2024-02-23

Suhantott leves – a szegények étele

Suhantott tészta

Állítólag a sercegő zsiradékról kapta a nevét, nekem jobbam logikus az, hogy a beleszórt, suhantott tésztáról. Ennek az a lényege, hogy a házban alapból meglévő dolgokból főzzön az ember levest. 


Van, aki krumplival ajánlja, akkor már inkább tarhonyalevesnek nevezném, van, aki krumpli gombóccal, ilyesmivel meg régen nem igazán bíbelődtek. 

Hozzávalók: 

  • 1 kanálnyi zsiradék
  • 1 kis fej hagyma apróra vágva,
  • mokkáskanálnyi paprika
  • só,
  • pici őrölt bors
  • 5-7 dkg reszelt tészta
  • 1 liter víz

A suhantott leves elkészítése:

A zsiradékot felrakjuk melegedni egy fazékba, beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymát. Ha már szépen megpirult, a kifehéredéstől egy picurkát több – rárakjuk a paprikát, borsot, gyorsan elkeverjük és már fel is öntjük a vízzel.

A legjobb módi erre az, hogy amikor a paprikát bele akarjuk szórni lehúzzuk a leves alapját, így nem érhet baleset, nem fog megégni a paprika a zsiradékban. 


Felöntöttük az egészet vízzel, benne van az ízlés szerinti só és bors, felforraljuk. Amint forr – beledobjuk a reszelt tésztát.


Ha megfőtt a tészta – elkészült.  Ahhoz képest hogy tényleg csak pár alapanyagból van, mégis kellemes eledel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*