2024-05-27

Spätzle  – a sváb nokedli

spatzle

A sváb konyha a magyar szájnak is kifejezetten ízletes, a húsos ételek, vagy tésztafélék igazi kedvenceink. A spätzle  sajtos-tepertős-hagymás nokedli.

Márpedig a nokedli a magyarok egyik kedvenc körete, az egyik legfontosabb magyar ételt, a pörköltet tiszteljük meg általában vele.

Persze tudni kell, hogy nem magyar kitaláció – mi is csak átvettük – ám készítésének egyszerűsége, és a tökéletes végeredmény miatt igazából nem nagyon van vetélytársa a konyhában.

A főtt tészták valahogy nem helyettesítik.

Ez a galuska étel rendkívül egyszerű, és egyben nagyszerű is. Hisz ott a nokedli, a szalonnából készült tepertő, a hagyma, no meg a sajt….

Egy fantasztikus csapat. Ennél jobb párosítás nemigen lehet. . Érdemes egyszer kipróbálni, biztos, hogy megtelik vele a pocak…

Spätzle  hozzávalói –

 • 1/2 kg liszt
 • 3-4 tojás
 • kicsi víz
 • 1 kg hagyma
 • 5 dkg margarin, vagy olaj,
 • 20 dkg Ementáli, vagy Pannónia sajt,
 • 20 dkg juhsajt
 • 15-20 dkg füstölt szalonna, lehet húsos is

Elkészítésének módja –

 1. A lisztből, tojásból és vízből pici sóval nokedlit készítünk, amit aztán forró vízben kifőzünk. Ha megfőtt leszűrjük, leöblítjük.
 2. Míg fő a nokedli, addig 1 kg hagymát megtisztítunk és karikára vágunk, olajban, vagy margarinban megpirítjuk.
 3. Nem pároljuk, hanem pirítjuk, tehát legyen egy kis színe. (Ettem olyan rakott krumplit, amiben egy szem kolbász nem volt.
 4. Csak tojásból, krumpliból, tejfölből, és rengeteg ropogósra pirított hagymából állt, tejfölből – no meg fűszerekből állt – ez is a sváb konyha remeke volt – Isteni…..
 5. A sajtokat lereszeljük. A füstölt szalonnát felkockázzuk, kisütjük. A kisült szalonnazsírral kikenjük a tepsit, vagy más tűzálló tálat, amiben sütni akarjuk.
 6. Belerakjuk, simítjuk a fele nokedlit, megsózzuk, akár borsozhatjuk is, a pirított hagyma felét is rárakjuk, majd megszórjuk a sajtok felével.
 7. Aztán jöhet a másik fele a nokedlinek, és rászórjuk a hagyma másik felét is. Erre kerül a maradék sajt.
 8. Előmelegített sütőben sütjük közepes hőfokon, tehát nagyjából 180 fokon addig, amíg a sajt aranybarna nem lesz.
  A végén még a kisült szalonnadarabokat is rászórjuk.
 9. Egy könnyű levessel tartalmas, és nagyon ízletes főétel lehet.

Fotó: Pixabay