
Hogy miben más a szabolcsi krumplileves az ország más területein ismerttől? Hogy a savanykás ízét nem babérlevél, és nem is ecet adja.
Ha azt mondja az ember, hogy ezt a levest krumpliból és almából főzték, akkor sokan elszörnyednek rajta, holott nem édesen készül, hanem natur,
tehát az alma a babérlevél szerepét tölti be a történetben.
Mindenki evett már almaszószt tört burgonyával. Ugye, hogy finom volt? Ha igen – akkor miért kéne azt gondolni, hogy ez a leves nem ízlene?
Esélyesen egy nyári meleg napon igencsak degeszre falatozná vele magát az, aki először kóstolja. Hisz laktat is a burgonya miatt, s mellette üdítőleg hat.
Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a szabolcsi krumplileves készítéséhez!
- fél kiló krumpli,
- 2 savanykás alma,
- fél citrom leve,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 deci tejföl,
- 1 kiskanál majoránna,
- 2 sárgarépa,
- 1 petrezselyem,
- só ízlés szerint,
- ízlés szerint cukor,
- 1/2 mokkáskanál őrölt bors
A leves elkészítésének menete –
- A krumplit megtisztítjuk, és egyforma kis kockákra vágjuk. A petrezselymet, sárgarépát is tisztítjuk, karikázzuk.
- Az utóbbi két zöldséget el is hagyhatjuk, ha teszünk hozzá egy kanálnyi ételízesítőt.
- A citrom levét kicsavarjuk, és jól összekeverjük a héjastól felkockázott almával.
- A krumplit 1 liter vízbe tesszük, hozzáadjuk a vékonyra vágott sárgarépát-petrezselymet, vagy beleszórjuk az ételízesítőt.
- Most adjuk hozzá a majoránnát és a borsot, majd az egészet összefőzzük.
- A citromos almát akkor adjuk hozzá, amikor a krumpli és zöldség már majdnem megpuhult.
- Ezután még öt percig főzzük, végül behabarjuk fél deci vizet hígított lisztes tejföllel, s jól megforraljuk. Kevés cukorral és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
- Üdítő, pikáns ízű leves, gyorsan elkészül és olcsó. Melegen is, hidegen is nagyon jó.