Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Sült csirkemáj variációk

A sült csirkemáj csak egy elkészítési módja ennek a szárnyasbelsőségnek. Rendkívül sokoldalú, és ha jól fűszerezzük – rendkívül finom.

Legtöbben rántva készítik, no meg talán resztelve. Ezen kívül a csirkepaprikásba, pörköltbe rakják még bele – esetleg a gyerkőcnek jó lesz felkiáltással. Pedig rendkívül sokféle módon készíthető el, pusztán egy-két példát hozunk most fel.

Sült csirkemáj – sült hagymával

Hozzávalók

1/2 kiló csirkemáj,

olaj,

2 nagy fej vöröshagyma,

1 db tojás,

1 evőkanál liszt,

2 evőkanál zsemlemorzsa,

1 teáskanál só,

1 mokkáskanál majoránna

jöhet bele rendesen bors is, a máj nagyon hálás lesz érte

A csirkemájat sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, felhevített olajban hirtelen megsütjük. Sütés közben majoránnával ízesítjük. Ezzel egyidejűleg a meghámozott vöröshagymát vastag karikákra vágjuk, sózzuk, lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és másik serpenyőben forrósított olajban megsütjük. Körítésként a májhoz tálaljuk.


Csirkemáj gombával

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj,

10 dkg vöröshagyma,

1 teáskanál só,

1 mokkáskanál bors,

15 dkg gomba,

1 evőkanál liszt,

néhány szál petrezselyemzöld,

10 dkg vaj vagy zsír.

A finomra vágott vöröshagymát vajban aranyszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Ehhez keverjük az apró kockákra vágott csirkemájat, majd a főzési idő feléig lefedve, 10—15 perc alatt puhára pároljuk. Zsírjára visszapirítjuk, megszórjuk 1 evőkanál liszttel, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, néhány percig forraljuk, és azonnal tálaljuk.


Sült csirkemáj csőben

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj,

15 dkg vaj,

5 dkg liszt,

2 dl tej,

5 dkg reszelt sajt,

2 teáskanál só,

csipetnyi szerecsendió,

1 mokkáskanál majoránna,

2 db tojássárgája


A csirkemájat lisztben megforgatjuk, a vaj felében megsütjük. Sütés köziben majoránnával ízesítjük. Tűzálló edénybe tesszük és leöntjük gratinmártással.

Mártás elkészítése: a vaj másik feléből világos rántást készítünk, felöntjük forró tejjel, simára keverjük. Megsózzuk, szerecsendióval ízesítjük, azután a tűzről levéve kissé lehűtjük. Majd egyenként hozzákeverjük a 2 tojás nyers sárgáját, a mártással a májat leöntjük, megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben vagy grillben 10—15 perc alatt megsütjük.


Pirított sertésmáj

Hozzávalók:

50 dkg sertésmáj,

15 dkg vöröshagyma,

2 db zöldpaprika,

2 db paradicsom,

1 teáskanál csemegepaprika,

1 mokkáskanál majoránna,

2 evőkanál zsír,

só 2 kávéskanálnyi.

Egy evőkanál felhevített zsírban szeletekre vágott vöröshagymát pirítunk. Hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, megsózzuk, majd fedő alatt néhány percig dinszteljük. Ezt követően megszórjuk paprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, 10—15 percig pároljuk, majd félretesszük. A vékony csíkokra szeletelt májat külön edényben kevés felhevített zsíron hirtelen megsütjük, sütés közben majoránnával ízesítjük, ízlés szerint sózzuk. Közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a már elkészített lecsóval és sós vízben főtt burgonyával forrón tálaljuk.

Ha tetszett a sült csirkemáj variációk, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük