
A sült csirkemáj csak egy elkészítési módja ennek a szárnyasbelsőségnek. Rendkívül sokoldalú, és ha jól fűszerezzük – rendkívül finom.
Legtöbben rántva készítik, no meg talán resztelve. Ezen kívül a csirkepaprikásba, pörköltbe rakják még bele – esetleg a gyerkőcnek jó lesz felkiáltással.
Pedig rendkívül sokféle módon készíthető el, pusztán egy-két példát hozunk most fel.
Sült csirkemáj – sült hagymával
Hozzávalók
- 1/2 kiló csirkemáj,
- olaj,
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- 1 db tojás,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál zsemlemorzsa,
- 1 teáskanál só,
- 1 mokkáskanál majoránna
jöhet bele rendesen bors is, a máj nagyon hálás lesz érte
A csirkemájat sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, felhevített olajban hirtelen megsütjük. Sütés közben majoránnával ízesítjük.
Ezzel egyidejűleg a meghámozott vöröshagymát vastag karikákra vágjuk, sózzuk, lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és másik serpenyőben forrósított olajban megsütjük. Körítésként a májhoz tálaljuk.
Csirkemáj gombával
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 1 teáskanál só,
- 1 mokkáskanál bors,
- 15 dkg gomba,
- 1 evőkanál liszt,
- néhány szál petrezselyemzöld,
- 10 dkg vaj vagy zsír.
- A finomra vágott vöröshagymát vajban aranyszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel.
- Ehhez keverjük az apró kockákra vágott csirkemájat, majd a főzési idő feléig lefedve, 10—15 perc alatt puhára pároljuk. Zsírjára visszapirítjuk, megszórjuk 1 evőkanál liszttel, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, néhány percig forraljuk, és azonnal tálaljuk.
Sült csirkemáj csőben
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj,
- 15 dkg vaj,
- 5 dkg liszt,
- 2 dl tej,
- 5 dkg reszelt sajt,
- 2 teáskanál só,
- csipetnyi szerecsendió,
- 1 mokkáskanál majoránna,
- 2 db tojássárgája
- A csirkemájat lisztben megforgatjuk, a vaj felében megsütjük. Sütés köziben majoránnával ízesítjük. Tűzálló edénybe tesszük és leöntjük gratinmártással.
- Mártás elkészítése: a vaj másik feléből világos rántást készítünk, felöntjük forró tejjel, simára keverjük. Megsózzuk, szerecsendióval ízesítjük, azután a tűzről levéve kissé lehűtjük. Majd egyenként hozzákeverjük a 2 tojás nyers sárgáját, a mártással a májat leöntjük, megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben vagy grillben 10—15 perc alatt megsütjük.
Pirított sertésmáj
Hozzávalók:
- 50 dkg sertésmáj,
- 15 dkg vöröshagyma,
- 2 db zöldpaprika,
- 2 db paradicsom,
- 1 teáskanál csemegepaprika,
- 1 mokkáskanál majoránna,
- 2 evőkanál zsír,
- só 2 kávéskanálnyi.
- Egy evőkanál felhevített zsírban szeletekre vágott vöröshagymát pirítunk. Hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, megsózzuk, majd fedő alatt néhány percig dinszteljük. Ezt követően megszórjuk paprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, 10—15 percig pároljuk, majd félretesszük.
- A vékony csíkokra szeletelt májat külön edényben kevés felhevített zsíron hirtelen megsütjük, sütés közben majoránnával ízesítjük, ízlés szerint sózzuk.
- Közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a már elkészített lecsóval és sós vízben főtt burgonyával forrón tálaljuk.