
A sváb konyha a magyar szájnak is kifejezetten ízletes, a húsos ételek, vagy tésztafélék igazi kedvenceink. A spätzle sajtos-tepertős-hagymás nokedli.
Márpedig a nokedli a magyarok egyik kedvenc körete, az egyik legfontosabb magyar ételt, a pörköltet tiszteljük meg általában vele.
Persze tudni kell, hogy nem magyar kitaláció – mi is csak átvettük – ám készítésének egyszerűsége, és a tökéletes végeredmény miatt igazából nem nagyon van vetélytársa a konyhában.
A főtt tészták valahogy nem helyettesítik.
Ez a galuska étel rendkívül egyszerű, és egyben nagyszerű is. Hisz ott a nokedli, a szalonnából készült tepertő, a hagyma, no meg a sajt….
Egy fantasztikus csapat. Ennél jobb párosítás nemigen lehet. . Érdemes egyszer kipróbálni, biztos, hogy megtelik vele a pocak…
Spätzle hozzávalói –
- 1/2 kg liszt
- 3-4 tojás
- kicsi víz
- 1 kg hagyma
- 5 dkg margarin, vagy olaj,
- 20 dkg Ementáli, vagy Pannónia sajt,
- 20 dkg juhsajt
- 15-20 dkg füstölt szalonna, lehet húsos is
Elkészítésének módja –
- A lisztből, tojásból és vízből pici sóval nokedlit készítünk, amit aztán forró vízben kifőzünk. Ha megfőtt leszűrjük, leöblítjük.
- Míg fő a nokedli, addig 1 kg hagymát megtisztítunk és karikára vágunk, olajban, vagy margarinban megpirítjuk.
- Nem pároljuk, hanem pirítjuk, tehát legyen egy kis színe. (Ettem olyan rakott krumplit, amiben egy szem kolbász nem volt.
- Csak tojásból, krumpliból, tejfölből, és rengeteg ropogósra pirított hagymából állt, tejfölből – no meg fűszerekből állt – ez is a sváb konyha remeke volt – Isteni…..
- A sajtokat lereszeljük. A füstölt szalonnát felkockázzuk, kisütjük. A kisült szalonnazsírral kikenjük a tepsit, vagy más tűzálló tálat, amiben sütni akarjuk.
- Belerakjuk, simítjuk a fele nokedlit, megsózzuk, akár borsozhatjuk is, a pirított hagyma felét is rárakjuk, majd megszórjuk a sajtok felével.
- Aztán jöhet a másik fele a nokedlinek, és rászórjuk a hagyma másik felét is. Erre kerül a maradék sajt.
- Előmelegített sütőben sütjük közepes hőfokon, tehát nagyjából 180 fokon addig, amíg a sajt aranybarna nem lesz.
A végén még a kisült szalonnadarabokat is rászórjuk.
Egy könnyű levessel tartalmas, és nagyon ízletes főétel lehet.
Fotó: Pixabay