2024-05-27

Szabolcsi töltött káposzta recept

Szabolcsi töltött káposzta recept

Egykor a töltött káposzta ünnepi eledel volt, csak kifejezetten olyan napokon főzték, mikor összegyűlt a család bármilyen okból.

Húsvét, karácsony, keresztelő, esküvő, halotti tor…. Az országosan elfogadott, ismert töltött káposztához képest a szabolcsi töltött káposzta recept jelentősen eltér.


Jóval több rizzsel készül – esélyesen a nagyobb szegénység miatt. Nem savanyított, hanem zöld, édeskáposztával készül, és még paradicsomot is raknak rá.


Szabolcsban, Szatmárban is jóval kisebb töltelékeket készítenek az asszonyok, mint az ország többi részén. Nem szeretik a nagy káposztát.


Nálunk apám azt szerette, ha két káposztával jól lakott, míg az ország keleti végein egy káposzta nagyjából 6 centis. Azt az asszonyt, aki óriásokat tölt gúnyolták régen. Úgy vették, hogy ügyetlen, vagy lusta. Hamar túl akar lenni a töltésen.

Lássuk, milyen is a szabolcsi töltött káposzta recept!

Kell hozzá egy kiló darált(régen vágták többélű késsel) disznóhús, fél kiló rizs, 1 kanálnyi zsír, 1 kanálnyi só, bors, egy fej vöröshagyma, édes piros paprika, két deci tejföl, három deka liszt, egy jókora fej édeskáposzta.

A rizst két deka zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott normál méretű vöröshagymát, ezzel összekeverjük.

Belerakjuk a borsot, sót, paprikát, ezzel is átkeverjük még melegében. Ha kicsit hűl, majd akkor jön hozzá a hús, ezzel rendesen átdolgozzuk, hogy minden fűszer mindenhová jusson.

A hús ne legyen se túl zsíros, de sovány sem, mert akkor a káposzta száraz lesz. Van aki szalonnát is ad hozzá azt is apróra vágva.

Mi tagadás ha kicsit füstölt, nagyon ízt ad az ételnek. Akár a töltelékbe is rakhatunk kis paradicsomot (sűrített, vagy lé) Nálunk a töltelék előző este készül, másnapig a hűtőben áll, akkor ízesítünk utána, de van aki egyből megcsinálja.

És mibe töltjük a tölteléket?

Míg áll, megfonyózzuk a káposztát. Ez annyit tesz, hogy felrakunk vizet forrni egy fazékban, a káposzta torzsáját körbevágjuk, külső leveleit leszedjük, és a forró vízbe rakjuk. Apránként, szépen, egyenként leválnak a levelek, ezeket egy tálba, vagy tányérra egymásra rakjuk.


Mikor elkészültünk mindegyikről a vastag levélszárat levágjuk. Egyenesbe hozzuk a leveleket.


Ezután következik a töltése. Gyakorlott háziasszonyok keze rááll, mennyi tölteléket kell egyszerre felmarkolni. Idővel sikerülni fog. A tölteléket a levél alsó részének közepére rakjuk, majd felsodorjuk, két végét benyomjuk.


Egy fazék aljába a káposzta legapróbb leveleit rakjuk felvágva,, de csak a felét – mert a többi a tetejére kell. Erre sorjázzuk rá a káposztákat. Alulra a nagyobbakat, felülre a kisebbeket. Közéjük bőrös húst, vagy akár kis darab füstöltet is rakhatunk. Lehet akár kolbász is. Nem kell sok, csak hogy ízt adjon.

Mikor elkészültünk, akkor felengedjük annyi meleg vízzel, hogy éppen ellepje az egészet. Tetejére szórjuk még a maradék aprókáposztát.


Ha félig megfőtt a káposzta, akkor ráöntjük a paradicsomot, innentől azzal fővöget.

A káposztát befedve főzzük, sosem fedő nélkül, és takarékon.


Bár sok embernek furcsa, de paradicsomosan is általában tejföllel fogyasztjuk. Pedig nincs ebben semmi különleges, a paradicsom sem savanyúbb, mint a savanyú káposzta.


Régen a káposztát kemencében főzték. De aki sparhelten főzöttet evett már életében, az is regél róla rendesen….

A szabolcsi töltött káposztát időnként darabosra őrölt kukoricával is készítették. Ezt raktak bele rizs helyett.