
A stíriai metélt alapjában véve egy nagyon egyszerű sült-főtt tésztafélének látszik. Ellenben van benne egy kis csavar.
Bár sokan készítik sima, tojásos házilaskából, valójában ez esetben a laskatésztát nem sima lisztből, hanem túróval együtt gyúrjuk.
Tehát nem túróval keverjük össze a kifőtt tésztát, hanem az már benne van. A keveréket tojás, vaj, cukor dúsítja. És persze a tojásfehérje hab.
Bár nyilván mindkét módszerrel finom végeredményre számíthatunk, az eredeti elkészítése mégis a túrós laskával készült.
A stíriai metélt hozzávalói –
- 50 dkg tehéntúró,
- 20 dkg liszt
- 4 tojás,
- só,
- 8 dkg vaj, vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 1/2 rúd vanília kikaparva, vagy 1 vaníliáscukor
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy fél vaníliarúd kikaparva a tészta kifőzéséhez az öntethez, amibe beleforgatjuk
- 2 liter tej a tészta kifőzéséhez
- 2 dl tejföl,
- 3 dkg búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- a tepsi kikenéséhez: vaj
- zsemlemorzsa
A tészta elkészítésének módja –
- A túrót áttörjük, és a liszttel meg 2 tojással – picit megsózva összegyúrjuk. Ha kicsivel több lisztet teszünk hozzá, akkor könnyebb lesz nyújtani.
- Legalább centisre sodorjuk ki, ha tudjuk akár jobban, gusztusosabb lesz a végeredmény.
- Úgy vágjuk fel, mint a laskatésztát, olyan vastagságra, hossza pedig nagyjából 4-5 centis legyen.
- Ezután felrakunk forrni tejet, melyet mikor már forrni kezd vaníliával ízesítünk. Ebbe dobjuk bele a tésztát, megkavarjuk, és megfőzzük. Utána leszűrjük.
- A tejet ne dobjuk ki, mert nagyon jó tejleves készíthető belőle.
- Lecsöpögtetjük a tésztát és lerakjuk hűlni.
- Közben a vajat, vagy margarint egy tálban a cukorral és a vaníliával, vagy cukorral habosra keverjük, azután a maradék 2 tojássárgáját is beledolgozzuk.
- A tejfölt meg a búzadarát hozzáadjuk, a főtt túrómetéltet belekeverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük . A tojások fehérjét felverjük habnak, s azt is beleforgatjuk a tésztába.
- Egy tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk és morzsával megszórjuk. Sütőbe tolva, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (160 – 180 fokon) megsütjük.