2024-07-12

Sűrített tej házilag – két összetevővel

Sűrített tej

Sűrített tejjel isszák sokan a kávét, sűrített tejből lehet készíteni a legjobb karamellát, és még a házi fagylalt készítése is könnyebb vele. Azokról ne is beszéljünk, akik csak úgy, édességként fogyasztják.  Jó, persze nagyon édes, magas a kalóriatartalma, de néha azért csak jól jön…

Elkészítése nagyon egyszerű, és enyhén szólva nem kell hozzá sok minden.

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 30 dkg kristálycukor

A sűrített tej elkészítése:

Valójában a tej víztartalmának egy részét elpárologtatjuk, s mivel ott van benne a cukor az majd elvégzi a munkát, ahogy hűl be fog sűrűsödni.

Felrakjuk a tejet főni egy lehetőleg tejeslábasban. Előtte persze kiöblítjük vízzel az edényt, és mehet is bele a tej, nem szabad kitörölni.

Felrakjuk főni a tejet, de mielőtt forrni kezdene levesszük a hőfokot teljesen, és innentől kezdve csak tötyögni fog. Hagyjuk-hagyjuk-hagyjuk – azért néha nézzünk rá.

Nagyjából háromnegyed óra múlva fog  felére összefőni, ha nem teszünk bele addig cukrot, és valóban takarékon főzzük, akkor nem fog lesülni. 

Ekkor rakjuk bele a cukrot, lazán keverjük meg egyszer-kétszer, ne rakódjon le az aljára, mert akkor leéghet.

Ha felolvadt a cukor, akkor még vagy 10 percig főzzük de ugyanúgy, teljesen takarékon, és figyeljük hogy nincs-e gond az aljával, óvatosan meg-megkeverjük.

Utána elzárjuk, majd ha kihűlt, akkor olyan – nyilván tiszta – üvegbe zárjuk, ami jól zárható. Végleges sűrűségét a hűtőben nyeri el.

Hűtőben tároljuk, sokáig eláll, de úgyis elfogy. 

Fotó