Stíriai metélt

Stíriai metélt

A stíriai metélt alapjában véve egy nagyon egyszerű sült-főtt tésztafélének látszik. Ellenben van benne egy kis csavar.

Bár sokan készítik sima, tojásos házilaskából, valójában ez esetben a laskatésztát nem sima lisztből, hanem túróval együtt gyúrjuk.

Tehát nem túróval keverjük össze a kifőtt tésztát, hanem az már benne van. A keveréket tojás, vaj, cukor dúsítja. És persze a tojásfehérje hab.

Bár nyilván mindkét módszerrel finom végeredményre számíthatunk, az eredeti elkészítése mégis a túrós laskával készült.

A stíriai metélt hozzávalói –

  • 50 dkg tehéntúró,
  • 20 dkg liszt
  • 4 tojás,
  • só,
  • 8 dkg vaj, vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília kikaparva, vagy 1 vaníliáscukor
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy fél vaníliarúd kikaparva a tészta kifőzéséhez az öntethez, amibe beleforgatjuk
  • 2 liter tej a tészta kifőzéséhez
  • 2 dl tejföl,
  • 3 dkg búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • a tepsi kikenéséhez: vaj
  • zsemlemorzsa

A tészta elkészítésének módja –

  1. A túrót áttörjük, és a liszttel meg 2 tojással – picit megsózva összegyúrjuk. Ha kicsivel több lisztet teszünk hozzá, akkor könnyebb lesz nyújtani.
  2. Legalább centisre sodorjuk ki, ha tudjuk akár jobban, gusztusosabb lesz a végeredmény.
  3. Úgy vágjuk fel, mint a laskatésztát, olyan vastagságra, hossza pedig nagyjából 4-5 centis legyen.
  4. Ezután felrakunk forrni tejet, melyet mikor már forrni kezd vaníliával ízesítünk. Ebbe dobjuk bele a tésztát, megkavarjuk, és megfőzzük. Utána leszűrjük.
  5. A tejet ne dobjuk ki, mert nagyon jó tejleves készíthető belőle.
  6. Lecsöpögtetjük a tésztát és lerakjuk hűlni.
  7. Közben a vajat, vagy margarint egy tálban a cukorral és a vaníliával, vagy cukorral habosra keverjük, azután a maradék 2 tojássárgáját is beledolgozzuk.
  8. A tejfölt meg a búzadarát hozzáadjuk, a főtt túrómetéltet belekeverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük . A tojások fehérjét felverjük habnak, s azt is beleforgatjuk a tésztába.
  9. Egy tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk és morzsával megszórjuk. Sütőbe tolva, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (160 – 180 fokon) megsütjük.