Sült csirkemáj variációk

Csirkemáj variációk

A sült csirkemáj csak egy elkészítési módja ennek a szárnyasbelsőségnek. Rendkívül sokoldalú, és ha jól fűszerezzük – rendkívül finom.

Legtöbben rántva készítik, no meg talán resztelve. Ezen kívül a csirkepaprikásba, pörköltbe rakják még bele – esetleg a gyerkőcnek jó lesz felkiáltással.

Pedig rendkívül sokféle módon készíthető el, pusztán egy-két példát hozunk most fel.

Sült csirkemáj – sült hagymával

Hozzávalók

  • 1/2 kiló csirkemáj,
  • olaj,
  • 2 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 db tojás,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa,
  • 1 teáskanál só,
  • 1 mokkáskanál majoránna

jöhet bele rendesen bors is, a máj nagyon hálás lesz érte

A csirkemájat sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, felhevített olajban hirtelen megsütjük. Sütés közben majoránnával ízesítjük.

Ezzel egyidejűleg a meghámozott vöröshagymát vastag karikákra vágjuk, sózzuk, lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és másik serpenyőben forrósított olajban megsütjük. Körítésként a májhoz tálaljuk.


Csirkemáj gombával

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj,
  • 10 dkg vöröshagyma,
  • 1 teáskanál só,
  • 1 mokkáskanál bors,
  • 15 dkg gomba,
  • 1 evőkanál liszt,
  • néhány szál petrezselyemzöld,
  • 10 dkg vaj vagy zsír.
  1. A finomra vágott vöröshagymát vajban aranyszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel.
  2. Ehhez keverjük az apró kockákra vágott csirkemájat, majd a főzési idő feléig lefedve, 10—15 perc alatt puhára pároljuk. Zsírjára visszapirítjuk, megszórjuk 1 evőkanál liszttel, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, néhány percig forraljuk, és azonnal tálaljuk.


Sült csirkemáj csőben

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj,
  • 15 dkg vaj,
  • 5 dkg liszt,
  • 2 dl tej,
  • 5 dkg reszelt sajt,
  • 2 teáskanál só,
  • csipetnyi szerecsendió,
  • 1 mokkáskanál majoránna,
  • 2 db tojássárgája
  1. A csirkemájat lisztben megforgatjuk, a vaj felében megsütjük. Sütés köziben majoránnával ízesítjük. Tűzálló edénybe tesszük és leöntjük gratinmártással.
  2. Mártás elkészítése: a vaj másik feléből világos rántást készítünk, felöntjük forró tejjel, simára keverjük. Megsózzuk, szerecsendióval ízesítjük, azután a tűzről levéve kissé lehűtjük. Majd egyenként hozzákeverjük a 2 tojás nyers sárgáját, a mártással a májat leöntjük, megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben vagy grillben 10—15 perc alatt megsütjük.


Pirított sertésmáj

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertésmáj,
  • 15 dkg vöröshagyma,
  • 2 db zöldpaprika,
  • 2 db paradicsom,
  • 1 teáskanál csemegepaprika,
  • 1 mokkáskanál majoránna,
  • 2 evőkanál zsír,
  • só 2 kávéskanálnyi.
  1. Egy evőkanál felhevített zsírban szeletekre vágott vöröshagymát pirítunk. Hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, megsózzuk, majd fedő alatt néhány percig dinszteljük. Ezt követően megszórjuk paprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, 10—15 percig pároljuk, majd félretesszük.
  2. A vékony csíkokra szeletelt májat külön edényben kevés felhevített zsíron hirtelen megsütjük, sütés közben majoránnával ízesítjük, ízlés szerint sózzuk.
  3. Közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a már elkészített lecsóval és sós vízben főtt burgonyával forrón tálaljuk.