Sütőtök krémleves recept

sütőtök krémleves

A sütőtök krémleves, sütőtökpüré leves igazi téli csemege, hisz az alapanyag ekkor áll rendelkezésre.

És milyen szerencse! Hisz megédesíti a téli, szomorkás időszakot – különlegesen finom ízével.

Nagyon jól megy hozzá a gomba, lehetőleg olyan fajták – amik még ősszel is teremnek. Vagy mondjuk – az állandóan kapható csiperke.

Készíthetjük nagydobosi sütőtökből, de akár kanadaiból – valójában lényegtelen milyet használunk, mindegyik fajta tökéletes erre a célra.

A sütőtök krémleves hozzávalói –

  • 1 kg sütőtök
  • 3 db átlagos sárgarépa
  • 1 nagyobb petrezselyemgyökér
  • 1 kis darabka zeller
  • egy kisebb vöröshagyma
  • 1-2 közepes krumpli
  • 1/2 kg csirkemáj
  • bors
  • só hozzá
  • no meg zsiradék alá

A leves elkészítésének módja –

  1. Először is a sütőtök héját levágjuk, megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A zöldséget is megtisztítjuk, megmossuk, felvágjuk.
  2. Természetesen a burgonyát is. Ezeket egy lábasban felrakjuk főni annyi vízzel, hogy legalább kétujjnyira ellepje. Megsózzuk, rakhatunk rá egy kis borsot is – aztán jó puhára főzzük.
  3. Közben a csirkemájat elkészítjük hozzá.
  4. Megmossuk, lehártyázzuk, kisebb darabokra vágjuk, mert úgy jobban átveszi az ízeket, aztán hagymás zsíron megpirítjuk. Hagyma mehet alá viszonylag bőven, és a fűszerezés is lehet erőteljes.
  5. Ha a levesben lévő fűszerek már jó puhák, akkor áttörjük, vagy átturmixoljuk az egészet. Nem kell bele rántás, habarás. A végén kóstoljuk meg, elég sós-e.
  6. Tetejére pirított tökmagot rakhatunk – nagyon finom vele, Hozzá pedig falatozhatunk a pirított csirkemájból.

Fotó: Ligeti K.