
A spárgakrémleves sokunknak kicsit misztikusan hangzik. Mai napig sokan vannak az országban, akik életükben nem fogyasztottak spárgát – ami persze nem a növény hibája, hanem inkább az áráé. No és – mivel sok helyütt nem volt mindennapi étel, valahogy nem is került be a köztudatba.
Nagyon finom, jellegzetes íze pedig változatosságot hozna a konyhába. Úgyhogy ha megtehetjük – néha iktassuk be a menübe.
A spárgakrémleves hozzávalói –
- 1 csomag spárga
- mokkáskanálnyi só
- 1 kanál vaj
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1,5 dl tej
- a spárga főzőleve – de csak annyi vízben főzzük, ami ellepi
- húsleves egy pohárral – vagy egy pohár víz, fél leveskocka
- 1 dl tejszín
- 2 átlagos tojásnak a sárgája
A leves elkészítésének módja –
- A spárgát éles késsel vagy spárgahámozó késsel lehámozzuk, és óvatosan megsózott vízben nagyjából megfőzzük.
- Közben világos rántást készítünk. Csak a liszt nyers színe menjen el, nem különösebben kell színt kapnia, hisz azt szeretnénk, hogy a spárga csodálatos, friss íze érvényesüljön.
- Ha elkészítettük a rántásunkat, akkor felforrósított tejjel öntjük fel, és ekkor adjuk hozzá a húslevest, vagy a pohárnyi vízben feloldott leveskockát.
- A spárgák fejét nagyjából 4-5 cm-nyi szélességgel levágjuk, aztán külön vízben – kevésben teljesen puhára főzzük. A hosszabb részt a levesbe rakjuk, picit megsózzuk, megfőzzük, majd mixeljük. Ha nincs mixer, akkor egy szitán, vagy szűrőn áttörjük.
- Ezután a levest ismét felforraljuk. Ha már nagyjából jó, akkor a spárgafejeket is belerakjuk a pici főzővízzel egyetemben, majd lehúzzuk az egészet a hőforrásról.
- A tejszínhez hozzákeverünk két tojássárgát, és a forró levesbe kavarjuk. További főzésre nincs szükség, ugyanis attól csak kicsapódna a fehérje. Eljött immár a tálalás ideje.