Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Sóskúti levetlen

A sóskúti levetlen nevét hallva esélyesen feldereng előttünk egy olyan ételféle, ami teljesen elfőtte a nevét. S jól találgatunk, mert bizony erről van szó.

Hasonló a hajdúsági slambuchoz, csak hát kevesebb benne a krumpli, s talán a 32x dobálás, forgatás marad ki a receptből, ám ezt az ételt is lepirítják kicsit. No és ebbe raknak zöldpaprikát is, ami ízét rendesen „megbolondítja”.

A sóskúti levetlen hozzávalói a következők –

1/2 kg lebbencstészta,

20 dkg füstölt szalonna (lehet húsos is),

2 db kisebb krumpli,

3 db zöldpaprika,

1 evőkanál só,

víz – ami szükséges.

Az étel elkészítésének módja –

A szalonna bőrét levágjuk, magát a szalonnát felszeleteljük, csíkozzuk, majd kockákra vágjuk.

Négyliteres bográcsban kevés zsiradékon megsütjük az apróra vágott szalonnát, majd a pörcöt kiszedjük.

A zsiradékban a fele tésztát megpirítjuk pirosra. (Lehet hozzáönteni több zsírt, így a tészta hólyagosabb lesz, de ha megsült, öntsük le róla, ne tocsogjon rajta.)

Ezután beleszeleteljük a vékonyra vágott krumplit, beledaraboljuk a paprikát, azt is hozzáadjuk.

Megkeverjük, és ha összesült, akkor mehet bele a tészta másik fele, és a só.

Felöntjük egy-másfél liter vízzel (a tészta vastagságától függően)s fedő alatt, nem túl nagy lángon puhára főzzük. Ezután egy kicsit le is piríthatjuk, mert még finomabb lesz.

A kavarással vigyázzunk, ne törjön nagyon a tészta. A végén a sült szalonnát hozzákeverjük.

Ha tetszett a sóskúti levetlen recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük