Szabolcsi krumplileves

szabolcsi krumplileves

Hogy miben más a szabolcsi krumplileves az ország más területein ismerttől? Hogy a savanykás ízét nem babérlevél, és nem is ecet adja.

Ha azt mondja az ember, hogy ezt a levest krumpliból és almából főzték, akkor sokan elszörnyednek rajta, holott nem édesen készül, hanem natur,

tehát az alma a babérlevél szerepét tölti be a történetben.

Mindenki evett már almaszószt tört burgonyával. Ugye, hogy finom volt? Ha igen – akkor miért kéne azt gondolni, hogy ez a leves nem ízlene?

Esélyesen egy nyári meleg napon igencsak degeszre falatozná vele magát az, aki először kóstolja. Hisz laktat is a burgonya miatt, s mellette üdítőleg hat.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a szabolcsi krumplileves készítéséhez!

  • fél kiló krumpli,
  • 2 savanykás alma,
  • fél citrom leve,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 deci tejföl,
  • 1 kiskanál majoránna,
  • 2 sárgarépa,
  • 1 petrezselyem,
  • só ízlés szerint,
  • ízlés szerint cukor,
  • 1/2 mokkáskanál őrölt bors

A leves elkészítésének menete –

  1. A krumplit megtisztítjuk, és egyforma kis kockákra vágjuk. A petrezselymet, sárgarépát is tisztítjuk, karikázzuk.
  2. Az utóbbi két zöldséget el is hagyhatjuk, ha teszünk hozzá egy kanálnyi ételízesítőt.
  3. A citrom levét kicsavarjuk, és jól összekeverjük a héjastól felkockázott almával.
  4. A krumplit 1 liter vízbe tesszük, hozzáadjuk a vékonyra vágott sárgarépát-petrezselymet, vagy beleszórjuk az ételízesítőt.
  5. Most adjuk hozzá a majoránnát és a borsot, majd az egészet összefőzzük.
  6. A citromos almát akkor adjuk hozzá, amikor a krumpli és zöldség már majdnem megpuhult.
  7. Ezután még öt percig főzzük, végül behabarjuk fél deci vizet hígított lisztes tejföllel, s jól megforraljuk. Kevés cukorral és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
  8. Üdítő, pikáns ízű leves, gyorsan elkészül és olcsó. Melegen is, hidegen is nagyon jó.