
Mi az, hogy a sütőtök kiválasztásának tudománya? Egyáltalán melyik fajta sütőtök a legjobb, melyik mellett döntsünk?
Mindenki mást kedvel, ebben nem lehet tanácsot adni.
Mindegyiknek van előnye, hátránya is. Van amelyik viszonylag gyorsan megsül, s olyan is, amire többet kell várni. És egyik-másik fajta nagy eséllyel jobb ízű is.
Manapság a piacokon már sokféle sütőtököt lehet venni.
Ha ott vásárolunk, és nem boltban, akkor termelőtől vegyük, nagyobb az esély, hogy akkor szedték le amikor kellett, hisz nem a tömegtermelésre mentek, hanem a minőségre.
Már jó ideje a piacokra olyan terményeket is kivisznek – nemcsak a sütőtökre jellemző – amit régen maximum az állatokkal etettek meg, most meg úgy vannak vele, ha megvetted, tudd rá. Ők nem láthatnak bele.
Pedig a termelő az tudja, hogy melyik a jó minőségű, és melyik a gyengébb, vagy akár a malacnak való, akár még ránézésre is..
De nem egy ördöngösség kiválasztani nekünk sem a jót. Ha nincs bátorságunk hozzá, akkor kérjük meg az árust, hogy mondja meg melyiket vegyük.
Ahhoz már tényleg kifejezett rosszindulat, vagy abszolút hozzá nem értés kell, hogy ne a jobbat adja neked.
Ha kanadai sütőtököt veszünk (hasonló a kinézete a mi lopótökünkhöz), akkor könnyű dolgunk van.
A héj színe elárulja, hogy beérett-e. Ha egyenlegesen élénk narancssárga, akkor biztosak lehetünk benne, hogy érett.
Ha vannak a héján még zöld foltok, az viszont éretlenségre utal. Persze a narancssárga szín sem biztosíték arra hogy tökéleteset veszünk, de lényegesen nagyobb az esély.
Ha ismerőstől vásárolunk itt is megkérdezhetjük, hogy megcsípte-e már a dér. Mert ha igen, akkor biztos, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb lesz az íze.
Ha nem kanadait vásárolsz, hanem hagyományosat, akkor a legjobb döntés a nagydobosi.
Persze nem ott termesztik, ott nemesítették ki.
Szürkéskék színéről ismerheted fel, és ha megérett, akkor matt, homályos lesz, nem fénylik a héja.
Ha nincs felszeletelve – amúgy sem jó ómen szeletelve venni (kés tisztaság, szállja a por, rászállnak a bacik…) akkor figyeld meg a szárát, lehetőleg minél szárazabb szárút vegyél.
Van még egy ismertetőjele – Az éretlen töknek puha a héja, könnyen belemegy a körmöd. Ha pedig érett, az már kemény. Erről könnyen felismerhető.
És pluszban még egy lehetőség, hogy megvizsgáljuk a tök minőségét, de ha ezt alkalmazzuk, akkor biztos hogy nem fognak jó szemmel nézni ránk az árusok.
Fogsz egy poharat, öntesz bele vizet. A tök belsejéből egy darabkát (csipetet) beleraksz. Ha feljön a víz felszínére akkor rossz, ha lesüllyed, akkor édes., és érett..
És jobb, ha tudod, hogy a nagy bevásárlóközpontokban már régen be van tárolva a tök, mikor Te még várod az első deres napot….
Azt tudod, hogy miért fontos, hogy a tököt megcsípje a dér? – Megmondom: Mert a benne lévő keményítő átalakul a hideg hatására cukorrá, ezért lesz édesebb. Ugyanaz a folyamat, mint amikor a krumpli megfagy. Ha ettél már fagyott krumplit, akkor tudod, hogy jóval édesebb, mint a jó minőség.
Fotó: Jakab R. Forrás: Magyar Kukta