belőle?
- Sok munkával, odafigyeléssel. Élesztővel, a deci tejjel, 2 dkg cukorral, 6 dkg liszttel kovászt készítünk. Meleg helyre állítjuk, megvárjuk míg felfut.
Míg ez kel, 6 tojás sárgáját 10 dkg vajjal 3 dkg cukorral, jó késhegynyi sóval habosra keverünk. - Hozzáteszünk fél kg lisztet, a megkelt élesztőt és 3 dl tejet. Mindezeket jól kidolgozzuk, mégpedig fakanállal. Addig kell dagasztani, míg az edényről, és még a fakanálról is le nem kezd válni a tészta, szálasan válik az edénytől, szép sima lesz, és matt, hamvas színű.
- Az edény alját kilisztezzük, és tetejét is megszórjuk kicsit a liszttel.
- Ekkor lerakjuk kelni meleg helyre. Régen dunyha közé rakták, vagy tollpárnák között pihent, esetleg a kályha mellé állított székre várták a tésztát. Le is takarták először konyharuhával, aztán meg kispárnával.
- Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk lazán, de legjobb ha kézzel nyújtjuk.
- Közepes méretű fánkszaggatóval kiszúrjuk, deszkára rakjuk, majd meleg ruha alatt újra kelni hagyjuk nagyjából 20 percet.
Bő forró zsiradékban sütjük, de egyszerre csak pár darabot, mert másképp lehűtené a sok tészta, s lassú lenne a sülése. - Első oldalát fedő alatt süssük, viszont ahogy az elkészült – fordítás után már letakaratlanul.
- Fontos, hogy a tészta ahogy a deszkán kelt ne az alja, hanem először a teteje kerüljön a zsírba. Így a megnyomódott alsó rész sütés közben szépen megkél.
- Közepes lángon kell sütni – ezt úgy ellenőrizhetjük hogy süt dobunk az olajba – ha gyöngyözik, akkor jó.
- Ha jól dolgoztunk, akkor fordítás után már látszódik a kis csík a szalagos fánk derekán. Ehhez persze lényeges, hogy elegendő zsiradékkal dolgozzunk, ne feküdjön meg a tészta az edény alján.
Fotó: Pixabay