
A sütőtök krémleves, sütőtökpüré leves igazi téli csemege, hisz az alapanyag ekkor áll rendelkezésre.
És milyen szerencse! Hisz megédesíti a téli, szomorkás időszakot – különlegesen finom ízével.
Nagyon jól megy hozzá a gomba, lehetőleg olyan fajták – amik még ősszel is teremnek. Vagy mondjuk – az állandóan kapható csiperke.
Készíthetjük nagydobosi sütőtökből, de akár kanadaiból – valójában lényegtelen milyet használunk, mindegyik fajta tökéletes erre a célra.
A sütőtök krémleves hozzávalói –
- 1 kg sütőtök
- 3 db átlagos sárgarépa
- 1 nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 kis darabka zeller
- egy kisebb vöröshagyma
- 1-2 közepes krumpli
- 1/2 kg csirkemáj
- bors
- só hozzá
- no meg zsiradék alá
A leves elkészítésének módja –
- Először is a sütőtök héját levágjuk, megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A zöldséget is megtisztítjuk, megmossuk, felvágjuk.
- Természetesen a burgonyát is. Ezeket egy lábasban felrakjuk főni annyi vízzel, hogy legalább kétujjnyira ellepje. Megsózzuk, rakhatunk rá egy kis borsot is – aztán jó puhára főzzük.
- Közben a csirkemájat elkészítjük hozzá.
- Megmossuk, lehártyázzuk, kisebb darabokra vágjuk, mert úgy jobban átveszi az ízeket, aztán hagymás zsíron megpirítjuk. Hagyma mehet alá viszonylag bőven, és a fűszerezés is lehet erőteljes.
- Ha a levesben lévő fűszerek már jó puhák, akkor áttörjük, vagy átturmixoljuk az egészet. Nem kell bele rántás, habarás. A végén kóstoljuk meg, elég sós-e.
- Tetejére pirított tökmagot rakhatunk – nagyon finom vele, Hozzá pedig falatozhatunk a pirított csirkemájból.
Fotó: Ligeti K.