Spárgakrémleves recept

spárgakrémleves

A spárgakrémleves sokunknak kicsit misztikusan hangzik. Mai napig sokan vannak az országban, akik életükben nem fogyasztottak spárgát – ami persze nem a növény hibája, hanem inkább az áráé. No és – mivel sok helyütt nem volt mindennapi étel, valahogy nem is került be a köztudatba.

Nagyon finom, jellegzetes íze pedig változatosságot hozna a konyhába. Úgyhogy ha megtehetjük – néha iktassuk be a menübe.

A spárgakrémleves hozzávalói –

  • 1 csomag spárga
  • mokkáskanálnyi só
  • 1 kanál vaj
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1,5 dl tej
  • a spárga főzőleve – de csak annyi vízben főzzük, ami ellepi
  • húsleves egy pohárral – vagy egy pohár víz, fél leveskocka
  • 1 dl tejszín
  • 2 átlagos tojásnak a sárgája

A leves elkészítésének módja –

  1. A spárgát éles késsel vagy spárgahámozó késsel lehámozzuk, és óvatosan megsózott vízben nagyjából megfőzzük.
  2. Közben világos rántást készítünk. Csak a liszt nyers színe menjen el, nem különösebben kell színt kapnia, hisz azt szeretnénk, hogy a spárga csodálatos, friss íze érvényesüljön.
  3. Ha elkészítettük a rántásunkat, akkor felforrósított tejjel öntjük fel, és ekkor adjuk hozzá a húslevest, vagy a pohárnyi vízben feloldott leveskockát.
  4. A spárgák fejét nagyjából 4-5 cm-nyi szélességgel levágjuk, aztán külön vízben – kevésben teljesen puhára főzzük. A hosszabb részt a levesbe rakjuk, picit megsózzuk, megfőzzük, majd mixeljük. Ha nincs mixer, akkor egy szitán, vagy szűrőn áttörjük.
  5. Ezután a levest ismét felforraljuk. Ha már nagyjából jó, akkor a spárgafejeket is belerakjuk a pici főzővízzel egyetemben, majd lehúzzuk az egészet a hőforrásról.
  6. A tejszínhez hozzákeverünk két tojássárgát, és a forró levesbe kavarjuk. További főzésre nincs szükség, ugyanis attól csak kicsapódna a fehérje. Eljött immár a tálalás ideje.

Pixabay