2024-07-12

Sült oldalas – nagymama módra

sült oldalas

A sült oldalas kifejezetten a zsírosabbjából jó. Sokan leszedik, leszedetik róla a kövérebb részeket, pedig a parázs húsból nem lesz finom csemege. Ha valaki fogyókúrázni akar, akkor ne egyen oldalast…

Ha jól készítjük, piros is, ropogós is ahol kell, de mellette omlós, és fergeteges ízű lesz a pecsenye. Amúgy így fűszerezve a malachús is megsüthető. 

Hozzávalók: 

  •  2 kg oldalas, 
  •  1 fej fokhagyma, 
  •  1 szép vöröshagyma, 
  •  só, egy evőkanálnyi biztosan, ez alatta van a normál sómennyiségnek, hogy alkalmazkodjunk a trendekhez, ha valaki mégis sósabban enné, akkor hozzárakja (normál sózás: 1 kg színhús, 2 dkg só)
  •  1 teáskanál őrölt kömény, 
  •  1 teáskanál őrölt feketebors, 
  •  3 evőkanál sertészsír 

A sült oldalas elkészítése:

Feldaraboljuk az oldalast,ha van vastag hártya, akkor azt leszedjük, a legkiadósabb, ha két bordánként vágjuk el, így a külseje finom ropogós, szalonnás lesz, a belseje pedig omlós, szaftos. 


A sót feloldjuk vízben, és egy éjszakára benne hagyjuk az oldalast, hogy ázzon. 


Másnap felvágjuk a vöröshagymát, a fokhagymát meg apróra, be is dörzsölhetjük az oldalas darabkákat a hagymákkal, hogy még ízesebbek legyenek, borssal, köménymaggal is megszórjuk, ezt is egy kicsit beledörzsölhetjük zsír segítségével, és egy árnyalatnyi sót is adhatunk hozzá, de tényleg csak keveset. 


A tepsit kizsírozzuk, az oldalasokat szépen belerakjuk, a maradék zsírt felolvasztva rájuk locsoljuk. Öntünk alá 1-1,5 dl vizet, többet nem, és fóliával letakarjuk. 


Forró sütőben legalább egy órán keresztül csak pároljuk, majd levesszük a fóliát, ha van rajta hagymadarab, akkor azt lehúzzuk a húsról, mert a túlsült fokhagymának nem igazán jó íze van, és mindkét oldalát megpirítjuk. 


Közben persze néha locsolgatjuk. A végeredmény egy gyönyörű piros, omlós finomság lesz.