Sváb káposzta

sváb káposzta

A sváb ételek nagyon finomak, nagyon ízesek, nagyon kívánatosak. A sváb káposzta sem kivétel ebben, a magyar székelykáposzta, és toros keveréke.

Talán így jellemezhető, de persze ezt direkt így készítik, tökéletes arányokkal, pont annyi a rizs benne, amit gond nélkül elvisel.

Se nem sűrű tőle, se nem kóricálnak benne a rizsszemek.

Nézzük a sváb káposzta hozzávalóit –

  • 1 kg sertés dagadó,
  • másfél kiló savanyú aprókáposzta
  • szép szál – nagyjából 30 dkg – füstölt kolbász (kóstoltál már sváb füstölt kolbászt? Ha nem – sajnálhatod, mert külön kategória…)
  • 30 dkg rizs
  • só ízlés szerint
  • őrölt bor szintén ízlés szerint
  • fűszerpaprika 1 evőkanállal
  • liszt 1 evőkanállal
  • néhány szem szemes bors
  • zsír a lábas kikenéséhez

Az étel készítésének módja –

Előveszünk egy nagyobb lábast, kiöblítjük, kitöröljük – majd bekenjük zsírral.

A lisztet és a fűszerpaprikát összekeverjük, majd behintjük vele a zsírral kikent edényt. Leszórjuk őrölt borssal, és a néhány szem borsot is most adjuk hozzá.

A káposztát kicsavarjuk – előtte nézzük meg, hogy nem túl savanyú-e. A levét ne dobjuk ki, rakjuk egy edénykébe.

Az edény aljára aprókáposztát teszünk, méghozzá jó lazán, szedjük szét a szálát.

A dagadót felvágjuk olyan apróra, mintha pörköltet készítenénk, s ezt rászórjuk a káposztára, legalábbis egy részét, mert a káposztát és húst rétegezzük.

Egy vékony réteg káposzta, rá a hús egy része, megint vékony réteg káposzta….. – egészen addig, míg el nem fogyott az összes. De lényeges, hogy legfelülre káposzta kerüljön.

Ekkor felöntjük vízzel, éppen ellepje, tetejére rakjuk a kolbászt szeletelve.

Felrakjuk a tűzre, és nagyjából 2 órán keresztül főzzük.

Közben a rizst a félrerakott káposztalébe áztatjuk, majd amikor már lényegében megfőtt az étel, csak rövid idő van hátra – a rizst leszűrjük, lecsepegtetjük, és az ételhez öntjük.

Nem egy csomóba, hanem kanalanként szétszórva. Főzzük még együtt fél órát, de ekkor már figyelni kell rá, hogy nehogy elfője a levét. Ha szükséges, akkor káposztalevet töltsünk utána.

Akkor lesz igazi sváb az étel, ha nem fog tocsogni a levében, de nem is fog folyadék hiány miatt leégni.

Nagyon tartalmas étel, laktató – régen nehéz fizikai munkát végeztek mellette.