Sült csirkemáj variációk
A sült csirkemáj csak egy elkészítési módja ennek a szárnyasbelsőségnek. Rendkívül sokoldalú, és ha jól fűszerezzük – rendkívül finom.
Legtöbben rántva készítik, no meg talán resztelve. Ezen kívül a csirkepaprikásba, pörköltbe rakják még bele – esetleg a gyerkőcnek jó lesz felkiáltással. Pedig rendkívül sokféle módon készíthető el, pusztán egy-két példát hozunk most fel.
Sült csirkemáj – sült hagymával
Hozzávalók
1/2 kiló csirkemáj,
olaj,
2 nagy fej vöröshagyma,
1 db tojás,
1 evőkanál liszt,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál majoránna
jöhet bele rendesen bors is, a máj nagyon hálás lesz érte
A csirkemájat sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, felhevített olajban hirtelen megsütjük. Sütés közben majoránnával ízesítjük. Ezzel egyidejűleg a meghámozott vöröshagymát vastag karikákra vágjuk, sózzuk, lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és másik serpenyőben forrósított olajban megsütjük. Körítésként a májhoz tálaljuk.
Csirkemáj gombával
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj,
10 dkg vöröshagyma,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál bors,
15 dkg gomba,
1 evőkanál liszt,
néhány szál petrezselyemzöld,
10 dkg vaj vagy zsír.
A finomra vágott vöröshagymát vajban aranyszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Ehhez keverjük az apró kockákra vágott csirkemájat, majd a főzési idő feléig lefedve, 10—15 perc alatt puhára pároljuk. Zsírjára visszapirítjuk, megszórjuk 1 evőkanál liszttel, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, néhány percig forraljuk, és azonnal tálaljuk.
Sült csirkemáj csőben
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj,
15 dkg vaj,
5 dkg liszt,
2 dl tej,
5 dkg reszelt sajt,
2 teáskanál só,
csipetnyi szerecsendió,
1 mokkáskanál majoránna,
2 db tojássárgája
A csirkemájat lisztben megforgatjuk, a vaj felében megsütjük. Sütés köziben majoránnával ízesítjük. Tűzálló edénybe tesszük és leöntjük gratinmártással.
Mártás elkészítése: a vaj másik feléből világos rántást készítünk, felöntjük forró tejjel, simára keverjük. Megsózzuk, szerecsendióval ízesítjük, azután a tűzről levéve kissé lehűtjük. Majd egyenként hozzákeverjük a 2 tojás nyers sárgáját, a mártással a májat leöntjük, megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben vagy grillben 10—15 perc alatt megsütjük.
Pirított sertésmáj
Hozzávalók:
50 dkg sertésmáj,
15 dkg vöröshagyma,
2 db zöldpaprika,
2 db paradicsom,
1 teáskanál csemegepaprika,
1 mokkáskanál majoránna,
2 evőkanál zsír,
só 2 kávéskanálnyi.
Egy evőkanál felhevített zsírban szeletekre vágott vöröshagymát pirítunk. Hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, megsózzuk, majd fedő alatt néhány percig dinszteljük. Ezt követően megszórjuk paprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, 10—15 percig pároljuk, majd félretesszük. A vékony csíkokra szeletelt májat külön edényben kevés felhevített zsíron hirtelen megsütjük, sütés közben majoránnával ízesítjük, ízlés szerint sózzuk. Közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a már elkészített lecsóval és sós vízben főtt burgonyával forrón tálaljuk.
Ha tetszett a sült csirkemáj variációk, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!