Sóskúti levetlen
A sóskúti levetlen nevét hallva esélyesen feldereng előttünk egy olyan ételféle, ami teljesen elfőtte a nevét. S jól találgatunk, mert bizony erről van szó.
Hasonló a hajdúsági slambuchoz, csak hát kevesebb benne a krumpli, s talán a 32x dobálás, forgatás marad ki a receptből, ám ezt az ételt is lepirítják kicsit. No és ebbe raknak zöldpaprikát is, ami ízét rendesen „megbolondítja”.
A sóskúti levetlen hozzávalói a következők –
1/2 kg lebbencstészta,
20 dkg füstölt szalonna (lehet húsos is),
2 db kisebb krumpli,
3 db zöldpaprika,
1 evőkanál só,
víz – ami szükséges.
Az étel elkészítésének módja –
A szalonna bőrét levágjuk, magát a szalonnát felszeleteljük, csíkozzuk, majd kockákra vágjuk.
Négyliteres bográcsban kevés zsiradékon megsütjük az apróra vágott szalonnát, majd a pörcöt kiszedjük.
A zsiradékban a fele tésztát megpirítjuk pirosra. (Lehet hozzáönteni több zsírt, így a tészta hólyagosabb lesz, de ha megsült, öntsük le róla, ne tocsogjon rajta.)
Ezután beleszeleteljük a vékonyra vágott krumplit, beledaraboljuk a paprikát, azt is hozzáadjuk.
Megkeverjük, és ha összesült, akkor mehet bele a tészta másik fele, és a só.
Felöntjük egy-másfél liter vízzel (a tészta vastagságától függően)s fedő alatt, nem túl nagy lángon puhára főzzük. Ezután egy kicsit le is piríthatjuk, mert még finomabb lesz.
A kavarással vigyázzunk, ne törjön nagyon a tészta. A végén a sült szalonnát hozzákeverjük.
Ha tetszett a sóskúti levetlen recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!